"Το όνομά του ήταν Αλέξανδρος"

Στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου
εκεί βρήκε τον άδικο θάνατό του
ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.
της Αντιγόνης Ευστρατόγλου


Πολλά θα γραφτούν σήμερα και πολλά θα ακουστούν στα κανάλια με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που σκοτώθηκε στα 15 του χρόνια από σφαίρα αστυνομικού.

Μία μεγάλη πορεία, πολλές πορείες αναμένεται να γίνουν στο όνομα της μνήμης του στην Αθήνα και άλλες πόλεις.

Δε θα ανεβάσω χρηστικές πληροφορίες που μπορεί να μας αφορούν- αυτό το έκανε ήδη ο ANT1 στο πρωινό του. Είπε ποιοι σταθμοί του μετρό θα μείνουν κλειστοί- δεν είπε γιατί. Και προς Θεού τίποτα παραπάνω για τη δολοφονία που γύρισε μέσα σε μία μέρα την κοινωνία ανάποδα.

Μόνο αυτή την παράκληση ανεβάζω, ενός συμμαθητή του Αλέξανδρου, γραμμένη κατά την πρώτη επέτειο της δολοφονίας του, που βρήκα χτες κάπου κοινοποιημένη:..

Πλησιάζει η μέρα που κλείνει ένας χρόνος από τη δολοφονία του συμμαθητή μου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από την ελληνική αστυνομία, την ώρα που διασκέδαζε στα Εξάρχεια.


Σας παρακαλώ όλους σας,

αν γράψετε κάτι γι' αυτόν, οτιδήποτε

ή αν μιλήσετε με την παρέα σας γι' αυτόν,

να γνωρίζετε ότι το όνομά του ήταν

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Γρηγορόπουλος και όχι Αλέξης Γρηγορόπουλος.


Αλέξανδρο τον φωνάζανε οι φίλοι του, η μητέρα του, οι συγγενείς του. Οι συμμαθητές του αν δεν τον φωνάζαμε Gregory, παραφράζοντας το επώνυμό του, πάντα Αλέξανδρο τον φωνάζαμε. Κανένας, μα κανένας και ποτέ, δεν τον αποκαλούσε Αλέξη.

Μόνο μετά τον θάνατό του κάποιοι δημοσιογράφοι που δεν κάνουν καλά την δουλειά τους και μας παραπληροφορούν καθημερινά και κάποιοι πολιτικοί που ποτέ δεν είναι καλά ενημερωμένοι και συνήθως παίρνουν αποφάσεις μέσα στην άγνοιά τους, κατάφεραν τελικά να του αλλάξουν το όνομα. Μην τους αφήσετε να σας κάνουν, για μια ακόμη φορά, ό,τι αυτοί θέλουν.

Σας παρακαλώ όλους, όσους διαβάζετε αυτό το κείμενο:

Αν μιλήσετε με τους φίλους σας γι' αυτόν, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ να τον προσφωνήσετε.

Αν κάποιος από την παρέα σας τον ονομάζει με άλλο όνομα, διορθώστε τον, πες τε του ότι το σωστό είναι Αλέξανδρος.

Αν κάποιος δημοσιογράφος τον προσφωνεί αλλιώς, στείλτε του e-mail και πες τε του ότι κάνει λάθος και ότι το σωστό είναι Αλέξανδρος.

Αν ακούσετε κάποιο πολιτικό σε κάποιο μέσο να τον προσφωνεί αλλιώς, τηλεφωνήστε στο μέσο και πείτε ότι ο φιλοξενούμενός τους κάνει λάθος και ότι το σωστό είναι ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.

Αυτό που του έχει μείνει πλέον είναι η μνήμη των κοντινών του στο ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ που είναι ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ. Ας μην αφήσουμε να του το πάρουν και αυτό!!!