Μια νέα κοινωνική ομάδα: οι "all-rounders"

του Δημήτρη Ραπίδη

Η ανεργία, τα πολλά πτυχία, η διάθεση και η δύναμη για δημιουργία έχει δημιουργήσει μια νέα κοινωνική ομάδα, τους "all-rounders". Είναι μια ομάδα νέων ανθρώπων, συνήθως μεταξύ 25-34, που μάχεται να δημιουργήσει, να προσφέρει, να βγάλει προς τα έξω τις σκέψεις της, τους προβληματισμούς της, τις θέσεις της για τα πράγματα γενικότερα. Τα βασικότερα χαρακτηριστικά της ομάδας αυτής είναι τα εξής...

Πρώτον, είναι μορφωμένοι, οι περισσότεροι με ένα τουλάχιστον μεταπτυχιακό, οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν και δεν μπορούν λόγω έλλειψης ζήτησης, λόγω ανεργίας. Είτε επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από κάποια χρόνια έξω, είτε ολοκλήρωσαν τον κύκλο σπουδών τους εδώ και δεν μπορούν να βρουν κάτι που τους εκφράζει. Συνήθως δεν μπορούν να βρουν τίποτα που θα ξεπερνά τα ψίχουλα του βασικού μισθού που θα τους κόψει μια για πάντα την δημιουργικότητα και την διάθεση.

Δεύτερον, είναι σαρκαστικοί, αισιόδοξοι, και κάποιοι από αυτούς χλιδάνεργοι. Είναι όμως στην πλειοψηφία τους πολυπράγμονες, γνωρίζουν να μοντάρουν από υδραυλικά μέχρι προγραμματισμό, είναι πολιτικά συνειδητοποιημένοι, ασχολούνται ενεργά και εκφράζονται μέσα από τα social media, ποστάρουν συνέχεια. Πολλοί θέλουν να φύγουν ή να ξαναφύγουν στο εξωτερικό, αλλά κάτι τους κρατάει εδώ. Είναι η ανάγκη να προσφέρουν στον τόπο τους (παρότι εκείνος δεν τους προσφέρει τίποτα), είναι η ανάγκη να μην ρίξουν «λευκή πετσέτα», είναι η θέληση να αλλάξουν (ακόμα) κάποια πράγματα, κάποιες κουλτούρες, κάποιες συμπεριφορές, ή είναι η ανάγκη να βγάλουν κανα φράγκο; είναι όλα μαζί .

Η νέα αυτή κοινωνική ομάδα σκέφτεται επίσης να ασχοληθεί ενεργά με την αγροτική εργασία, μολονότι η πλειοψηφία της έχει μεγαλώσει σε αστικά κέντρα. Η αγροτική εργασία τους προσφέρει διέξοδο από την αδιέξοδη καθημερινότητα της πόλης, τους φέρνει σε επαφή με την φύση -κάτι το οποίο δεν είχαν στην πόλη και το αναζητούν με μανία και περιέργεια- και βέβαια εκπληρώνει δύο μεγάλες επιθυμίες τους: την ανάγκη προσφοράς στον τόπο, και την αναζήτηση ενός πιο ήπιου και γαλήνιου τρόπου ζωής.

Η ομάδα των "all-rounders" θα μας απασχολήσει έντονα στο άμεσο μέλλον, να είστε σίγουροι. Μπορεί να είστε και εσείς ένας από αυτούς..!



ΠΗΓΗ: protagon.gr