«Η Ελλάδα οδηγείται στην χρεωκοπία»

Για πρώτη φορά η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal παρουσιάζει ως αναπόφευκτη την χρεωκοπία της χώρας μας και υπογραμμίζει ότι δεν θα είναι απαραίτητα ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί στη χώρα μας.

Η εφημερίδα αναφέρεται στις εξελίξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού που προειδοποίησε ότι κινδυνεύει η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

«Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η συμφωνία είναι ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες κατέχουν μόνο το 60% των 206 εκατ. ευρώ που θα «κουρευτεί». Το υπόλοιπο βρίσκεται στα χέρια hedge funds και άλλων απελπισμένων επενδυτών, που δεν τείνουν όλοι απαραίτητα να ακολουθήσουν» σημειώνει η Wall Street Journal.

Παράλληλα, εξηγεί ότι αρκετοί ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων διατηρούν και ελληνικά CDS. Αυτό, σύμφωνα με την Wall Street Journal, «σημαίνει ότι πραγματικά μπορεί να έχουν κίνητρο για να επιβάλουν μία χρεωκοπία προκειμένου τα CDS τους – μία μορφή ασφάλειας απέναντι στην χρεωκοπία- να τους πληρώσουν ολόκληρη την αξία των ομολόγων που κατέχουν».

Η εφημερίδα καταλήγει ότι μπορεί τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει συμφωνία με τους μεγαλύτερους επενδυτές αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αποτρέψει έστω και μία μερική χρεωκοπία. «Το να κηρυχθείς σε χρεωκοπία δεν είναι απαραίτητα το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα. Το να είσαι απροετοίμαστος γι’ αυτό, ή το να λες εκ των προτέρων σε όλους ότι η χρεωκοπία ισοδυναμεί με το τέλος του κόσμου, θα το κανείς απλώς χειρότερο».