Πα.Σο.Κ.: το τώρα ως μεταίχμιο του αύριο

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος από σήμερα προετοιμάζεται για τη διαδικασία διαδοχής.

Πριν από λίγο ξεκίνησαν οι διεργασίες του Εθνικού Συμβουλίου, βάσει όσων αποφασίστηκαν χθες στο αντίστοιχο πολιτικό του Πα.Σο.Κ.


Η πρόταση που κατέθεσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, ο απερχόμενος Πρόεδρος πρότεινε να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου από τη λαϊκή βάση του κόμματος πριν από τις εθνικές εκλογές, αλλά μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων που επείγει. 

Στην αρχή της άνοιξης λογικά, οι ψηφοφόροι   του Πα.Σο.Κ. θα κληθούν να δείξουν στην κάλπη τις προτιμήσεις τους επί της διαδοχής, καθώς η πρόταση Παπανδρέου ήταν αυτή που εγκρίθηκε χθες από το σώμα του πολιτικού συμβουλίου.

Η άλλη σημαντική απόφαση που βγήκε από το χθεσινό συμβούλιο ήταν ότι το κόμμα θα διεξαγάγει Συνέδριο στις αρχές του καλοκαιριού.

Από αυτά τα δεδομένα αυτός που ξεκινάει με εμπόδια την κούρσα διαδοχής είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς η αποδοχή των προτάσεων Παπανδρέου δεν ήταν κάτι επιθυμητό για εκείνον. Η ομιλία του στο σημερινό Εθνικό Συμβούλιο αναμένεται καθοριστική, γιατί από αυτήν θα προκύψει η στάση που θα κρατήσει εν όψει του εσωκομματικού ανταγωνισμού για την προεδρία.