Χατζημαρκάκης: Απαράδεκτη η πρόταση για τοποθέτηση επιτρόπου στην Ελλάδα

«Απαράδεκτη... από όπου και αν προέρχεται» χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία για έναν επίτροπο λιτότητας, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γεώργιος Χατζημαρκάκης. Με αφορμή τις προτάσεις για την τοποθέτηση επιτρόπου που θα ασχολείται ειδικά με τον προϋπολογισμό στην Ελλάδα υποστήριξε ότι πρόκειται για «μια ακόμη αστοχία που εξοργίζει ένα λαό που δοκιμάζεται. Η προτεραιότητα στην κάλυψη του χρέους οδηγεί στην εξαθλίωση ενός λαού αντί στην ανάπτυξη της οικονομίας».


Στη συνέχεια της δήλωσής του , λέει χαρακτηριστικά ότι «σήμερα, φαίνεται πως πέθανε η λογική στο Βερολίνο» και κάνει λόγο για απώλεια της ιστορικής μνήμης, υπενθυμίζοντας ότι «το οικονομικό μοντέλο της πολιτικής που έχει επιβάλλει η Τρόικα στην Ελλάδα, ιστορικά προϋπήρξε στη Γερμανία υπό τον Καγκελάριο της Δημοκρατίας της Βαιμάρης Χάινριχ Μπρούνινγκ, όταν μέσα στη μεγάλη ύφεση που ακολούθησε το κραχ του 1929, επέμενε σε μέτρα λιτότητας και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Η πολιτική του να συνδυάσει την διαχείριση της βαριάς οικονομικής κρίσης με μια σκληρή λιτότητα, οδήγησε σε έξι εκατομμύρια άνεργους και άνοιξε το δρόμο στα ακροδεξιά στοιχεία οδηγώντας στο τέλος της Δημοκρατίας και στην τρομοκρατία του Χίτλερ.»


Σύμφωνα με τον Χατζημαρκάκη, την καταστροφική συνέπεια την πλήρωσε βαριά ολόκληρη η Ευρώπη, η Γερμανία ισοπεδώθηκε, αλλά «η απάντηση της παγκόσμιας κοινότητας, δεν ήταν η τιμωρία των Γερμανών. Αντιθέτως, με το σχέδιο Μάρσαλ δόθηκε μια κρίσιμη βοήθεια για ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, η οποία και πέτυχε.»
Και ο Γερμανός ευρωβουλευτής καταλήγει λέγοντας πως «είναι απίστευτο που οι Γερμανοί δεν έμαθαν από τη δική τους ιστορία. Τέτοιες εξελίξεις δεν θα υπήρχαν στη Γερμανία του Σμιτ, του Κόλ, του Μπράντ και του Αντενάουερ. Επιτέλους, ας καταλάβουν πως η ανάπτυξη δεν είναι συνώνυμο της λιτότητας.