Πόλεμος Παπανδρέου - Ψυχάρη

Σφοδρή σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του εκτελεστικού προέδρου και διευθ. συμβούλου του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη με αφορμή τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου στο πολιτικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την εισήγηση του στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον εκτελεστικό πρόεδρο και διευθ. σύμβουλο του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη. «Έπρεπε να ονομαστικοποιήσουμε τα συμφέροντα», είπε και κατονόμασε τον Σταύρο Ψυχάρη, ο οποίος όπως σημείωσε, ζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας ζήτησε τη γνώμη του πρωθυπουργού, ο οποίος του απάντησε ότι αν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις να δώσει το δάνειο χωρίς να ρωτά τον πρωθυπουργό. Αλλά επειδή δεν τους πληρούσε δεν έλαβε το δάνειο των 10 εκ. ευρώ.

Μετά από αυτό, σύμφωνα με τον Π. Μπεγλίτη, ο κ. Παπανδρέου, άρχισε ευθεία και ανοιχτή σύγκρουση και ευθεία υπονόμευση όταν η κυβέρνηση και το υπουργείο οικονομικών προσπαθούσαν για τη συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Bank, η οποία αν πετύχαινε θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις για την οικονομία.
Κατόπιν, αναφέρθηκε στη δικαστική εξουσία και στη διερεύνηση από αυτή των κατηγοριών που διατυπώθηκαν για παιχνίδια του αδελφού του με τα CDS. «Η δικαιοσύνη έπρεπε να αποφασίσει αμέσως και μην καθυστερεί καθιστώντας όμηρο και υπόλογο τον πρωθυπουργό», τόνισε.


Η απάντηση του ΔΟΛ 
Ο εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, κ. Σταύρος Π. Ψυχάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου. 
Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία.
Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.
Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!».

Τι λέει η Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική ουδέποτε ζητά ή αφήνει περιθώρια για ανάμιξη τρίτων στη χορήγηση δανείων, αναφέρουν στελέχη της τράπεζας, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν τα αρμόδια όργανα της τράπεζας που αποφασίζουν με συγκεκριμένες και διαφανείς διεργασίες». 
Ούτε για το συγκεκριμένο δάνειο ζήτησε ουδέποτε έγκριση. Πράγματι, όπως ομολογούν οι ίδιοι, ο ΔΟΛ είχε ζητήσει 10 εκατ. ευρώ δάνειο αλλά επειδή δεν δόθηκαν στην ΕΤΕ οι απαραίτητες εξασφαλίσεις, δεν εγκρίθηκε η χορήγησή του. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΤΕ χορήγησε δάνειο 19 εκατ. ευρώ στον ΔΟΛ τον Δεκέμβριο του 2010 με εγγύηση το κτίριο που στεγάζεται ο δημοσιογραφικός οργανισμός. 
Σήμερα, σε συνέχεια της χτεσινής τοποθέτησής της αναφορικά με την υπόθεση της δανειοδότησης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει:
«Η Εθνική Τράπεζα ουδέποτε δέχτηκε ή, πολύ περισσότερο, επεδίωξε ανάμιξη τρίτων, πολιτικών ή άλλων προσώπων, στη διαδικασία χορήγησης δανείων ή, γενικώς, στη λειτουργία της. Οι αποφάσεις για δανειοδοτήσεις λαμβάνονται από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας, με συγκεκριμένες και απολύτως διαφανείς εγκριτικές διαδικασίες και με κριτήρια αυστηρά τραπεζικά, ασφαλώς ούτε πολιτικά ούτε “πελατειακά”.
Σχετικά με την υπόθεση του ΔΟΛ, διευκρινίζεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας εξέτασαν το αίτημα του Οργανισμού να δανειοδοτηθεί με 10 εκατ. ευρώ και το απέρριψαν, διότι ο ΔΟΛ δεν παρείχε τις αναγκαίες τραπεζικές εξασφαλίσεις. Ουδεμία άποψη ή γνώμη παραγόντων εκτός Τράπεζας ζητήθηκε. Όπως δεν είχε ζητηθεί λίγους μήνες νωρίτερα, όταν η Τράπεζα είχε δανειοδοτήσει τον ΔΟΛ με 19 εκατ. ευρώ έναντι της εξασφάλισης που της παρείχε με το επί της οδού Μιχαλακοπούλου κτίριο του.
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας λειτουργεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στα εκατομμύρια καταθέτες και τους εκατοντάδες χιλιάδες μετόχους της, με μόνη και απόλυτη δέσμευση την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων και των συμφερόντων της ελληνικής οικονομίας. Αυτό πράττει και, βεβαίως, αυτό θα συνεχίσει να πράττει».

Διευκρινίσεις από Μπεγλίτη
Μετά την αντιπαράθεση που ξέσπασε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ έδωσε διευκρινίσεις τονίζοντας ότι η Τράπεζα αρνήθηκε να χορηγήσει το δάνειο, διότι ο αιτών δεν πληρούσε τα τραπεζικά κριτήρια. Η άρνηση της Τράπεζας δεν είχε καμία σχέση με πολιτικές παρεμβάσεις, είτε του πρωθυπουργού, είτε της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε μετά από την απόρριψη του δανείου από την Εθνική Τράπεζα.

Ανέφερε επίσης, πως ο κ. Παπανδρέου, διαπιστώνοντας ότι οι εφημερίδες του συγκεκριμένου δημοσιογραφικού συγκροτήματος τηρούσαν αρνητική στάση στην υπόθεση της συγχώνευσης της Εθνικής με την ALPHA BANK, την οποία ο ίδιος θεωρούσε μια θετική πρωτοβουλία, πληροφορήθηκε, από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα, ότι αυτό οφείλεται στην απόρριψη του δανείου.

Ο κ. Παπανδρέου, όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης, στήριξε την "αυτόνομη απόφαση" της Εθνικής Τράπεζας, κάτι που δείχνει ότι οι εποχές των σχέσεων ή των επιρροών στο Τραπεζικό σύστημα είχαν περάσει ανεπιστρεπτί.

Αναφορικά με το θέμα της συνάντησης του κ. Παπανδρέου, ως πρωθυπουργού, με εκδότες, στο Μέγαρο Μαξίμου και τη σχετική δήλωση του κ. Ψυχάρη, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε πως ο κ. Ψυχάρης εισήλθε από την είσοδο που εισέρχονται όλοι οι επισκέπτες του Μεγάρου Μαξίμου, πλην των υπουργών και των επισήμων προσκεκλημένων. Και μάλιστα, τόσο ο κ. Ψυχάρης, όσο και άλλοι εκδότες, συνοδεύονταν από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ηλία Μόσιαλο. 
.
Στις συναντήσεις του με τους εκδότες, ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τον κ. Μπεγλίτη, ζήτησε τη συμβολή τους, μέσω των εφημερίδων και των ΜΜΕ που διαθέτουν, στην αντικειμενική αποτύπωση της κατάστασης και να βοηθήσουν τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση με τον πιο θετικό τρόπο. Και να συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος ψύχραιμης αντιμετώπισης των γεγονότων, όπως το έχει ανάγκη η χώρα και ο ελληνικός λαός

Πηγή: Real.gr