Καθησυχάζει η κυβέρνηση για το πάγωμα του PSI

Ανοικτή η διαπραγμάτευση λέει ο Λουκάς Παπαδήμος

του Γιάννη Λέκκα
Καθησυχασμό στην κοινή γνώμη προσπάθησε να δώσει ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος σχετικά με τις αρνητικές εξελίξεις διακοπής των συνομιλιών για το PSI.

Σε χθεσινή ομιλία του στην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι η διαπραγμάτευση για το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα παραμένει ανοικτή και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, ενώ «μόνο η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας για το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα και η σύναψη της νέας σύμβασης μπορούν να διασφαλίσουν πως «η χώρα πατάει πια σε στέρεο έδαφος».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η τρέχουσα περίοδος είναι «η πιο κρίσιμη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας», επαναλαμβάνοντας  πως η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είναι σε σημαντικό βαθμό προϊόν ανεπαρκούς οικονομικής διακυβέρνησης στη νομισματική ένωση.


Τέλος, ο κ. Παπαδήμος, λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε με γενναιότητα στον δρόμο της προσαρμογής» δήλωσε ουσιαστικά πως ο ελληνικός λαός θα υποστεί και νέες θυσίες στα οικονομικά του.
Ταύτιση Βενιζέλου με Παπαδήμο
Την αισιοδοξία του ότι θα «γεφυρωθεί η διαφορά» στην υπόθεση του PSI εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλο σε συνέντευξή του.

Σχετικά με τα ποσά που θα χρειαστεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ποσό αυτό θα φτάσει τα 40 δισ ευρώ από τα 130 δισ. που προβλέπονται στη νέα δανειακή σύμβαση. «Το ποσό αυτό θα αρκούσε, κατά την άποψή μου, για να καλύψει τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος» εκτίμησε.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι συζητήσεις θα επαναληφθούν «σε λίγες ημέρες, πιθανώς την Τετάρτη», ενώ το μεσοδιάστημα που μεσολαβεί θα χρησιμοποιηθεί για την «επανεξέταση παραμέτρων της εξεταζόμενης συμφωνίας» από τις εμπλεκόμενες πλευρές.