Η θεματολογία της εβδομάδας (23 - 27 Ιανουαρίου)

του Μιχάλη Ταστσόγλου

 Διενέξεις στο Πα.Σο.Κ.

Η ατζέντα των απογευματινών εφημερίδων. Ποιες οι ειδήσεις που έγιναν πρωτοσέλιδο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ανάλυση περιεχομένου στις πρώτες σελίδες με μονάδα μέτρησης το δημοσίευμα. Καταμετρήθηκαν οι πέντε πρώτες ειδήσεις καθενός πρωτοσέλιδου από επτά εφημερίδες.
173 ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν σε πρωτοσέλιδα είναι το δείγμα της μελέτης για την εβδομάδα που μας πέρασε. Κανονικά, τα δημοσιεύματα θα ήταν 175, ωστόσο η Αυριανή πάλι, αφιέρωσε το πρωτοσέλιδο μίας ημέρας (Δευτέρας 23/1) σε τρεις μόνο ειδήσεις. Πληροφορίες σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία εδώ.

Τα αποτελέσματα:

1. Διάκριση θεματική

Τα οικονομικά δημοσιεύματα συνεχίζουν να είναι περίπου διπλάσια των αντίστοιχων πολιτικών. Στα οικονομικά θέματα η ατζέντα κινήθηκε γύρω από την Τρόικα και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων τα οποία και θα πλήξουν την αγοραστική δύναμη των κατοίκων της χώρας. Βεβαίως, η συνέχεια των, γύρω από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, διαπραγματεύσεων παρουσιάστηκε εκτενώς, αλλά όχι όπως την εβδομάδα 16-20 Ιανουαρίου.  Γύρω από την πολιτική τώρα, περισσότερο από το 40% των δημοσιευμάτων που καταμετρήθηκαν ως πολιτικού περιεχομένου αφορά το Πα.Σο.Κ. (δελφίνοι, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης).  Τα κοινωνικά δημοσιέυματα έχουν κι αυτά μεγάλο ποσοστό (18%) και αυτό οφείλεται στην είδηδη της κηδείας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και όσα έβγαλε στη φόρα το δικαστικό και αστυνομικό ρεπορτάζ σχετικά με το κύκλωμα της "μαφίας" στη Θεσσαλονίκη. Πάντως, τα κοινωνικά δεν κράτησαν τη δεύτερη θέση στην πίτα που είχαν την εβδομάδα (16-20 Ιανουαρίου, καθώς τα πολιτικά αναρριχήθηκαν εκ νέου. Υψηλό είναι για πρώτη φορά το ποσοστό των δημοσιευμάτων που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική. Πρόκειται για 15 δημοσιεύματα (8.6% επί του συνόλου) από τα οποία, όμως, τα 12 αναφέρονταν στις Ελληνορωσικές σχέσεις και δη στη συνάντηση Αντώνη Σαμαρά και Βλάντιμιρ Πούτιν. Τα πολιτιστικά δημοσιεύματα είναι 9 και αυτός τους ο αριθμό ςδεν οφειλόταν σε κάτι συγκεκριμένο, αλλά σε διάφορες ειδήσεις από το χώρο των τεχνών, των γραμμα΄των και του αθλητισμού.

2. Διάκριση γεωγραφική

Οι συζητήσεις γύρω από την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας επέφεραν αυτά τα 21 δημοσιεύματα από το εξωτερικό σε συνδυασμό με πολιτιστικού περιεχομένου ειδήσεις.. Τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στο εσωτερικό της χώρας, όπου η συνεχιζόμενη διαδοχολογία για το Πα.Σο.Κ., η "μαφία" του Θερμαϊκού, το "ύστατο χαίρε" στο Θεόδωρο Αγγελόπουλο και βέβαια η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας επικράτησαν στην ατζέντα των επιμελούμενων των πρωτοσέλιδων δημοσιογράφων.

3. Κυρίαρχο θέμα
 

Τα εσωκομματικά του Πα.Σο.Κ. για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Οι εφημερίδες εν πολλοίς επικεντρώθηκαν στη δελφινομαχία, τις έριδες και τις κριτικές μελών του κόμματος. όσο μάλιστα, πλησιάζουμε προς τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου του κόμματος, θεωρείται βέβαιη η αριθμητική άνοδος των σχετικών με το θέμα αυτό δημοσιευμάτων. Ένα θέμα που προσφέρεται για έριδες, συνωμοσιολογία και πολιτική ανάλυση. Δεύτερη έρχεται η συνάντηση Αντώνη Σαμαρά και Βλάντιμιρ Πούτιν. Φαίνεται ότι πολλοί πιστεύουν ότι η Ρωσία των μαφιόζων και των χαωδών κοινωνικών ανισοτήτων θα σώσει την ελληνική οικονομία. Τα παρεπόμενα του θανάτου του διάσημου σκηνοθέτη, Θεόδωρου Αγγελόπουλου, αναδείχθηκαν σε θέμα πρωτεύον επίσης. Τέλος, τις πρώτες μέρες της εβδομάδας, η "μαφία του Βορρά" κρατήθηκε στη δημοσιότητα. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αναφέρει πως το θέμα αυτό θα μπορούσε να διεκδικήσει τα πρωτεία στις δημοσιογραφικές προτιμήσεις και το λόγο που αυτό δε συνέβη, κάτι που αποδεικνύεται από το πλήθος των σχετικών δημοσιευμάτων αυτής της εβδομάδας.