Η θεματολογία της εβδομάδας (30 Ιανουαρίου - 3 Φεβρουαρίου)

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Η ατζέντα των απογευματινών εφημερίδων. Ποιες οι ειδήσεις που έγιναν πρωτοσέλιδο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ανάλυση περιεχομένου στις πρώτες σελίδες με μονάδα μέτρησης το δημοσίευμα. Καταμετρήθηκαν οι πέντε πρώτες ειδήσεις καθενός πρωτοσέλιδου από επτά εφημερίδες.


174 ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν σε πρωτοσέλιδα είναι το δείγμα της μελέτης για την εβδομάδα που μας πέρασε. Κανονικά, τα δημοσιεύματα θα ήταν 175, ωστόσο η εφημερίδα Τα Νέα, αφιέρωσε το πρωτοσέλιδο μίας ημέρας (Τρίτης 31/1) σε τέσσερις όλες κι όλες ειδήσεις. Πληροφορίες σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία θα βρείτε εδώ.


Τα αποτελέσματα:


1. Διάκριση θεματική



Παρά την αύξηση των πολιτικών ειδήσεων, τα οικονομικού περιεχομένου θέματα ήταν και πάλι πολύ περισσότερα. Η όλη αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική οικονομία, η υψηλή ανεργία και οι τραγικές καταστάσεις που βιώνουν τα νοικοκυριά. Στην πολιτική, οι συνεχόμενες επαφές του Λουκά Παπαδήμου με τους αρχηγούς των κομμάτων και τα του Πα.Σο.Κ. ανέβασαν τον αριθμό των πολιτικών δημοσιευμάτων για την υπό ανάλυση εβδομάδα. Τα κοινωνικά δημοσιεύματα είναι σταθερά στο πσοοστό τους πάνω - κάτω. Αυτή τη φορά τα περί Λάκη Γαβαλά, η τραγωδία στην Αίγυπτο και το νέο σύστημα διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων συγκέντρωσαν πάνω τους τα φώτα. Τα πολιτιστικά είναι  περισσότερα από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αυτό δεν οφειλόταν σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα που προέκυψε. Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, τα 15 δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας έπεσαν στα 2. Και κρίνοντας σε βάθος δύο μηνών (όσο υπάρχει αυτή η στήλη δηλαδή) ο αριθμός 2 είναι πιο λογικός. Αυτή η πτώση μαρτυρά το πόσο ανούσια αποδείχτηκε η "πρεμούρα" του τύπου για την ανεπανάληπτη, θρυλική, καρμική, καινοτόμο και σωτήρια συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

2. Διάκριση γεωγραφική
 

Αυξημενά σχετικά τα δημοσιεύματα που αφορούσαν το εξωτερικό για την βδομάδα αυτήν. Το τραγικό συμβάν στην Αίγυπτο ξεχώρισε, αλλά και οι διεργασίες των Ευρωπαίων ηγετών για τα οικονμικά. Ωστόσο, το 82% των δημοσιευμάτων αφορούσε θέματα εσωτερικού. Επομένως, και πάλι, έστω και σε μικρότερο βαθμο, η ατζέντα στρέφεται αποκλειστικά στο ελληνικό "καβούκι".

3. Κυρίαρχο θέμα

Και πάλι οι εξελίξεις γύρω από το Πα.Σο.Κ. κυριάρχησαν. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα που η θεματολογία των απογευματινών εφημερίδων ασχολείται κυρίως με αυτό το θέμα.  Αυτό δείχνει κι έλλειψη άλλων αξιοσημείωτων γεγονότων, καθώς δε γίνεται επί ένα μήνα οι εφημερίδες να ασχολούνται με ένα κόμμα υπό διάλυση. Το μοναδικό άλλο θέμα που ξεχώρισε ήταν οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.