60% πιθανότητες για έξοδο από την ύφεση το 2012 βλέπει ο οίκος S&P

Και στο βάθος ...Φως για την Ευρωζώνη
Η οικονομία της Ευρωζώνης θα εξέλθει από την ήπια ύφεση σταδιακά, στο β' εξάμηνο του 2012 και το 2013, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα σχετική έκθεσή του.

«Οι χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης θα ηγηθούν πιθανόν της επιστροφής στην ανάπτυξη, ενώ οι άλλες χώρες της θα έχουν αποκλίνουσες επιδόσεις», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική Ζαν Μισέλ Σις.
Η βασική πρόβλεψη του οίκου για το 2012-2013, η οποία επικαιροποιήθηκε στο τέλος του 2011, προβλέπει μηδενική ανάπτυξη για το σύνολο της Ευρωζώνης το 2012 και 1% ανάπτυξη για το 2013. Ο οίκος δίνει πιθανότητα 60% σε αυτή την πρόβλεψη, έναντι πιθανότητας 40% που δίνει στην εναλλακτική πρόβλεψη μίας πραγματικής διπλής ύφεσης, η οποία θα είχε ιδιαίτερα δυσμενή επίπτωση σε χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες που θα καθορίσουν το βάθος της τρέχουσας ύφεσης της οικονομίας της Ευρωζώνης: πρώτον, πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές στα επόμενα τρίμηνα. Δεύτερον, πώς θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές σε νέες αβεβαιότητες, όπως η αυξανόμενη ανεργία και η ανησυχία για την κρίση κρατικού χρέους. Τρίτον, πώς θα αναζωπυρώσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κυρίως η ΕΚΤ την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις αγορές κεφαλαίων στα προσεχή τρίμηνα.

Άρθρο με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ