Με την Ανατολική Γερμανία παρομοίασε την Ελλάδα ο Σόιμπλε

Το κλασικό πλέον ρητό "δεν μπορούμε να βοηθούμε ένα βαρέλι χωρίς πάτο" επανέλαβε σε συνέντευξή του ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επέμεινε στο ίδιο ασφυκτικό πλαίσιο για την Ελλάδα, ζητώντας άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων και μείωση του κράτους.


Τόνισε μάλιστα ότι ο ρόλος του κράτους στην ελληνική οικονομία είναι ανάλογος με εκείνον της πρώην Ανατολικής Γερμανίας(!).

Παραλλήλως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέδωσε εύσημα στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούν, κλείνοντας προφανώς τα μάτια στο γεγονός ότι η τελευταία είναι έτοιμη να ζητήσει πρόσθετη βοήθεια από την τρόικα.

Ο κ. Σόιμπλε τάχθηκε κατά της συμμετοχής του δημοσίου τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να συμμετάσχει επιπλέον ο δημόσιος τομέας», που -όπως είπε- μετέχει ήδη με δάνειο ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Μάιο του 2010. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ιδιώτες πιστωτές «κέρδισαν αρκετά από τα επιτόκια» των ελληνικών ομολόγων και θα πρέπει τώρα να δεχτούν απώλειες.