Ο Πάουλο Κοέλιο υπέρ των «πειρατικών» βιβλίων

Τον θαυμασμό και την εκτίμηση πολλών χρηστών του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο έχει κερδίσει ο συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο με την πρόσφατη απόφασή του να συνεργαστεί με την ιστοσελίδα διακίνησης πειρατικού υλικού The Pirate Bay, αλλά και με τις δηλώσεις του σχετικά με την ελευθερία διακίνησης υικού στο Διαδίκτυο.

Ο Βραζιλιάνος συγραφέας τονίζει ότι από τότε που «πειρατικά» αντίτυπα των βιβλίων του άρχισαν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο Διαδίκτυο, μέσω ιστοσελίδων όπως το Pirate Bay, οι πωλήσεις των βιβλίων του έχουν αυξηθεί σημαντικά, σε πείσμα όσων επιχειρηματολογούν ότι η πειρατεία των βιβλίων βλάπτει τις πωλήσεις.

Ο Κοέλιο μάλιστα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, παρακινώντας τους «πειρατές του κόσμου» να ενωθούν και να μοιραστούν ελεύθερα οτιδήποτε έχει γράψει ποτέ. «Οι παλιές καλές εποχές που κάθε ιδέα είχε έναν ιδιοκτήτη έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πρώτον, επειδή το μόνο που κάνει ο καθένας είναι να ανακυκλώνει τέσσερα βασικά μοτίβα: Μία ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, ένα ερωτικό τρίγωνο, μία μάχη για την εξουσία ή την εξιστόρηση ενός ταξιδιού. Δεύτερον, επειδή όλοι οι συγγραφείς θέλουν αυτό που γράφουν να διαβάζεται, άσχετα αν είναι σε εφημερίδα, σε ιστολόγιο, σε φυλλάδιο ή σε τοίχο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.

Οι αντιδράσεις του κοινού ήταν στην πλειοψηφία τους αποθεωτικές, με πολλούς να χαρακτηρίζουν τον Κοέλιο «οραματιστή» , «παράδειγμα προς μίμηση» ή ακόμα και «ήρωα», χαρακτηρισμούς που σίγουρα πολλοί συγγραφείς και εκδότες δύσκολα θα ενστερνιστούν.

Ιndexonline