Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του «μακελάρη» της Νορβηγίας


Για 1η φορά από την σύλληψη του τον περασμένο Ιούλιο, ο 32χρονος Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ έδωσε σήμερα την άδεια να παρευρεθούν οι κάμερες στην δικαστική αίθουσα , για να τον φωτογραφήσουν.



Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση, ο Μπράιβικ έκανε μια «θεατρική» είσοδο στο δικαστήριο. Άψογη εμφάνιση και χαμόγελο. Όταν τα φλας αστράφτουν, ο 32χρονος ψυχοπαθής δολοφόνος χαιρετά τους φωτογράφους με μια συγκαταβατική κίνηση του κεφαλιού και με ένα ήρεμο, ψυχρό χαμόγελο. Σηκώνει τα χέρια του με τις χειροπέδες σ ένδειξη χαιρετισμού, "προς την άκρα δεξιά", σύμφωνα με τον δικηγόρο του Γκέιρ Λίπσταντ. Στην συνέχεια κατευθύνεται με αγέρωχο, προκλητικό ύφος στην θέση του.



Ο δράστης των επιθέσεων που προκάλεσαν το θάνατο 77 ανθρώπων στις 22 Ιουλίου στη Νορβηγία –στην πλειοψηφία τους παιδιά και έφηβοι- , παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου του Όσλο και απαίτησε την "άμεση απελευθέρωσή του" , με το επιχείρημα ότι η σφαγή που διέπραξε ήταν "μια προληπτική επίθεση κατά των προδοτών της πατρίδας" την οποία διέπραξε "για να υπερασπιστεί τον νορβηγικό εθνικό πληθυσμό".

Η δίκη του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, θα ξεκινήσει στις 16 Απριλίου 2012. Ψυχολόγοι που τον εξέτασαν έβγαλαν το συμπέρασμα ότι ο 32χρονος δεν είναι «ποινικά υπεύθυνος» για τις πράξεις του καθώς πάσχει από "σχιζοφρενική παράνοια" .

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η γνωμάτευση και καταδικαστεί ο Μπράιβικ, θα καταλήξει σε ψυχιατρική κλινική και όχι στη φυλακή.

Ο Μπράιβικ πυροβολούσε για περισσότερο από μία ώρα κατά των μελών της νεολαίας των Εργατικών που είχαν συγκεντρωθεί στο νησί Οτόγια στις 22 Ιουλίου, αφού είχε πυροδοτήσει βόμβα κοντά στην έδρα της νορβηγικής κυβέρνησης στο Όσλο.

Με την λήξη της ακροαματικής διαδικασίας και παρά τις απαιτήσεις του 32χρονου , το δικαστήριο έδωσε εντολή ο Μπράιβικ να παραμείνει υπό προσωρινή κράτηση ως τη δίκη του.


Άρθρο με πληροφορίες από Real.gr