Λ. Παπαδήμος: «Ή συμφωνείτε ή παραδίδω την εντολή στον πρόεδρο»

Αν δεν υπάρξει συμφωνία των πολιτικών αρχηγών με την πρόταση που θα παρουσιάσει, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα καταθέσει την Δευτέρα το πρωί την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ενημέρωσε ο ίδιος χθες στενούς του συνεργάτες.

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι το πακέτο των μέτρων της τρόικα είναι ιδιαίτερα σκληρό αλλά αποτρέπει τον κίνδυνο χρεοκοπίας και για το λόγο αυτό απαιτείται συντεταγμένη στάση από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Διαφορετικά, όπως αναφέρουν κύκλοι από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο κ. Παπαδήμος θα καταθέσει την Δευτέρα το πρωί την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη εκλογών.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται πως δεν μπλοφάρει, καθώς, όπως επισημαίνουν, ο ίδιος «ανέλαβε την πρωθυπουργία για να συμβάλλει στη διάσωση της χώρας και όχι στην διάσωση του πολιτικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, το μπαλάκι της ευθύνης για το τι μέλει γενέσθαι φαίνεται να πέφτει στους πολιτικούς αρχηγούς , οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και για τη στάση των βουλευτών τους, καθώς τα μηνύματα που έφτασαν χθες από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ως προς την υπερψήφιση των μέτρων, υπήρξαν ιδιαίτερα αποθαρρυντικά.

Οι αρχηγοί έχουν ειδοποιηθεί πως deadline για τη συμφωνία είναι η Κυριακή, ημέρα που-αν υπάρξει καπνός από τη σύσκεψη των αρχηγών-κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί και η συμφωνία για το PSI. Έως τις 13 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το Μίνι Μνημόνιο, με τα «προαπαιτούμενα μέτρα» που απαιτούν οι δανειστές, ενώ το Μνημόνιο Νο 2 θα ψηφιστεί αργότερα, μαζί με τη νέα δανειακή σύμβαση. Άγνωστο είναι πότε θα ζητηθούν οι πολιτικές εγγυήσεις και με ποιο τρόπο (υπογραφές ή όχι) από τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και αν θα απαιτηθεί ή όχι ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή.

Άρθρο με πληροφορίες από Real / Ημερησία