Οι... φτωχοί αντεπιτίθενται!

 του Μάριου Αγγελόπουλου


Μία μαζική επανάσταση στο Βασίλειο του ποδοσφαίρου

Έχουμε φτάσει μια ανάσα από τους προημιτελικούς του Αφρικανικού Κυπέλλου Eθνών και αν λέγαμε σε κάποιον που γνωρίζει έστω τα στοιχειώδη από ποδόσφαιρο, πως ομάδες με ιστορία και παράδοση στην ήπειρο, αλλά και παγκοσμίως, όπως το Καμερούν, η Αίγυπτος, η Νιγηρία, η Αλγερία και η Νότιος Αφρική, δεν θα βρίσκονταν καν στην τελική φάση, θα μας περνούσε για τρελούς.








Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εκεί. Στην φετινή διοργάνωση του Κόπα Άφρικα, έκαναν την εμφάνισή τους νέες και άγνωστες για πολλούς ομάδες, όπως ο Νίγηρας, η Αυτοκρατορική Γουινέα (συνδιοργανώτρια χώρα μαζί με τη Γκαμπόν), η Λιβύη, η Μποτσουάνα και το Σουδάν. Βλέπουμε, λοιπόν, πως οι διαφορές μεταξύ των ομάδων έχουν ελαχιστοποιηθεί κατά πολύ στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη, και αυτό επιβεβαιώνεται ακόμα μια φόρα στην συγκεκριμένη διοργάνωση. Αν πριν 5-10 χρόνια, τύχαινε να βρεθούν αντιμέτωπες ομάδες σαν τη Γκάνα και τη Μποτσουάνα, σε μια μεγάλη διοργάνωση, το σκορ θα… έγραφε πολλά υπέρ των «μαύρων αστεριών». Πλέον όμως, οι «μικρές» ποδοσφαιρικά χώρες της Αφρικής, αλλά και της Ευρώπης και Αμερικής, έχουν κάνει άλματα προόδου και δείχνουν πως μπορούν και αυτές να πρωταγωνιστήσουν με τον δικό τους τρόπο στα παγκόσμια αθλητικά δρώμενα.
Μην ξεχνάμε πως η αρχή είχε γίνει και με την δική μας εθνική ομάδα το 2004, αλλά και παλαιότερα με την εκπληκτική Κροατία το 1998, την ανίκητη Σενεγάλη και τα «μηχανάκια» της Κορέας το 2002 (έστω και με λίγο «σπρώξιμο»), την, τυχερή μέσα στην ατυχία της, Γκάνα, αλλά και την φοβερή «αρμάδα» του Φορλάν και της Ουρουγουάης, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.
Μπορεί, βέβαια, στο τέλος να παίρνουν τους τίτλους και τα τρόπαια οι λεγόμενοι «μεγάλοι», αλλά ο ουδέτερος φίλαθλος είναι σχεδόν σίγουρο πως θα θέλει να δει κάτι νέο να… διαταράσσει το κατεστημένο εθνικών ομάδων όπως η Βραζιλία, η Γαλλία, η Αργεντινή, η Ισπανία και η Ιταλία. Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι πως στο φετινό Κύπελλο Εθνών Αφρικής, η απούσα και 3 συνεχείς φορές πρωταθλήτρια της «μαύρη ηπείρου», Αίγυπτος, θα… πέσει από το θρόνο της.