Φυγαδευμένος στο υπουργείο του ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Κατάληψη πραγματοποιούν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της ΔΕΗ στο κτίριο του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι καταληψίες διαμαρτύρονται για την τροπολογία που πέρασε πρόσφατα σε νομοσχέδιο και η οποία επιτρέπει την πώληση ακόμα και πλειοψηφικού πακέτου της νέας θυγατρικής της ΔΕΗ για τα δίκτυα μεταφοράς, ΑΔΜΗΕ.

Πληροφορίες από τους συνδικαλιστές ανέφεραν νωρίτερα ότι είχε αποκλειστεί η είσοδος του υπουργείου, ενώ μέσα σε αυτό βρισκόταν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Οι διαδηλωτές λένε ότι δεν πρόκειται να φύγουν, εάν ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν πάρει πίσω την πράξη νομοθετικού περιοχομένου, με την οποία αναιρείται ο δημόσιος χαρακτήρας του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Ο υπουργός πάντως «φυγαδεύτηκε» τελικά από το πάρκινγκ του κτιρίου, ενώ προγουμένως, σε δήλωσή του, είχε καλέσει τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να αναλάβει τις ευθύνες της «σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα στιγμές».

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος:
«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από τις 12 το μεσημέρι τελεί σε κατάληψη από μια ομάδα συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Μαζί με τον Υφυπουργό, Γιάννη Μανιάτη, δεχτήκαμε το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και ακούσαμε τα αιτήματά τους, τα οποία συνοψίζονται στο να αποσύρει η κυβέρνηση διάταξη από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, το Δεκέμβριο του 2011, και έρχεται αύριο προς κύρωση στη Βουλή.

Η διάταξη αυτή αφορά στη δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να πουλήσει μερίδιο στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού και εντάχθηκε στην ΠΝΠ μετά από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι κρίθηκε πως προηγούμενη διατύπωση ήταν αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παρά το γεγονός ότι επανάλαβα την πρόθεση της Κυβέρνησης να διατηρήσει δημόσιο έλεγχο των δικτύων ηλεκτρισμού σε όποια διαδικασία αποκρατικοποίησης, η κατάληψη συνεχίζεται.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση συνολικά και ο συγκεκριμένος Υπουργός δεν νομοθετούν κάτω από απειλές και καταλήψεις. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ας αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα στιγμές».

Άρθρο με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα