L' ECHO: «Γερμανία-Ελλάδα: χαλαρώστε!»

Υπό τον τίτλο «Γερμανία-Ελλάδα: χαλαρώστε!» και υπότιτλο «Καιρός είναι να δείξουν οι Γερμανοί περισσότερη διπλωματία στις πράξεις και στις χειρονομίες τους», η βελγική εφημερίδα «L' ECHO» δημοσιεύει σήμερα ένα κεντρικό άρθρο το οποίο αναφέρεται στις σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας υπό το φως της οικονομικής κρίσης.


Ο αρθρογράφος τονίζει ότι «δεν πρέπει το αντιγερμανικό συναίσθημα το οποίο υπάρχει ήδη ιστορικά στην Αθήνα να διαδοθεί περισσότερο στη χώρα. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

«Από την εποχή του ξεσπάσματος της κρίσης, οι Έλληνες έμαθαν να επικοινωνούν και κυρίως να αμύνονται» ανεφέρει συντάκτης του κειμένου και επισημαίνει πως «πλέον η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βέλγιο και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ διαβιβάζουν τακτικά στις συντάξεις (των εφημερίδων) τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης».

Ο συντάκτης αναφέρει μάλιστα πως η ανακοίνωση που εστάλη την περασμένη Κυριακή «φανέρωνε εκνευρισμό».

«Είναι αλήθεια, πως την προηγουμένη, οι Έλληνες είχαν με δυσκολία καταπιεί τον τίτλο των Financial Times "Call for EU to control Greek budget"», επισημαίνει ο συντάκτης του άρθρου, υπενθυμίζοντας πως, σύμφωνα με τους FT, η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να παραχωρήσει η Ελλάδα την κυριαρχία της επί δημοσιονομικών θεμάτων, σε έναν επίτροπο επί του Προϋπολογισμού, ο οποίος θα διορίζεται από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και θα διαθέτει δικαίωμα αρνησικυρίας σε κυβερνητικές δημοσιοοικονομικές αποφάσεις, μη συνεπείς ως προς τους σκοπούς των διεθνών πιστωτών.

«Εθνική αξιοπρέπεια»
Η πρόταση αυτή, συνεχίζει η εφημερίδα έλαβε τη «δηκτική» απάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου: «Όποιος θέτει σε ένα λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει το μέγεθος της βοήθειας που λαμβάνει η πατρίδα μας από τους θεσμικούς της εταίρους στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός και προσέθεσε πως είναι έτοιμος να κάνει τις απαραίτητες θυσίες για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Ο αρθρογράφος συνεχίζει επισημαίνοντας πως «το πρόβλημα είναι πως οι Ευρωπαίοι, με πρώτους τους Γερμανούς, έχουν την εντύπωση πως οι Έλληνες 'δεν παίζουν καθόλου το παιχνίδι'». Ως ένα από τα πολλά παραδείγματα, αναφέρει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει σε εφεδρεία 30 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και, εν τέλει, κατάφερε να θέσει σε εφεδρεία περίπου μόνο χίλια άτομα.

Και συνεχίζει:

«Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση ημικηδεμονίας της Τρόικας», ενώ σχολιάζει: «Και οι Γερμανοί έχουν δίκιο, ως προς το ότι οι Έλληνες έχουν ανάγκη από ειδικούς για να τους κατευθύνουν στους τομείς του προϋπολογισμού και της φορολογίας. Πάντα, όμως, με σεβασμό στην ταυτότητα και στην εθνική αξιοπρέπεια. Όλα θέλουν τρόπο».
Πηγή: Έθνος