Let the game begin!

 του Μάριου Αγγελόπουλου

Ο «πόλεμος» τώρα ξεκινά στα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά γήπεδα.

Έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ το μισό των καλύτερων Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και όσο πλησιάζουμε στην άνοιξη, τόσο πιο ξεκάθαρα θα είναι τα πράγματα όσον αφορά τη μάχη για την διεκδίκηση της πρώτης θέσης.


Στο καλύτερο, κατ' εμέ, πρωτάθλημα του κόσμου, την Πρέμιερ Λιγκ της Αγγλίας, οι ιστορικές ομάδες του Μάντσεστερ, Γιουνάιτεντ και Σίτι, «κονταροχτυπιούνται», εδώ και πολλές αγωνιστικές, σώμα με σώμα για τον τίτλο. Θέλουν πολύ και οι δυο το πρωτάθλημα, πράγμα που γίνεται εμφανές και από τις εμφανίσεις τους στο Τσάμπιονς Λιγκ, αφού εγκατέλειψαν πολύ σύντομα και ασυνήθιστα την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, για να επικεντρωθούν στην μάχη της Πρέμιερσιπ. Έχοντας ξεφύγει, κιόλας, αρκετούς πόντους από τους διώκτες τους, οι δυο Μάντσεστερ εναλλάσσονται στην κορυφή και όλα προμηνύουν σκληρό ανταγωνισμό. Προσωπικά, πιστεύω πως η πιο «ψημένη» σε τέτοιες καταστάσεις, Γιουνάιτεντ, έχει τον πρώτο λόγο, καθώς οι «σίτιζενς» του Μαντσίνι, που «διψούν» για οποιοδήποτε τίτλο,  ίσως δώσουν και κάποια προσοχή στο Γιουρόπα Λιγκ, όπου, φυσικά, βρίσκεται και η ομάδα του σερ Άλεξ Φέργκιουσον.
Στο πρωτάθλημα των δυο καλύτερων ομάδων της «γηραιάς ηπείρου», την Πριμέρα Ντιβιζιόν, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, δεν αφήνουν περιθώρια σε κάποια άλλη ομάδα να τους πλησιάσει, εδώ και χρόνια. Οι Μαδριλένοι του Ζοζέ Μουρίνιο, φέτος δείχνουν πανίσχυροι εντός «συνόρων», έχοντας δημιουργήσει μια διαφορά 7 πόντων από τους «μπλαουγκράνα», αυτό όμως δεν καθησυχάζει καθόλου τον ευφυή Πορτογάλο, ο οποίος έχει υποφέρει τα μάλα από τους Καταλανούς τα τελευταία χρόνια. Εκτός, βέβαια, από την κόντρα τους στην Ισπανία, οι δυο «κολοσσοί», θα μονομαχήσουν και στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά κάτι μου λέει πως φέτος είναι η χρονιά των «μερέγχες» και του Ζοζέ.
Στην γειτονική μας Ιταλία και το Καμπιονάτο, Γιουβέντους και Μίλαν, δίνουν την δική τους μάχη για την κατάκτηση του «σκουντέτο». Οι περσινοί πρωταθλητές του Αλέγκρι, συνεχίσουν τη σταθερά καλή πορεία τους, αλλά η πολύ ενισχυμένη «Γιούβε», προβάλλει σαν το φαβορί για τον φετινό τίτλο, όντας αήττητη, μέχρι στιγμής, στο πρωτάθλημα. Βέβαια, ας μην ξεγράφουμε τις επικίνδυνες Ουντινέζε και Ίντερ, που. καραδοκούν σε τυχόν «στραβοπατήματα» των πρωτοπόρων. Παρόλα αυτά, η «δίψα» των «μπιανκονέρι» είναι. άσβεστη και νομίζω πως φέτος, ήρθε η ώρα της «γηραιάς κυρίας», μετά από όλες τις περιπέτειες που πέρασε, να πανηγυρίσει ένα «πεντακάθαρο» πρωτάθλημα.
Το πιο αμφίρροπο πρωτάθλημα, πάντως, φέτος στην Ευρώπη, έχει χρώμα. Γερμανικό. Πρόπερσι ήταν η Μπάγερν Μονάχου, πέρσι ήταν η Ντόρτμουντ, που κατέκτησαν άνετα τη «σαλατιέρα», αλλά φέτος η μάχη για τον τίτλο περιλαμβάνει τέσσερις ομάδες και όλες έχουν τις ελπίδες τους. Ντόρμουντ, Μπάγερν, Σάλκε και Γκλάντμπαχ, έχουν αφήσει τις υπόλοιπες ομάδες να τις κοιτούν με τα. κιάλια και κάθε αγωνιστική στην Μπουντεσλίγκα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον.  Η συνολική διαφορά του 1ου με τον 4ο είναι μόλις τρεις βαθμοί και οι ανακατατάξεις στις τέσσερις πρώτες θέσεις, δίνουν και παίρνουν. Σίγουρα, λόγω εμπειρίας, οι δυο τελευταίες χρονικά πρωταθλήτριες έχουν το προβάδισμα, αλλά τα «μηχανάκια» της Γκλάντμπαχ και οι προσωπικότητες της Σάλκε, είναι δεδομένο πως μπορούν να κάνουν την έκπληξη.
Ένα πολύ σημαντικό πρωτάθλημα που , δυστυχώς, δεν προβάλλεται όσο τα υπόλοιπα, το Γαλλικό, όπως κάθε χρόνο, έχει την δική του «άγρια» ομορφιά. Η, εδώ και χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, Παρί Σεν Ζερμέν, έχει. χτυπήσει ό,τι κινείται φέτος στην αγορά. Με προπονητή τον Κάρλο Αντσελότι και τεχνικό διευθυντή τον Λεονάρντο, έχοντας βελτιώσει εντυπωσιακά το ρόστερ της και όντας ήδη στην πρώτη θέση του Σαμπιονά, είναι το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο. Στην Γαλλία, όμως, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα, καθώς η εκπληκτική Μονπιελιέ του Ζιρού, η περσινή πρωταθλήτρια Λιλ, η πάντα δυνατή Λυών και η σταθερή Μαρσέιγ, μπορούν με ένα μικρό σερί να φτάσουν τους «παριζιάνους» και να βάλουν. φωτιά στο πρωτάθλημα.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, προβάδισμα φαίνεται πως έχει η Αϊντχόφεν στην Ολλανδία, απέναντι στις Τβέντε και Άλκμααρ, στην Τουρκία η εξαιρετικά δυνατή φέτος Γαλατασαράϊ αναμένεται να κατακτήσει το πρωτάθλημα, όπως και η Άντερλεχτ στο Βέλγιο. Ενδιαφέρον έχει να δούμε, αν η Μπενφίκα έχει τα φόντα να αμφισβητήσει τα πρωτεία της Πόρτο στην Πορτογαλία, ενώ Ρέιντζερς και Σέλτικ θα παλέψουν μέχρι τέλους, όπως σχεδόν κάθε χρόνο, για την Πρέμιερ Λιγκ της Σκωτίας.