"Mπουγιουρντί" στους τηλεοπτικούς σταθμούς στέλνει η κυβέρνηση Παπαδήμου

Έκπτωση 99,99% (!) έκανε μέχρι σήμερα το ελληνικό δημόσιο στους σταθμούς εθνικής εμβέλειας

Με δύο χρόνια καθυστέρηση, ο σταθμοί εθνικής εμβέλειας και μόνο αυτοί καλούνται να πληρώσουν τα τέλη χρήσης συχνοτήτων για τα έτη 2009 και 2010 το ποσό του 1.221.374.
Η έκπτωση λειτουργεί ευεργετικά υπέρ των μεγάλων σταθμών, αφού εκεί που στην περίπτωση του Mega θα πλήρωνε 1,6 εκατ. ευρώ καλείται για το 2009 να καταβάλει 168.072 ευρώ , αλλά και υπέρ των μεγάλων κομμάτων, τα οποία απολαμβάνουν δωρεάν διαφήμιση!

Η αλήθεια είναι πως τα τέλη χρήσεως συχνοτήτων μειώθηκαν στο 0,1% επί του τζίρου τους από 2%, σε αντάλλαγμα για τη δωρεάν μετάδοση των προεκλογικών τους σποτ!Η νομοθεσία αυτή ορίζει πως σε κάθε προεκλογική περίοδο το «ενοίκιο για τις συχνότητες μειώνεται κατά 50%, από τη μετάδοση των διαφημιστικών μηνυμάτων των κομμάτων. Έτσι το 2009 όταν και έγιναν δύο διαδοχικές αναμετρήσεις το ενοίκιο μειώθηκε διαδοχικά σε 0,1%, ενώ με απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ το ίδιο καθεστώς διατηρήθηκε και το 2010, αν και δεν έγιναν εκλογές!

Ο υπουργός επικρατείας, Παντελής Καψής, ύστερα από καθυστέρηση 2 ετών είναι εκείνος που υπογράφει τις αποφάσεις για την καταβολή των τελών αυτών, προφανώς επειδή το δημόσιο χρειάζεται άμεσα έσοδα. Για το 2009 οι σταθμοί θα πληρώσουν το ποσό των 643.437 ευρώ και το 2010 το 577.937 ευρώ. Ωφελημένα εκτός από τους μεγάλους σταθμούς, είναι και τα κόμματα εξουσίας που έχουν τη δυνατότητα, δωρεάν, με επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου να παίζουν περισσότερα σποτ. Και αντίστροφα κομματικοί σταθμοί όπως το ΤΗΛΕΑΣΤΥ καλείται να πληρώσει το ποσό των 1.865 ευρώ για το 2009, αν και έχει τη δυνατότητα, βάσει νόμου χωρίς άδεια(!) να εκπέμπει σε όλη την Ελλάδα. Για το 902 TV το ποσό είναι 1.416 ευρώ . Όλα αυτά κι ενώ η κυβέρνηση Παπαδήμου προβλέπει έσοδα από τη διαχείριση των συχνοτήτων, κι ενώ υπάρχουν αναρίθμητοι τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν πληρώνουν δεκάρα στο ελληνικό δημόσιο, αν και χρησιμοποιούν ένα σπάνιο πόρο όπως είναι οι συχνότητες. Ανεξαρτήτως αν γίνονται εκλογές ή όχι, η ΕΡΤ, με 3 κανάλια, δεν πληρώνει τέλη, όπως το ίδιο συμβαίνει μαζί με τους σταθμούς τοπικής και εθνικής εμβέλειας. Είναι ένα χαοτικό καθεστώς που δεν επιτρέπει στο δημόσιο να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα έσοδα από το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων την ίδια ώρα που το μαύρο χρήμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ειδικά στην περιφέρεια, πάει σύννεφο.

Άρθρο με πληροφορίες από το paron.gr