Εκλογές 2012: Ποια κόμματα θα δικαιούνται “δωρεάν σποτ”



Η μάχη θα παιχθεί σε δύο επίπεδα: Στο ποια θα είναι τα κόμματα που θα έχουν δωρεάν χρόνο για διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση, και τι διάρκειας, αλλά και στη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών στα debate.

Αν δηλαδή θα τη δυνατότητα να εμφανιστούν με δωρεάν διαφημίσεις τα νέα πολιτικά κόμματα που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας, όπως είναι η ΔΗΜΑΡ, η Δημοκρατική Συμμαχία, η Κοινωνική Συμφωνία και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ή αν η κατανομή του χρόνου θα γίνει με τα ποσοστά των εκλογών του 2009 οπότε και το ΠΑΣΟΚ θα έχει τη μερίδα του λέοντος.

Η νομοθεσία ορίζει πως οι δημόσιοι και ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και οι συνδρομητικές πλατφόρμες «υποχρεούνται να μεταδίδουν μηνύματα κομμάτων και συνασπισμών σε διάρκεια που καθορίζεται με απόφαση του υπουργού εσωτερικών και του αρμόδιου για τα ΜΜΕ, η οποία και εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΡΤ. Με την ίδια υπουργική απόφαση και με κριτήριο την αναλογικότητα καθορίζεται ο χρόνος που θα διατίθεται στα δελτία ειδήσεων των κρατικών και ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Η μάχη λοιπόν θα κριθεί στη διακομματική επιτροπή , με τις ερμηνείες που θα επιχειρηθούν να δοθούν. Με βάση την πρακτική που έχει ακολουθηθεί στις αναμετρήσεις των προηγούμενων ετών δωρεάν διαφημιστικά σποτ έχουν μόνο τα κόμματα που είχαν εκλεγεί στην προηγούμενη Βουλή. Υπάρχει όμως και η άλλη ερμηνεία που αναφέρει πως τα κόμματα αυτά έχουν ήδη διασπαστεί σε πολλά και μικρότερα, ανεξαρτήτως αν έχουν συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα ή όχι.

Επίσης η διακομματική αρχικά και στο τέλος η κυβέρνηση, θα αποφασίσει να στα debate θα έχουν λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που εξελέγησαν τον Οκτώβριο του 2009 (Βενιζέλος, Σαμαράς, Πάπαρηγα, Τσιπρας, Καρατζαφέρης) ή θα αναμετρηθούν μαζί με τους άλλους αρχηγούς, δηλαδή τους Φ. Κουβέλη, Λ. Κάτσελη, Ν. Μπακογιάννη και Π. Καμμένο

Υπάρχουν όμως και τα κόμματα που είναι εκτός Βουλής, όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Δράση, η Χρυσή Αυγή και ο ΑΝΤΑΡΣΙΑ. Εδώ υπάρχει ήδη η προηγούμενη απόφαση 3427/2010 της Ολομέλειας του ΣτΕ, μετά από προσφυγή της Δράσης του ΣΤΕφανου Μανου. Το ΣτΕ έκρινε πως ο χρόνος που διατέθηκε στη Δράση κατά την προεκλογική περίοδο ήταν καθ’ εαυτό ανεπαρκές για την στοιχειώδη ενημέρωση των ψηφοφόρων και πως το πεντάλεπτο αυτό ήταν ελάχιστο σε σύγκριση με τα -ανεξαρτήτως σταθμού- παραχωρηθέντα 3.768 λεπτά της ΝΔ και 2.819 λεπτά του ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό προσέκρουε στην συνταγματική αρχή της ισότητας. Επίσης το ΣτΕ ότι η διαφοροποίηση ως προς την χρονική αφετηρία της τηλεοπτικής προβολής των κομμάτων (τα παλαιά κόμματα ευθύς αμέσως με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενώ τα νεοπαγή, όπως η ΔΡΑΣΗ, στη μέση περίπου της προεκλογικής περιόδου) προσέκρουε και αυτή στην συνταγματική αρχή της ισότητας.

Πηγή: To Παρόν