Οι απαγορευμένες λέξεις!

Η λέξη «δεινόσαυρος» απαγορεύεται, για να μην προσβληθούν αυτοί που πιστεύουν στη δημιουργία ως αρχή του κόσμου, ένας από τους οποίους μάλιστα, ο Ρικ Σαντόρουμ, θέλει να εκλεγεί φέτος στον Λευκό Οίκο.
Απαγορεύεται επίσης η λέξη «dancing» επειδή φέρνει στο νου σέξι κινήσεις, καλύτερα να χρησιμοποιείται η λέξη μπαλέτο. Απαγορεύεται ακόμη και η λέξη «γενέθλια»: οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν τα γιορτάζουν και μπορεί να πληγωθεί η ευαισθησία κάποιου νεαρού πιστού τους. Καλωσήρθατε στην πιο πολιτικά ορθή τάξη του κόσμου, όπου η φροντίδα να μην προσβληθεί κανένας αγγίζει τα όρια του γελοίου,. Φροντίζει γι’ αυτό η Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Νέας Υόρκης, η οποία υιοθέτησε για τα δημόσια δημοτικά σχολεία έναν κατάλογο με λέξεις που πρέπει να αποφεύγονται στις εξετάσεις των μαθητών επειδή μπορεί «προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα».

Η μαύρη λίστα
Ο κατάλογος με τις απαγορευμένες λέξεις (50 τον αριθμό) είναι τελευταία «τρέλα» της πολιτικής ορθότητας στην αμερικανική μεγαλούπολη. Αν βγάλουμε από τη μέση τις πιο αμφιλεγόμενες λέξεις, πως θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τις γνώσεις των παιδιών μας, ρωτάνε οι ειδικοί. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η λέξη «φτώχεια», επειδή μπορεί να προκαλέσει αμηχανία τον μαθητή με άνεργο μπαμπά. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ούτε η λέξη «διαζύγιο», επειδή μπορεί να κάνει τους μικρούς να αναβιώσουν ένα οικογενειακό σοκ. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ούτε η λέξη «δουλειά», επειδή μπορεί να προσβάλει την ευαισθησία των μικρών Αφροαμερικανών. Δεν υπάρχει θέση ούτε για τον καημένο τον ΕΤ, διότι η λέξη «εξωγήινος» μπορεί να διαταράξει τη φαντασία των πιο ευαίσθητων...

Ακούγοντας εξωπραγματικές, όμως οι παραπάνω οδηγίες είναι όλες γραμμένες την επιστολή που η Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Νέας Υόρκης έστειλε στις εταιρείες που συντάσσουν τα τεστ, στα οποία υποβάλλονται αρκετές φορές μέσα στο χρόνο οι μαθητές των δημοτικών σχολείων για να εκτιμηθεί η πρόοδό τους. Η «Νιου Γιορκ Ποστ», που αναφέρθηκε πρώτη στο θέμα, επισήμανε πως η απαγόρευση χρήσης ορισμένων λέξεων στις εξετάσεις είναι συνήθης διαδικασία, όμως ο κατάλογός τους στη Νέα Υόρκη είναι διπλάσιος απ’ ότι σε άλλες πόλεις.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ