Τα 130 δις και η Προπαγάνδα




Στη φωτογραφία διακρίνουμε την ποδοσφαιρικού τύπου ζητωκραυγή των ΝΕΩΝ, στο πρωτοσέλιδο της έκδοσης του Σαββατοκύριακου. Όχι, δεν κάνετε λάθος. Η Εθνική ποδοσφαίρου ηττήθηκε, αλλά η αφόρητη, υποτίθεται, πίεση στη Μέρκελ, έφερε αποτελέσματα στο γήπεδο της ευρωπαϊκής πολιτκής.
Οι πανηγυρισμοί αφορούν στο αποτέλεσμα της προχθεσινής συνόδου κορυφής στη Ρώμη, όπου Μόντι, Μέρκελ, Ολάντ και Ραχόι συμφωνησαν για ένα "πακέτο ανάπτυξης" 130 δις που θα "κατευθυνθεί στις χώρες του Νότου μεταξύ των οποίων φυσικά και η Ελλάδα".


Σε ηπιότερους αλλά εξίσου αισιόδοξους τόνους και η χθεσινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:



Στην ναυαρχίδα του συντηρητικού Τύπου, και εκ των πυλώνων της νέας μνημονιακής κυβέρνησης, τονίζεται, πάνω από τη φωτογραφία της συνόδου, η διαμόρφωση του πακέτου ανάπτυξης ως "προσπάθεια να αμβλυνθούν ορισμένες διαοφορές Γερμανίας - Γαλλίας".

Τι έγινε ξαφνικά; Ψηφίσαμε υπεύθυνα και οι δρόμοι της ανάπτυξης άνοιξαν διάπλατα; Από το σημείο που τα ταμειακά διαθέσιμα δεν έφταναν ούτε ως τον Ιούλιο, θα δεχτούμε πακτωλούς αναπτυξιακού χρήματος; Η άτεγτκη Μέρκελ θα κάνει πίσω στη λιτότητα επιλέγοντας την ενίσχυση του ευρωπαϊκού Νότου;

Μάλλον οι θριαμβολογίες (κυρίως των ΝΕΩΝ) αποτελούν περισσότερο επικοινωνιακή στήριξη της νεάς ελληνικής κυβέρνησης και καλλιέργεια αισόδοξου κλίματος εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Τα 130 δις ευρώ του περιβόητου πακέτους αποτελούν μόλις το 1% του ΑΕΠ της Ευρώπης (κάτι που δεν αναφέρεται στα πρωτοσέλιδα που παραθέσαμε) και στη χώρα μας θα κατευθυνθούν μόλις 2-3 δις ευρώ. Από μόνο του το πακέτο (που αφορά όλες της Οικονομίες των 27 της ΕΕ) αποτέλεί ασπιρίνη αν δε συνοδυτεί από τα "ζητήματα αγκάθια" (όπως ομολογεί η πιο ειλικρινής ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ): "την έκδοση ευρωομολόγων και τον απευθείας δανεισμό των τραπεζών από τους μηχανισμούς διάσωσης". Και, θα προσθέταμε, μείωση του δημόσιου χρέους των κρατών - μελών,  ενίσχυση των δημόσιων δαπανών, γενναία φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αύξηση και όχι μείωση της αγοραστικής δυνατότητας των εργαζομένων και των μικρομεσαίων στρωμάτων και πολλά άλλα.

Ακόμη λοιπόν και να δοθεί ένα τέτοιο πακέτο, οι αγαπητές εφημερίδες δε μας λένε πόσο θα ωφεληθεί η ελληνική οπικονομία και πόση "χαλάρωση" θα επιτραπεί. Ακόμα και μια παράταση στη "δημοσιονομική προσαρμογή" (που ήδη προβλεπόταν στο Μνημόνιο σε περίπτωση μεγάλης ύφεσης για την Ελλάδα) θα σημαίνει απλώς την χρονική επιμήκυσνη της λιτότητας, ενώ χωρίς ανάσχεση του εργασιακού μεσαίωνα η όποια "ανάπτυξη" θα γίνει με όρους τριτοκοσμικού κράτους (Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, ατομικές συμβάσεις εργασίας, κλπ) στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" (υπέρμαχοι της οποίας εμφανίζονται τόσο οι νέοι κυβερνώντες όσο και τα εκδοτικά συγκροτήματα που μας διατυμπανίζουν την επερχόμενη "ανάπτυξη").

Ας μην ξεχνάμε ότι αύριο η τρόϊκα θα συναντήσει την... ελληνική κυβερνητική τρόϊκα και θα αρχίσουν να φαίνονται τα όρια της διαπραγματευτικής ισχύος της κυβέρνησης Σαμαρά. Και, όπως μάλλον ξέχασαν ΤΑ ΝΕΑ και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, είναι δεδομένο ότι "οι δανειστές θέλουν πρώτα να ακούσουν τις δεσμέυσεις, να δουν έργα (αποκρατικοποιήσεις, φορολογικό, λουκέτα φορέων, επίτευξη δημοσιονομικών στόχων) και να ολοκληρωθούν δύο πολύ βασικά κείμενα: το νέο μεσοπρόθεσμο (11,6 δις ευρώ περικοπές δαπανών) και ο προϋπολογισμός του 2013" (Απεργιακή Ελευθεροτυπία, 23/6/12) και μετά θα καταβάλουν τη δόση.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, για να καταλάβουμε το μέγεθος της προπαγάνδας, ότι το πολυθρύλητο 1 δις που μας "χρωστάνε΄" από τον περασμένο μήνα (και υποτίθεται ότι προκάλεσε το θέμα με τα φάρμακα και τον ΕΟΠΥΥ), αποδεσμέυθηκε αλλά, τι περίεργο, τα 900 εκ ευρώ από αυτό το 1 δις θα πάνε απευθείας στο ταμείο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης ΕSM και όχι φυσικά σε δαπάνες για την Υγεία...Πώς είπατε; "Ανάπτυξη";