Ο Στουρνάρας, η επαναδιαπραγμάτευση και άλλες ιστορίες...




Γράψαμε πρόσφατα ότι η επάρκεια του Γιάννη Στουρνάρα, που ως διευθυντής του ΙΟΒΕ είχε πέσει έξω σε κάθε οικονομική πρόβλεψη, είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμη. Επίσης , η φανατική υποστήριξη, εκ μέρους του νυν υπουργού οικονομικών, του Μνημονίου, μόνο ελπίδες δεν αφήνει για την περίφημη «επαναδιαπράγματευση» που υποσχέθηκαν τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα.

Η επιλογή του τεχνοκράτη, λοιπόν, Γιάννη Στουρνάρα, συνιστά την συμβολική, νέα κωλοτούμπα του Σαμαρά, προς μία υποταγή στις προβλέψεις του Μνημονίου, όπως μάλιστα το έθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη στο περιοδικό Unfollow: «αν οι ευρωπαίοι δε δεχτούν επαναδιαπραγμάτευση, θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα του μνημονίου».


Στο αρνητικό φορτίο που κουβαλά ο εκσυγχρονιστής (επιφανής σύμβουλος του Σημίτη επί «δημιουργικής λογιστικής») Γιάννης Στουρνάρας, πρέπει να προσθέσουμε και τις προθέσεις του για τη δημόσια περιουσία, αξία της οποίας έχει πέσει στα τάρταρα. Ο νέος έλληνας «τσάρος της οικονομίας» είχε, μαζί με τον Στέφανο Μάνο, ακραιφνή νεοφιλελεύθερο και μνημονιακό, συστήσει ΜΚΟ για την «Αξιοποίηση της Κρατικής Ακίνητης Περιουσίας».

Έχει, στα πλαίσια της εν λόγω ΜΚΟ, εκπονήσει το επιχειρηματικό σχέδιο «Αρχιμήδης» δηλαδή «μία παραλλαγή του σχεδίου Eureka και το οποίο προέβλεπε την μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας του κράτους, αεροδρόμια, λιμάνια, ακίνητα κ.λπ. σε εταιρεία με αντάλλαγμα 125 δις ευρώ».