Έτσι φτάσαμε στην αντικατάσταση του Β.Ράπανου


Το θρίλερ της παραμονής ή όχι του Βασίλη Ράπανου στο υπουργείο Οικονομικών άρχισε  από την στιγμή που διοικητής της Εθνικής Τράπεζας μπήκε στο νοσοκομείο μετά την κατάρρευσή του μέσα στο υπουργείο την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βασίλης Ράπανος είχε ήδη πάρει την αποφασή του το βράδυ πριν την  κατάρρευσή του καθώς δεν είχαν γίνει δεκτά τα ονόματα που πρότεινε ο ίδιος για να πλαισιώσουν το οικονομικό επιτελείο, όπως του Γιάννη Στουρνάρα και του Τάσου Γιαννίτση, ενώ σε συνάντηση που είχε με τον τελευταίο, του εξέφρασε τους  προβληματισμούς του σε σχέση με την ανάληψη των καθηκόντων και το δύσκολο έργο το οποίο επρόκειτο να αναλάβει.
Η εισαγωγή του στο νοσοκομείο και οι παρατηρήσεις από τους γιατρούς του για επιδείνωση της κατάστασής του, κλείδωσαν την απόφαση του να αρνηθεί την θέση του Υπουργού Οικονομικών προχωρώντας στην επιστολή του προς τον Αντώνη Σαμαρά το απόγευμα της Δευτέρας.

"Αγαπητέ κ. πρωθυπουργέ,
Με την επιστολή μου αυτή επιθυμώ να σας ευχαριστήσω θερμά για την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου με την εξαιρετικά τιμητική πρότασή σας να αναλάβω τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών, πρόταση που είχε τη συναίνεση και των προέδρων των άλλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή σας. Στην πρότασή σας απάντησα θετικά με πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομίας μας και της ευθύνης που αναλάμβανα.
Το πρόσφατο συμβάν που οδήγησε στην εισαγωγή μου σε νοσοκομείο δείχνει ότι το πρόβλημα της υγείας μου δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως. Μετά από συζητήσεις που είχα με τους θεράποντες ιατρούς μου, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση της υγείας μου, προς το παρόν, δεν είναι αυτή που θα μου επέτρεπε να ασκήσω με πληρότητα και επάρκεια τα καθήκοντά μου. Για το λόγο αυτό λυπούμαι πολύ που δεν μπορώ τελικά να αποδεχτώ την τιμητική σας πρόταση.
Κύριε πρωθυπουργέ,
Στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει, για υπέρβαση της κρίσης και ανάπτυξη της χώρας μας μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής οικογένειας, επιτρέψτε μου να σας ευχηθώ ολόψυχα κάθε επιτυχία και να σας διαβεβαιώσω ότι στο μέτρο των δυνάμεων μου θα συνεχίσω να εργάζομαι για την ευόδωση της εθνικής προσπάθειας.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Βασίλης Θ. Ράπανος"


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε δεκτή την επιστολή παραίτησης του και σε επιστολή του προς τον κ. Ράπανο αναφέρει:
"Θέλω πριν απ΄ όλα να σου ευχηθώ περαστικά για το πρόβλημα της υγείας σου. Σε ευχαριστώ για την προθυμία με την οποία αποδέχθηκες το ρόλο που σου ανέθεσα, και εύχομαι να ανακτήσεις σύντομα τις δυνάμεις σου και να προσφέρεις στην εθνική προσπάθεια.
Ξέρω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στις πολύτιμες υπηρεσίες σου και σε ευχαριστώ που, παρά την περιπέτεια σου, δηλώνεις «παρών». Και πάλι με τις καλύτερες ευχές μου και τις ευχαριστίες μου".