Σφοδρή επίθεση Μαρινάκη κατά Αλαφούζου


Σε έναν από τους μεγαλύτερους πολιτικοεπιχειρηματικούς «πολέμους» εξελίσσεται η κόντρα δυο εκ των κορυφαίων εφοπλιστών της χώρας, του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Γιάννη Αλαφούζου, με απρόβλεπτες διαστάσεις, όπως επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Ο «εμφύλιος», αφού οι δυο επιχειρηματίες είναι συνεταίροι στον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», δεν έχει, όπως διάφοροι διατείνονται στην πιάτσα, αθλητικό άρωμα αλλά αμιγώς επιχειρηματικό και πολιτικό. Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνουν στελέχη που βρίσκονται κοντά στους δυο επιχειρηματίες, ότι η αίσθηση που υπάρχει περί εντός ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, προσωποποιημένο στους ισχυρούς άνδρες των δυο αιωνίων αντιπάλων, δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα, αφού στο παρασκήνιο τα θέματα που παίζονται είναι μείζονα.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πέταξε το γάντι στον Γιάννη Αλαφούζο κοινοποιώντας του στις 18 Ιουνίου – μία ημέρα μετά τις εκλογές – εξώδικο με το οποίο κατηγορεί ευθέως τον ισχυρό άντρα του «Σκάι» για στοχευμένα πολιτικά παιγνίδια, επικίνδυνες στρατηγικές των μέσων του Ομίλου, προσπάθεια αλλοίωσης της πραγματικότητας και χειραγώγησης των τηλεθεατών και ακροατών.
Ειδικότερα επισημαίνει «την επιλογή της μεροληπτικής και αντίθετης προς τους στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας, κάλυψης της επικαιρότητας και την ακόμα πιο μεροληπτική ειδησεογραφική και δημοσιογραφική “ανάλυση” αυτής».
Ο εφοπλιστής, ο οποίος είναι μέτοχος του «Σκάι» και έχει επενδύσει περί τα 20 εκατ. ευρώ, κατηγορεί τον Γιάννη Αλαφούζο και όσους ασκούν διοίκηση στα μέσα του ομίλου για «συστηματική και κατά παράβαση κάθε κανόνα δεοντολογίας ειδησεογραφική ενίσχυση και προώθηση συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Ο μέτοχος του «Σκάι» θεωρεί μάλιστα αποκορύφωμα τη λανθασμένη δημοσκόπηση που μετέδωσαν τα μέσα του ομίλου και έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της Ν.Δ. με έξι μονάδες, ενώ ακόμα και το βράδυ των εκλογών υπήρχε η εκτίμηση για νίκη του Τσίπρα.
Ο Μαρινάκης, που είναι πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, εκτιμά, σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του, ότι η αναξιοπιστία του «Σκάι» και η εμμονή με την οποία προσπαθεί να περάσει συγκεκριμένες θέσεις τον εκθέτει και επιχειρηματικά.
Όπως χαρακτηριστικά λένε, ο Γιάννης Αλαφούζος αρέσκεται να το παίζει... «νταβατζής» της κεντροδεξιάς παράταξης προσπαθώντας να επιβάλει πολιτικές και πρόσωπα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως λένε, ότι πούσαρε με τα μπούνια τον Στέφανο Μάνο και τον Θάνο Τζήμερο, μια κεντροδεξιά παραφυάδα, σε βαθμό εξαιρετικά αναντίστοιχο με την πραγματική της απήχηση στην κοινωνία.
Πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον Γιάννη Αλαφούζο επισημαίνουν όσον αφορά την αστοχία της δημοσκόπησης ότι πρόκειται απλώς για ένα επιστημονικό εργαλείο και δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που κάποιες δημοσκοπήσεις θα πέσουν έξω.
Αναλυτικά η εξώδικη δήλωση - διαμαρτυρία του Βαγγέλη Μαρινάκη αναφέρει:
«ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Του Ευάγγελου Μαρινάκη του Μιλτιάδη, κατοίκου Πειραιώς (Ακτή Θεμιστοκλέους, αριθ. 4)
ΠΡΟΣ
Ιωάννη Αλαφούζο, Πρόεδρο Δ.Σ. της εταιρείας «ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ» και της εταιρείας «ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.Ε.» (Εθνάρχου Μακαρίου και Δημ. Φαληρέως 2, Νέο Φάληρο)
Κοιν.
Μέλη Δ.Σ. των ανωτέρω εταιρειών
Με λύπη, ανησυχία και, πλέον, αγανάκτηση αναγκάζομαι να επισημάνω εκ νέου – και για πολλοστή φορά – τις επικίνδυνες στρατηγικές των μέσων του Ομίλου και ειδικότερα την επιλογή της μεροληπτικής και αντίθετης προς τους στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας, κάλυψης και επικαιρότητας και την ακόμα πιο μεροληπτική ειδησεογραφική και δημοσιογραφική «ανάλυση» αυτής.
Το θέμα αυτό το έχω πολλές φορές ως τώρα επισημάνει, με αφορμή κάθε φορά συγκεκριμένες ενέργειες και επιλογές, του ενημερωτικού τμήματος του Ομίλου και των ασκούντων τη διοίκηση. Ενδεικτικά και μόνον υπενθυμίζω ότι στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς και ειδικότερα την 20.12.2011 έστειλα και σχετική επιστολή ενώ η θέση μου έχει επίσης καταγραφεί και στα πρακτικά του Δ.Σ. της «ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ» του οποίου είμαι μέλος (βλ. πρακτικά Δ.Σ. 13 Οκτωβρίου 2011).
Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά έχουν απευθυνθεί σε ώτα μη ακουόντων αφού η τακτική της μεροληψίας και της επιλεκτικής ενημέρωσης και ανάλυσης των γεγονότων όχι μόνον συνεχίστηκε αλλά κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα πλέον κορυφώθηκε, με ύψιστο κρούσμα τη στάση των μέσων του Ομίλου στο πλαίσιο των εθνικών εκλογών (την κορωνίδα δηλαδή του έργου και ενημερωτικού σκοπού που καλούνται να υπηρετήσουν τα ΜΜΕ), οπότε και ο Όμιλος προέβη, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στη συστηματική και κατά παράβαση κάθε κανόνα δεοντολογίας ειδησεογραφική ενίσχυση και προώθηση συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού.
Το αποκορύφωμα δε, το οποίο έφτανε σχεδόν στα όρια της δημοσιογραφικής γραφικότητας ή συνιστούσε (ακόμα και) προσπάθεια αλλοίωσης της πραγματικότητας και χειραγώγησης των αποδεκτών της «ενημέρωσης», ήταν η συνέχιση της μεροληψίας ακόμα και την «ύστατη στιγμή», δηλαδή κατά την παρουσίαση και αξιολόγηση (διαφορετική εντελώς από εκείνη όλων των άλλων ΜΜΕ) των προθέσεων ψήφου που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής 17 Ιουνίου 2012 και η οποία «αξιολόγηση» συνεχίστηκε ενώ ήδη είχε αρχίσει η ροή των αποτελεσμάτων που την ανέτρεπε.
Αναγκάζομαι για άλλη μια φορά να σας επιστήσω την προσοχή και να ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΩ για τις συνέπειες που η στάση αυτή έχει για την φερεγγυότητα και το ενημερωτικό κύρος των μέσων του Ομίλου αλλά ακόμα και για τις υπόνοιες απόπειρας επηρεασμού θεσμικών παραγόντων ή χειραγώγησης της κοινής γνώμης που μπορεί να δημιουργεί.
Η δική σας δε συμπεριφορά, ως υπεύθυνου για τη διοίκηση του Ομίλου, πέραν του ότι αντίκεται σε βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία του Ομίλου αλλά και στα εκ του νόμου καθήκοντα των εταιρειών του Ομίλου ως φορέων ενημέρωσης της κοινής γνώμης, είναι ευθέως αντίθετη και στο γράμμα και πνεύμα και της μεταξύ μας Συμφωνίας Μετόχων και στις από αυτήν απορρέουσες υποχρεώσεις σας, που συστηματικά και διαρκώς παραβιάζετε.
Είναι τέλος φανερό από τα ανωτέρω, ότι επιπλέον της οποιαδήποτε άλλης αρνητικής συνέπειας, κατ’ ευθύ αποτέλεσμα επηρεάζεται αρνητικά και η επιχειρηματική αξία του Ομίλου και η αποτίμηση της αξίας της δικής μου επένδυσης σε αυτόν. Ειδικά σε σχέση με το τελευταίο αυτό, σας ΔΗΛΩΝΩ ότι ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΑΙ φυσικά, και για πολλοστή πλέον φορά, των δικαιωμάτων μου για κάθε ζημία μου.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής με τη ρητή επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μου γενικά, παραγγέλλεται να επιδώσει νομίμως την παρούσα προς τον Ιωάννη Αλαφούζο, Πρόεδρο Δ.Σ. της εταιρείας «ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ» και της εταιρείας «ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.Ε.» (Εθνάρχου Μακαρίου και Δημ. Φαληρέως 2, Νέο Φάληρο), προς γνώσιν του και για τις νόμιμες συνέπειες
Πειραιάς, 18 Ιουνίου 2012
Ο εξωδίκως δηλών
Ευάγγελος Μαρινάκης»

πηγή: το ποντικι