Νικητές και χαμένοι

Μία επτακομματική Βουλή θα πάρει στα χέρια της την κατάσταση της χώρας για μία εύλογη και κρίσιμη περίοδο. Ωστόσο, δεν είναι και τα επτά κόμμα κερδισμένα βάσει αποτελεσμάτων. Ο ΣυΡιζΑ μοιάζει με αριστερό ανάχωμα, σε μία κυβέρνηση πιο συντηρητική από ποτέ.




Αποφασίσαμε ως πολίτες. Οι ελληνικής υπηκοότητας κάτοικοι της χώρας διάλεξαν για πρωθυπουργό τους τον Αντώνη Σαμαρά.

Όμως, δεν κυβερνάει μόνος του. Και δεν εννοώ πως χρειάζεται τη συμφωνία με άλλα κόμματα για να συγκυβερνήσει. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει από πίσω δεκάδες στελέχη τα οποία έχουν διαφορετικές καταβολές.Όλους τους τρομάζει το ποσοστό της Χρυσής Αυγής. Εμένα με τρομάζει η υπουργοποίηση της ιδεολογίας της Χρυσής Αυγής. Και μιλάω για το ενδεχόμενο να αναλάβουν σημαντικά κυβερνητικά πόστα οι του ΛαΟΣ, Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης και Βελόπουλος.

Η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση είχε ξεκάθαρο νικητή τη συντήρηση. Ο μισθός θα παγώσει στα 500 ευρώ κ' ίσως πέσει κι άλλο σύντομα. Αυτό τα λέει όλα.

Αναφορικά με τα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία μπόρεσε και πήρε αυτό που ήθελε τόσο πολύ. Πολώνοντας το κλίμα, με τακτικές αναχρονιστικές και όχι σίγουρα αποτελεσματικές, μπόρεσε και είχε το αποτέλεσμα που επιθυμούσε διακαώς ο Αντώνης Σαμαράς. Ως παλαιό κόμμα, η Νέα Δημοκρατί αμπόρεσε και συσπειρώθηκε με όπλο την προπαγάνδα, μία προπαγάνδα βασισμένη σε όρους του 1970 και του Ψυχρού πολέμου. 

Ο ΣυΡιζΑ είναι κι αυτό ςνικητής. Κι όχι μεγάλος όσο λένε άλλοι. Ο ΣυΡιζΑ δε θα ξανάχει τόσο εύκολα την ευκαιρία να διεκδικήσει πρωτιά. Πίσω έχει ο Βενιζέλος την ουρά. 

Το ΠαΣοΚ κατατάσσεται στους χαμένους. Τι κι αν κάποιοι το έδιναν στα προγνωστικά τέταρτο, ή και πέμπτο, κόμμα, η αποτυχία του παραμένει. Και η αποτυχία μπορεί να οφείλεται στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάθε μέρα που περναέι και κοροϊδεύει, γίνεται ολοένα και πιο συνυπεύθυνος.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνς είναι εκείνοι που βρίσκονται πιο κοντά στο 50-50. Εγώ θα τους βάλω όμως οριακά στους ηττημένους. Ο Πάνος Καμμένος μπόρεσε και δημιούργησε ένα ρεύμα, ένα ρεύμα που του απέφερε σχεδόν το 11% του εκλογικού σώματος. Μέσα σε ενάμιση μήνα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχασαν σχεδόν το 30% των ψηφοφόρων τους.

Η Χρυσή Αυγή είναι κερδισμένη. Με όλους τους ψηφοφόρους να μετακινούνται από εδώ κι από εκεί, εκείνη διατήρησε αναλλοίωτα τα ποσοστά της, τα οποία την 6η Μαΐου ήταν πρωτοφανή. Δυστυχώς, η Χρυσή Αυγή θα εκπροσωπήσει τον ελληνικό σκοταδισμό, τον τραμπουκισμό και την αυτοδικία.

Η Δημοκρατική Αριστερά εξέπληξε. Κράτησε το ποσοστό της στα ίδια επίπεδα και με ελαφρώς αυξητικές τάσεις. Το κόμμα του κυρίου Κουβέλη είναι στους νικητές.

Τέλος, το ΚΚΕ είναι ο μεγαλύτερος ηττημένος των εκλογών. όταν την 6η Μαΐου τα ποσοστά του ήταν σχεδόν ίδια με τα ποσοστά του στις εκλογές του 2009, το ΚΚΕ - έκανε πως - πανηγύριζε για το 0.8% παραπάνω που είχε μαζέψει, όταν τα άλλα κόμματα της αριστεράς θριάμβευαν. Χθες, που το ποσοστό του ΚΚΕ έπσε σχεδόν στο μισό συγκριτικά με το Μάΐο, το ΚΚΕ έψαξε για φαντάσματα.

Ας ελπίσουμε ότι η ψήφος μας θα πιάσει τόπο. Αν και με τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή, οι εκλογές αυτές θα μείνουν στην ιστορία ως δείγμα της παραπεταμένης μας παιδείας.