Μία διαφορετική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα για την ομοφυλοφιλία

΄
Μία διαφορετική αλλά ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιοδικό «Fagazine». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και απάντησε σε ερωτήσεις για ένα θέμα ταμπού -ακόμα- στην Ελλάδα, την ομοφυλοφιλία.


Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια στο κοντινό του περιβάλλον και τόνισε ότι κινείται «σε έναν πολιτικό χώρο χωρίς προκαταλήψεις».

Επίσης, ανέφερε ότι «οι ίδιοι είναι αρκετά καλά εξοπλισμένοι με θεωρίες ώστε να υπερασπίζονται τις προσωπικές τους επιλογές αλλά και να νιώθουν συμφιλιωμένοι με αυτές», επομένως σε προσωπικό επίπεδο δεν αισθάνεται την ανάγκη να μιλήσει εκ μέρους τους.

Έχετε σκεφτεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως οι απόψεις του ΣΥΝ περί ομοφυλοφιλικής κοινότητας μπορεί να εκφράζουν στην πραγματικότητα ψηφοθηρικούς σκοπούς; Να είναι δηλαδή ένα επικοινωνιακό τρικ με απώτερο στόχο την απενοχοποίηση της Αριστεράς πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

«Πολλοί και πολλές είναι καχύποπτοι για πολλά πράγματα, ίσως και με το δίκιο τους. Να ξεκαθαρίσουμε όμως μερικά πράγματα. Η αριστερά, η δική μας αριστερά, δεν πολιτεύεται με επικοινωνιακούς όρους, πολιτεύεται με κοινωνικούς όρους. Για αυτό και δεν έχουμε διστάσει να πάμε «κόντρα στον καιρό» και κόντρα σε παγιωμένες συντηρητικές αντιλήψεις και στερεότυπα χωρίς να φοβόμαστε το κόστος και τις επιθέσεις που θα δεχτούμε από το σύστημα. Να σας θυμίσω ότι δεν κάναμε βήμα πίσω στις θέσεις μας, ούτε στην υπεράσπιση του δημόσιου τομέα, ούτε για τα δικαιώματα των μεταναστών, ούτε τον Δεκέμβρη του 08, ούτε με την διαπλοκή. Δεν θα το κάνουμε ούτε για τα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Από τα παραπάνω εύκολα θα συμπεράνατε πως δεν έχουμε καμία ψηφοθηρική διάθεση. Η απενοχοποίηση λοιπόν μάλλον δεν αφορά εμάς ή καλύτερα μας αφορά λιγότερο από ότι άλλους πολιτικούς χώρους. Εξ άλλου από πού να εισπράξουμε ψήφους; Από μία κοινωνία που στην πλειοψηφία της δεν αποδέχεται τους ομοφυλόφιλους και τους θεωρεί ξένο σώμα;»

Υπάρχουν εμπειρίες στο κοντινό περιβάλλον σας από την καθημερινότητα ομόφυλων ζευγαριών; Ποιες παρατηρήσεις θα είχατε γι’ αυτή τη συμβίωση από ανθρώπινη και κοινωνική πλευρά;

«Και βέβαια υπάρχουν αλλά δεν νομίζω ότι είναι το κατάλληλο δείγμα για να εξάγω καθολικά συμπεράσματα. Διότι οι άνθρωποι που συναναστρέφομαι κινούνται σε έναν πολιτικό χώρο χωρίς προκαταλήψεις και οι ίδιοι είναι αρκετά καλά εξοπλισμένοι με θεωρίες ώστε να υπερασπίζονται τις προσωπικές τους επιλογές αλλά και να νοιώθουν συμφιλιωμένοι με αυτές. Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν σκοντάφτουν σε ρατσισμούς. Σίγουρα όμως δεν βιώνουν την ομοφοβία στην ένταση που την υφίσταται ένας ή μία κάτοικος της επαρχίας. Την ίδια στιγμή που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης σέβονται και με το νόμο το δικαίωμα των πολιτών τους να διαθέτουν όπως αυτοί επιθυμούν τον εαυτό τους, με κατοχυρωμένες σχέσεις συμβίωσης, στην Ελλάδα η επίσημη πολιτεία αρνείται να εφαρμόσει βασικές οδηγίες της ΕΕ σε ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων. Με αποτέλεσμα να καθηλώνει την κοινωνία στο σκοταδισμό».

Πώς βλέπετε το θέμα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια ;

«Τα παιδιά χρειάζονται πάνω απ’ όλα αγάπη, χρόνο και φροντίδα. Αυτά είναι τα κύρια κριτήρια του ευ ζην. Η κακοποίηση του παιδιού στην ελληνική οικογένεια έχει λάβει πλέον τεράστιες διαστάσεις και αυτό διαφαίνεται στις ερευνητικές μελέτες που έχουν διενεργηθεί. Η ενδο-οικογενειακή βία είναι περισσότερο δίπλα μας από όσο εμείς πιστεύουμε. Και αυτές οι οικογένειες αποτελούνται από μία γυναίκα και έναν άνδρα. Άρα δεν είναι ο συνδυασμός των φύλων που εξασφαλίζει μια ασφαλή ζωή στο παιδί αλλά η ποιότητα των ανθρώπων-γονιών».

Πιστεύετε ότι στους κόλπους της Αριστεράς ελλοχεύει ο κίνδυνος της ομοφοβίας; Προσωπική μου αίσθηση είναι πως όσο προοδευτικός ή open mind, να το πούμε κι έτσι, είναι κάποιος, δυστυχώς δε μπορεί να αποβάλλει έναν τέτοιο αδικαιολόγητο φόβο που μοιραία οδηγεί στον μισανθρωπισμό.

Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή αριστερά έχει νικήσει πολλές από τις φοβίες της. Ίσως αυτό που λέτε να αφορά παλαιότερες εποχές, αλλά και πάλι δεν είμαι σίγουρος. Ξέρω ότι ο φόβος είναι ο χειρότερος κατασταλτικός μηχανισμός. Η εξουσία προσπαθεί πρώτα να νικήσει το μυαλό. Να μας κλείσει σπίτι μας και να ανανεώνει τις σχέσεις εξουσίας σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Η αριστερά από την μήτρα της είναι μία θεωρία ανθρωποκεντρική, στηρίζεται όλο της το οικοδόμημα στον άνθρωπο. Δεν θα μας νικήσει κανένας φόβος, δεν θα οδηγηθούμε στον μισανθρωπισμό λόγω φύλου, θρησκείας, ιδεολογίας και σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Με αφορμή το πορτρέτο του Τσε Γκεβάρα που δεσπόζει στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, ο δημοσιογράφος του περιοδικού τού είπε πως ο μεγάλος επαναστάτης είχε «συνεισφέρει» ως προς τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους ομοφυλόφιλους στην Κούβα, στις πύλες των οποίων υπήρχε η αναγραφή «Η δουλειά θα σας κάνει άνδρες», για να λάβει την εξής απάντηση από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ:

«Πολλά πορτραίτα κοσμούν το γραφείο μου. Ξέρω και κατανοώ τις ενστάσεις σας. Στη «ζυγαριά» της ιστορίας πιστεύω όμως πως πρέπει να λαμβάνουμε τα πάντα υπόψη μας. Έτσι δεν θα αδικήσουμε κανέναν και καμία. Και όσοι και όσες έχουν αδικηθεί, αυτοί έχουν τη γενναιότητα να μην αδικούν. Εκείνο που μου προκαλεί αγανάκτηση είναι αυτό που συμβαίνει στην εποχή μας και στα του οίκου μας. Στη χώρα μας, τόσο σε επίπεδο πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ όσο και στο σώμα της κοινωνίας, η κυρίαρχη και ατύπως επίσημη αντίληψη που αναπαράγεται με έντονο τρόπο και σε καθημερινή βάση είναι βαθύτατα σεξιστική».

Πηγή: fagazine.gr