Ραδιοτηλεοπτικό: Αλλαγές στους κανόνες πολιτικής πολυφωνίας


Νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την τήρηση των κανόνων της πολιτικής πολυφωνίας στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα εφαρμόζει μετά τη λήξη της προεκλογικής περιόδου το ΕΣΡ υπό το φως απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πρόκειται για εξέλιξη η οποία ουσιαστικά βάζει τέλος σε ένα θέμα που αποτέλεσε πεδίο εντονότατης τριβής μεταξύ των τηλεοπτικών επιχειρήσεων και της ανεξάρτητης αρχής -ειδικότερα στην περίοδο 2004-2008-, αφού ήταν η αφορμή για σειρά κυρώσεων στα κανάλια.
Πριν από περίπου 15 ημέρες, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε κύρωση του ΕΣΡ κατά τηλεοπτικού σταθμού, αναφέροντας στο αιτιολογικό της απόφασης, ότι δεν μπορεί ο χρόνος που αποδίδεται στα γεγονότα να ρυθμίζεται βάσει εκλογικού αποτελέσματος, αλλά βάσει της σημασίας του γεγονότος.
Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, χθες ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής, Ιωάννης Λασκαρίδης, με αφορμή αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τήρηση του χρόνου προβολής του κόμματος ανάλογα με το χρόνο που πήρε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, διευκρίνισε ότι η αρχή θα κινηθεί με βάση τα νέα δεδομένα.
Οπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας -όργανο το οποίο ασκεί τον έλεγχο των αποφάσεων του Συμβουλίου-, οι δημοσιογράφοι είναι υπεύθυνοι να ορίσουν ποιο γεγονός είναι σημαντικό και ποιο όχι και αναλόγως να αποδώσουν το δέοντα χρόνο για την προβολή του.
Διευκρινίζεται ότι το ΕΣΡ δεν θα σταματήσει να ελέγχει το αν τηρείται η πολιτική πολυφωνία κατά τη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων, απλώς η οποιαδήποτε παράβαση -και άρα και η επιβολή οικονομικής κύρωσης- θα είναι πολύ δυσκολότερο να στοιχειοθετηθεί.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - naftempotiki