Πρόεδρε, μήπως ξεχάσατε κάτι στο Ζάππειο;


Αν ποτέ βγεις πρωθυπουργός, η πρώτη σου δήλωση πρέπει πάνω απ' όλα να είναι ευχαριστήρια από σεβασμό προς το λαό που σε ψήφισε. Στη νικητήρια αυτή περίσταση, δεν υπάρχει λόγος να εκφωνήσεις προγραμματικές δηλώσεις μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, είθισται όμως να κάνεις βασική αναφορά στον άξονα της πολιτικής που υποσχέθηκες προεκλογικά ότι θα εφαρμόσεις. Δίνεις με λίγα λόγια το στίγμα σου για την επόμενη μέρα που θα ανακηρυχθείς και επίσημα πρωθυπουργός. Αυτή είναι η παράδοση που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα όλοι οι εκάστοτε νικητές μίας εκλογικής βραδιάς στον πηγαιμό για... το Ζάππειο.

Ο κ. Σαμαράς χθες το εθιμοτυπικό το κράτησε, όμως προσέθεσε και...νεωτερισμούς. Από τις 368 λέξεις της ομιλίας του, χρησιμοποίησε μόνο 16 για να πει "ευχαριστώ" προς τους Έλληνες και τις υπόλοιπες 352 για να απευθύνει μήνυμα στους πιστωτές και την Ευρώπη. Επανέλαβε μάλιστα την ομιλία του και στα αγγλικά, για να τον καταλάβουν καλύτερα, άρα τα παραπάνω νούμερα διπλασιάζονται.

Έκανε και μία γενικόλογη αναφορά στον άξονα της πολιτικής που θα ακολουθήσει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "θα εργαστούμε, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για να προσθέσουμε στις υποχρεώσεις μας, τις αναγκαίες πολιτικές, για την ανάπτυξη(...)". Ξέχασε όμως τεχνηέντως να μας επαναλάβει και το σπουδαιότερο που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, δηλαδή την επαναδιαπραγμάτευση των άδικων και καταχρηστικών υποχρεώσεων του μνημονίου από τη Νέα Δημοκρατία. Ή μήπως τόσο καιρό δεν είχε υποσχεθεί κάτι τέτοιο;

Ίσως, για επικοινωνιακούς λόγους, ο κ.Σαμαράς δεν είχε το πολιτικό θάρρος να πει την αλήθεια στους Ευρωπαίους για να μην τον πάρουν με κακό μάτι από το "καλημέρα". Αν δεν έχει όμως το θάρρος να μιλήσει την πιο κρίσιμη ημέρα για την απαραίτητη επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού που ο ίδιος είχε εισάγει στα περίφημα "Ζάππεια 1 & 2", πώς αύριο θα αντικρίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για να προβάλει την θέση της Ελλάδας, ότι δηλαδή η συνταγή λιτότητας της Ε.Ε και του ΔΝΤ δεν οδηγεί παρά μόνο σε εθνική εξαθλίωση και απώλεια των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων;

Καλά θα κάνει ο κ. Σαμαράς να είναι ειλικρινής προς όλους για την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει γιατί μόνο έτσι θα διατηρήσει την όποια αξιοπιστία του σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Ο ελληνικός λαός που κρέμεται πια από τα χείλη του επικείμενου πρωθυπουργού του δεν αντέχει νέα ψέματα και νέους εμπαιγμούς, όπως και οι Ευρωπαίοι οι οποίοι επίσης περιμένουν να ακούσουν ξεκάθαρες κουβέντες από τον νέο Έλληνα Πρωθυπουργό. Ας μην περάσει στα ψιλά λοιπόν η χθεσινή εντέχνως κενή για τον ελληνικό λαό "νικητήρια" τύπου ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο όπου ο επικείμενος πρωθυπουργός παρέλειψε να μας επαναλάβει και μετεκλογικά το βασικότερο που τόσο καιρό υποσχόταν. Θα γίνει τελικά επαναδιαπραγμάτευση από την κυβέρνησή του, ναί ή όχι;Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της χθεσινής δήλωσης Σαμαρά για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.


«Ο Ελληνικός Λαός ψήφισε, σήμερα, την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και την παραμονή μας στο ευρώ.
Και ψήφισε εκείνες τις πολιτικές, που θα φέρουν δουλειές, ανάπτυξη, δικαιοσύνη και ασφάλεια για τον Έλληνα πολίτη.
Δεν θα υπάρξουν νέες περιπέτειες.
Δεν θα τεθεί σε αμφιβολία η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Δεν θα κυριαρχήσει ο φόβος. Και, κυρίως, θα πιάσουν τόπο οι θυσίες του Ελληνικού Λαού.
Είναι μια σημαντική στιγμή, σήμερα, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Προσκαλούμε όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, που συμμερίζονται αυτούς τους στόχους, να συμμετάσχουν σε μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας.
Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Ούτε περιθώρια για μικροκομματικά παιχνίδια.
Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Η Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας οφείλει να φέρει την ανάπτυξη στην οικονομία και τη βεβαιότητα στους Έλληνες ότι τα χειρότερα περάσανε. Θα σεβαστούμε, ασφαλώς, την υπογραφή και τις υποχρεώσεις της χώρας.
Η Ελλάδα έχει συνέχεια, συνέπεια και αξιοπρέπεια.
Σε μια περίοδο, που καταρρέουν τα πάντα - κόμματα, συμπεριφορές, ιδεολογήματα - οι πολίτες, μας τίμησαν με την ψήφο τους.
Θέλω, από καρδιάς, να τους ευχαριστήσω όλους.
Ευχαριστώ τον Ελληνικό λαό, που - με πλήρη συνείδηση - μας εμπιστεύτηκε στις δύσκολες, στις πολύ δύσκολες αυτές στιγμές.
Δεν του δώσαμε λαϊκίστικες, ευκαιριακές υποσχέσεις.
Πυροτεχνήματα τυχοδιωκτικά.
Την αλήθεια του είπαμε. Και μας άκουσε. Και με την ψήφο του δημιουργείται, πλέον, η στέρεα βάση μιας νέας εθνικής ενότητας με κατεύθυνση ευρωπαϊκή.
Υπόσχομαι ότι θα τιμήσω πλήρως την εμπιστοσύνη, που μας έδειξαν οι Έλληνες.
Θα εργαστούμε, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για να προσθέσουμε στις υποχρεώσεις μας, τις αναγκαίες πολιτικές, για την ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση της βασανιστικής, τεράστιας, για τους Έλληνες, υπόθεσης της ανεργίας. Που δεν μπορεί άλλο να συνεχίζει να τραυματίζει την κάθε οικογένεια.
Θα εργαστώ συναινετικά με όλους.
Αλλά και με επιμονή και με σταθερότητα.
Για να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους.
Το ξαναλέω: Να βγούμε από την κρίση με κοινωνική συνοχή, με δουλειές, με Δικαιοσύνη, με ασφάλεια. Για κάθε Έλληνα και για κάθε Ελληνίδα.
Εμείς τηρούμε ό,τι είπαμε.
Η Ελλάδα πρέπει να κυβερνηθεί και θα κυβερνηθεί.
Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα παραμείνει δύναμη ευθύνης.
Και η δύναμη που εγγυάται την - όσο το δυνατόν - ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση.
Σας ευχαριστώ πολύ».