Η Συρία παραδέχθηκε ότι κατέρριψε τουρκικό αεροσκάφος

Μαχητικό τουρκικό αεροσκάφος F-4 καταρρίφθηκε ενώ πετούσε πάνω από τα χωρικά ύδατα της Συρίας. Το επεισόδιο αυτό εντάσσεται μεν στην Αραβική Άνοιξη, αλλά ίσως αποτελέσει και το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου ευρύτερων πολεμικών συγκρούσεων.


Για τη Συρία γράφω επί μήνες. Κάθε μέρα και σφαγή. Ο Μπασάρ ΑΛ Άσαντ δε σταματάει, δεν παραιτείται και συνεχίζει να σκοτώνει εξεγερμένους. Εκτός από τον δικτάτορα, μεγάλη ευθύνη φέρουν οι προμηθευτές του, Κίνα και Ρωσία, οι οποίες δε θέλουν να χάσουν τον καλό πελάτη τους και γι' αυτό ασκούν βέτο στον ΟΗΕ προκειμένου να μη γίνει στρατιωτική επέμβαση υπέρ των εξεγερμένων.

Χθες, τουρκικό Φάντομ χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά και κατέπεσε στη θάλασσα. 

Το χτύπημα αυτό μπορέι να σταθεί η αφορμή για μεγαλύτερες πολεμικές κινήσεις, καθώς δεν είναι μόνο η Εγγύς Ανατολή, αλλά και η Μέση όπου υπάρχει το φλέογν ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Το Ιράν δε θέλει και αυτό με τη σειρά του να επέμβει το ΝΑΤΟ στη Συρία. Ένα Ιράν που έχει μεγάλη αντιπαλότητα με το Ισραήλ, το οποίο μαζί με την Τουρκία έχει ταχθεί υπέρ της ένοπλης επέμβασης στη Συρία. Και, μάλιστα, με τις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας να βρίσκονται σε κακό επίπεδο.

Ας ελπίσουμε πως η διπλωματία θα επικρατήσει προλαβαίνοντας τις εξελίξεις.