Δεν είναι τυχαίο...

Η νέα Βουλή που σχηματίστηκε θα έχει πιο πολλές γυναίκες από ποτέ. Ενθαρρυντικό μήνυμα, αν και κάποιες παλαιότερες ελληνίδες βουλευτές δεν επανεκλέχθηκαν. Η Χρυσή Αυγή το κόμμα με τις λιγότερες γυναίκες.



Πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη για τα ελληνικά δεδομένα. Βλέπετε στη Γαλλία π.χ. ο Φρανσουά Ολάντ σε σύνολο 34 υπουργών, υπουργοποίησε 17 άνδρες και 17 γυναίκες. Δηλαδή οι μισοί υπουργοί είναι γυναίκες.

Στη νέα Βουλή που σχηματίστηκε βάσει των εκλογών της 17ης Ιούνη, οι γυανίκες για πρώτη φορά θα είναι τόσο πολλές. Συγκεκριμένα, 1/5 βουλευτές θα είναι γυναίκα, καθώς σε σύνολο 300 βουλευτών, οι 60 είναι γένους θηλυκού.

Μάλιστα, να σημειωθεί πως αρκετές γυναίκες δεν επανεκλέχθηκαν, ανάμεσά τους η Βάσω Παπανδρέου που αποχώρησε, η Άννα Διαμαντοπούλου και η Εύα Καϊλή.

Αναλυτικά τα ποσοστά των γυναικών ανά κόμμα έχουν ως εξής:

Νέα Δημοκρατία: 13,95% (18 γυναίκες)

ΣυΡιζΑ: 30,99% (22 γυναίκες)

ΠαΣοΚ 9,09% (3 γυναίκες)

Ανεξάρτητοι Έλληνες: 35,00% (7 γυναίκες)

Χρυσή Αυγή: 5,56% (1 γυναίκα)

Δημοκρατική Αριστερά: 29,41% (5 γυναίκες)

ΚΚΕ 33,33% (4 γυναίκες)

Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ και ΣυΡιζΑ είναι τα πρώτα κόμματα στη σχετική λίστα, κόμματα που ήταν και τα μόνα ξεκάθαρα αντμνημονιακά.

Στον αντίποδα, στην τελευταία θέση βρέθηκε το υπερσυντηρητικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, ένα κόμμα που όυτως ή άλλως δείχνει να μη σέβεται και τόσο τις γυναίκες. Μάλιστ,α η μοναδική γυναίκα βουλευτής του εν λόγω κόμματος είναι η σύζυγος του ΓΓ, Νίκου Μιχαλολιάκου.