Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα το 2012 (Aπό τα οριζόντια ψέματα στην συλλογική προσποίηση)



Μπορεί η ελληνική κρίση να λαμβάνει τροπή αρχαίας τραγωδίας, ωστόσο όσο διαρκεί, παρακολουθούμε τους Έλληνες κυβερνώντες  να "εξελίσσουν" σημαντικά τις επικοινωνιακές τους τακτικές, έτσι ώστε να επιμηκύνουν την επιβίωσή τους στο πολιτικό σανίδι.
Ο κόσμος φαίνεται ότι συνήθισε πια τα "οριζόντια ψέματα" τύπου "λεφτά υπάρχουν" (Γ.Α.Π., 2009), "το μνημόνιο έχει επιφέρει πρόοδο" (Γ. Παπακωνσταντίνου, 2010), "το μνημόνιο είναι ευτυχία" (Θ. Πάγκαλος, 2011), "δεν μπορείς να εισπράττεις φόρους με τον λογαριασμό της ΔΕΗ" (Ε. Βενιζέλος, 2011) και η απόφασή του στις προηγούμενες εκλογές να τιμωρήσει τους ψεύτες, αναγκάζει το εν ενεργεία πολιτικό προσωπικό να εξελίξει την σχέση του με το ψέμα, εάν επιθυμεί φυσικά να "επιζήσει".

Το τρέχον καλοκαιρινό στοίχημα της συγκυβέρνησης είναι να ανεβάσει, όσο πιο αναίμακτα γίνεται, το hardcore πολιτικοθεατρικό έργο
 "δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα το 2012". Το έργο που ανεβαίνει κάθε χρόνο τα τελευταία 4 χρόνια με χορηγό την τρόικα, φέτος θα εμπλουτιστεί με περισσότερες περικοπές εισοδημάτων ώστε το "θρίλερ" να γίνει πιο πιστευτό, θα εξελιχθεί παρουσιάζοντάς μας συναρπαστικότερα ψέματα, θα μας παρουσιάσει νέα και άφθαρτα πολιτικά πρόσωπα και, φυσικά, θα μας παρασύρει γλυκά στον μαγικό κόσμο της φτώχειας και της ανέχειας με την δυναμική του πλοκή.


Πιο συγκεκριμένα:
  1. Νέοι πρωταγωνιστές αναλαμβάνουν φέτος Σαμαράς και Κουβέλης, πλαισιωμένοι από τον έμπειρο συνομιλητή των δανειστών κ. Βενιζέλο και από ένα μεγάλο καστ διορισμένων υπουργών - πρώην υπαλλήλων τραπεζών, επενδυτικών funds και δημόσιων οργανισμών. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στον ρόλο του κ. Κουβέλη - μπορείτε να τον αποκαλείτε και κύριο Κουνέλη, αφού σαν κούνελος βγήκε από το καπέλο των μάγων - δανειστών - ο οποίος με τακτικές παρεμβάσεις στα ελεγχόμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα νανουρίζει το κοινό με την αριστερίζουσα αμεσότητα και πραότητα που διηγείται τα νεοφιλελεύθερα παραμύθια. Βλέπετε ο μεν Σαμαράς είναι κάπως απασχολημένος με τις περικοπές, την ύφεση, και τον οφθαλμό του, ο δε Βενιζέλος τελευταίως ουρλιάζει και ορίεται όταν του κάνουν δύσκολες ερωτήσεις.
  2. Στο έργο δεν θα συμμετάσχει ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος μπορεί να είναι μουτζαχεντίν της τρόικας, αλλά ο άνθρωπος δεν είναι επαγγελματίας ηθοποιός για να παραμυθιάζει τον ελληνικό λαό. Την ώρα που η κυβέρνηση θα ορκίζεται περί των προθέσεών της να επαναδιαπραγματευτεί από φθινόπωρο τους όρους του τοκογλυφικού μας δανεισμού και να προστατέψει τα πετσοκομμένα εισοδημάτα, εκείνος θα μας επαναφέρει στην τάξη θυμίζοντάς μας ότι "το πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας".
  3. Οι περικοπές του 2012 δεν θα είναι ψιλολόγια, αλλά πραγματικό hollywoodιανό υπερθέμα. Από τα 2, τα 3 και τα 5 δις ευρώ του 2011 τώρα μας περιμένουν 11,5 μέσα στο καλοκαίρι συν τουλάχιστον 5 δις ευρώ το επόμενο εξάμηνο. Παράλληλα, οι πιέσεις της τρόικας θα είναι ακόμα πιο αφόρητες αφού η τερατώδης οικονομική ύφεση φέτος θα σκαρφαλώσει τουλάχιστον στο 7%, οπότε οι δανειστές μας θα μας εκτοξεύσουν ακόμα μεγαλύτερες απειλές και θα μας καθυστερήσουν ακόμα περισσότερες δόσεις του δανείου με σκοπό να μας εκβιάσουν.
  4. Το σημαντικότερο όμως κομμάτι της φετινής υπερπαραγωγής είναι η μετεξέλιξη των ωμών, ανερυθρίαστων και ολέθριων πολιτικών ψεμάτων σε ένα ανώτερο επίπεδο διαδραστικής συλλογικής προσποίησης πολιτικών και πολιτών, με την επιστράτευση ειδικών της ύπνωσης όπως ο Φώτης Κουβέλης. Ενώ στις παλιές παραστάσεις ο εκάστοτε κυβερνών ανακοίνωνε ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές και ερχόταν να διαψευστεί μετά την παρέλευση διμήνου ή και τριμήνου, τώρα ο κόσμος δεν  θα χρειάζεται να περιμένει. Θα βγαίνει π.χ στις 19/7 και ώρα 9 ο υπνωτιστής Κουβέλης στον ΣΚΑΙ για να ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει με κάθε κόστος τα εισοδήματα όλων των Ελλήνων στο ακέραιο , οι πολίτες θα καταλαβαίνουν αμέσως ότι ψεύδεται επειδή την ίδια ώρα θα ανακοινώνεται από το Υπουργείο Εργασίας η μείωση του εφάπαξ των συνταξιούχων του δημοσίου κατά 23%, η πρόθεση να μπει πλαφόν στις συντάξεις και η μείωση του μισθού στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ και αμέσως μετά ο Κουβέλης θα προσποιείται ότι αυτές δεν είναι περικοπές αλλά περιορισμός των μισθολογικών ακροτήτων. Μέσα από αυτή την διαδικασία προσποίησης που θυμίζει κάπως την γνωστή λαική ρήση "πετάει ο γάιδαρος", οι πολίτες θα πρέπει να πείσουν τους εαυτούς τους ότι τα νέα μέτρα ανήκουν ίσως σε ένα παράλληλο σύμπαν και ότι όλα βαίνουν καλώς.
Πλέον, από τα οριζόντια ψέματα για να περάσουν τα οριζόντια μέτρα, το πολιτικό σύστημα πέρασε στην τακτική της συλλογικής προσποίησης, οδηγώντας τους Έλληνες στην παράκρουση. Στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν, εκτός αν έχουν εγκέφαλο περιορισμένης ευθύνης, ότι το ελληνικό κράτος δεν μπορεί πότε να αποπληρώσει το χρέος του και όλοι αγνοούν την ξεκάθαρη ανοησία των χρηματοοικονομικών προβλέψεων στην οποία στηρίζονται τα σχέδια αυτά. Και ενώ ο λογαριασμός δεν βγαίνει, οι κυβερνητικοί αρχηγοί επιλέγουν να μας παραμυθιάζουν ότι δήθεν μπορούν να μοιράσουν τα βαθύτατα ταξικά αντιλαϊκά μέτρα, αντί σε ένα χρόνο, σε δύο και σε τρία χρόνια την ώρα που συνεχίζουν να παίρνουν νέα και που στις 26 Ιουλίου η τρόικα θα έρθει για να τους ζητήσει ακόμα περισσότερα.


Ευτυχώς όμως, ο ελληνικός λαός έχει αρχίσει να ξυπνά πια από τις αυταπάτες που έτρεφε μέχρι τις τελευταίες εκλογές, και αν η κυβέρνηση δεν κάνει στροφή 360 μοιρών σε συνεργασία με την Ευρώπη, η μπάλα θα πάρει για τα καλά και τον Σαμαρά, και τον Κουβέλη και τους Ευρωπαίους "φίλους" μας και όποιον άλλον έχει εμπλακεί σε αυτό τον φαύλο και ψυχοφθόρο κύκλο παραπλάνησης, υποκρισίας και εξαθλίωσης. Τα παιχνίδια του εντυπωσιασμού στέρεψαν και κατά τους επόμενους μήνες η κοινωνία θα έρχεται όλο και περισσότερο αντιμέτωπη με τα βαθιά όριά της.


Κλείνοντας, αξίζει να υπενθυμηθεί προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα - κλισέ των τελευταίων εκλογών που τόσες φορές έχουμε υπερτονίσει σε αυτό το μπλογκ: η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε για να αλλάξει τις καταστροφικές και εθνομειοδοτικές πολιτικές της τελευταίας τριετίας, να ορθώσει ανάστημα στους δανειστές και να επαναδιαπραγματευτεί για ένα σοβαρό πρόγραμμα διάσωσης στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού δρόμου. Εάν συνεχίσει το ίδιο θέατρο του παραλόγου εμπλουτίζοντάς το με νέα κόλπα, τότε υπογράφει όχι μόνο την άμεση καταδίκη της αλλά και την καταδίκη ενός ολόκληρου λαού. Εάν μάλιστα η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε αυτή η κυβερνητική παράσταση θα πέσει σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα.