Κασταγγελία: "μαύρη" θητεία στο 95 ΤΥΠΕΘ Αρχίπολης Ρόδου



από το site της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων

Η παρακάτω καταγγελία των συναδέλφων φαντάρων είναι αποκαλυπτική όχι μόνο γιατί φανερώνει την πραγματικότητα της στρατιωτικής θητείας, αλλά και γιατί ξεμπροστιάζει όλους αυτούς που θέλουν αύξηση της στρατιωτικής θητείας και παραμονή των φαντάρων στην παραμεθόριο, ώστε να ενισχύουν με το υστέρημα της λαϊκής οικογένειας τους τοπικούς οικονομικούς παράγοντες. Είναι μια επιστολή χαστούκι στα κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αλλά και στη Χρυσή Αυγή που συντηρούν και ενισχύουν το άθλιο πελατειακό σύστημα.  
 
Δυσκολίες μετακίνησης προς και από το στρατόπεδο Το συγκεκριμένο στρατόπεδο που βρίσκεται 15 χλμ μέσα στο βουνό, 35 χλμ από την πόλη της Ρόδου και άλλα τόσα από τη Λίνδο, έχει ως μέσα μεταφοράς των εξοδούχων και αδειούχων φαντάρων τα κάτωθι:
1) τα ι.χ. τους (η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κοντά στο 1,9e στο νησί των ιπποτών)
2) τα ταξί. Το one-wayκόμιστρο -χωρίς ταξίμετρο πάντα- για την πόλη της Ρόδου κυμαίνεται από 25e μέχρι 50e αναλόγως με τα κέφια του εκάστοτε επαγγελματία οδηγού. Κάντε τους απαραίτητους υπολογισμούς για τη συνολική επιβάρυνση στο πήγαινε-έλα.
3) το υπηρεσιακό λεωφορείο για τα στελέχη, που αναχωρεί στις 14.30 μόνο τις καθημερινές, χωρίς όμως να επιστρέφει το βράδυ...
 
Και αν για τους εξοδούχους οπλίτες η λύση βρίσκεται στην πεζοπορία 4 χλμ. έως το πλησιέστερο χωριό που διαθέτει μία καφετέρια-εστιατόριο-ιντερνέτ, οι αδειούχοι φαντάροι οφείλουν σε κάθε άδεια να υπολογίζουν και τα κόμιστρα των ταξί από και προς το αεροδρόμιο (35e η απλή διαδρομή) και το λιμάνι που βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου. Παράλληλα λόγω απόστασης του στρατοπέδου από τις πόλεις και τα χωριά της Ρόδου σε συνδυασμό με την απουσία οποιασδήποτε μορφής 'κίνησης', η περίφημη «εβδομάδα προσαρμογής» των πρωτοεμφανιζόμενων φαντάρων στην ουσία έχει καταργηθεί. Ξεχάσαμε ν' αναφέρουμε ότι πρόκειται για στρατόπεδο όπου στεγάζεται ο λόχος του Τεχνικού, ο οποίος και διαθέτει πληθώρα τροχοφόρων (καναδέζες, στάγιερ κ.τ.λ.)...
 
Άρνηση χορήγησης ειδικών και τιμητικών αδειών Οι φοιτητικές άδειες εδώ και καιρό δεν δίνονται στη βάση του απαράδεκτου επιχειρήματος των υπεύθυνων αξιωματικών του λόχου Διοικήσεως, ότι εφ' όσον είχατε ανολοκλήρωτες υποχρεώσεις στις σπουδές σας δεν έπρεπε να παρουσιαστείτε φαντάροι. Η συνέχεια είναι ακόμη καλύτερη...'να στρωθείτε τον Σεπτέμβριο και να διαβάσετε'....το δε αποκορύφωμα; Λίγες μέρες μετά την άρνηση χορήγησης των φοιτητικών αδειών συγκεκριμένος ανώτερος αξιωματικός έλειψε δεκατέσσερις μέρες με, μαντέψτε τί,...φοιτητική άδεια για δεύτερο πτυχίο!
 
Εννοείται βέβαια πως όλα αυτά δεν ισχύουν για όσους έχουν τις κατάλληλες γνωριμίες και πολύ γρήγορα όλα κανονίζονται με ένα τηλεφώνημα. Κάπως έτσι διαπραγματεύονται και τις αγροτικές άδειες. Έτσι κάποιοι φαντάροι ανακάλυψαν τελευταία στιγμή πριν την αναχώρηση τους για 8ήμερη αγροτική άδεια, πως μέρος της είχε μετατραπεί σε 4 ΤΑΠ (σσ Τιμητική Άδεια Παραμεθορίου), τα οποία και υπολόγιζαν για το φύλλο πορείας τους. Τώρα, τα φύλλα πορείας είναι μία άλλη υπόθεση. Πρόσφατα αποχώρησαν από τη μονάδα οι οκτάμηνοι της Α΄ΕΣΣΟ 2012.
 
Το λοιπόν, κάποιοι από αυτούς είχαν προταθεί, λόγω της πρότερης εργασίας-αγγαρείας τους για 3ήμερες και 5ήμερες τιμητικές άδειες, οι οποίες μάλιστα είχαν γραφτεί στις τότε ΗΚΑΛ και ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σε κάποιους από αυτούς ο διοικητής αναγνωρίζοντας τον κόπο τους πρόσθεσε άλλη μία μέρα άγραφης άδειας (σπάνια στιγμή!!!!). Τους παρακίνησαν μάλιστα να μην τις 'κολλήσουν' στις εκλογικές τους άδειες της 17ης Ιουνίου παρά μόνο να περιμένουν τις μεταθέσεις.
 
Ω ναι!Πολύ καλά καταλάβατε! Όταν ήρθε η ώρα των μεταθέσεων οι τιμητικές άδειες είχαν κάνει φτερά...η δικαιολογία; Υπάρχει εντολή από τα πάνω να πάτε όσο πιο γρήγορα γίνεται στις καινούριες μονάδες...χμμμ....και τότε γιατί αργήσατε να ανακοινώσετε τις μεταθέσεις κοντά 5 μέρες;...χμμμμ και πάλι....
 
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ