Οι στόχοι του Αντώνη Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός όρισε τον τρόπο που θα επιδιώξει να επιφέρει τη γενικότερη μεταρρύθμιση που διατυμπανίζεται από το 1990 και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ποτέ δε γίνεται πργματικότητα. Στόχος του ένα κράτος λειτουργικό και αποδοτικό στo maximum.


Ο Α. Σαμαράς έδωσε τις κατευθυντήριες βάσει των οποίων θα επιδιώξει  τα ανωτέρω. Μάλιστα, σε πολλά σημεία θύμισε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣυΡιζΑ, ιδίως όταν ανέφερε πως το επίδομα ανεργίας πρέπει να γίνει διετές και πως οι μηνιαίες δόσεις προς καταβολή των δανειοληπτών δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 30% του μηνιαίου εισοδήματος.

Ας δούμε τις κυριότερες εξ αυτών:

  • Είναι ξεκάθαρο πως η (νεο)φιλελεύθερη παράταξη θα εμμείνει και πάλι στις ιδιωτικοποιήσεις. Πάντα αυτό ήταν το πρωταρχικό της μέλημα. Γι' αυτό και θα προσπαθήσουν να κρατικοποιήσουν όχι μόνο τους φορείς που θέλει η τρόικα, αλλά και άλλους.
  • Παράλληλα, σχετικά με το δημόσιο θα επιχειρηθεί η εντατικοποίηση των συγχωνεύσεων ή και των καταργήσεων οργανισμών. 
  • Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και η απεμπλοκή τους αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα του Μεσσήνιου πολιτικού.
  • Ακόμη, η ενθάρρυνση δημοσίων έργων που έχουν μπλοκάρει μέσα στην αβεβαιότητα της εποχής θα αποτελέσει ένα σημαντικό στοιχείο ανάκαμψης.
  • Η αξιποίηση της τεράστιας περιουσίας του δημοσίου που παραμένει ανεκμετάλλευτη.

Είναι ξεκάθαρο πως οι διακηρύξεις Σαμαρά θυμίζουν έντονα όλα εκείνα τα ουτοπικά που ξεστόμιζε ο Γιώργος Παπανδρέου τους λίγους μήνες πριν μπούμε στο ΔΝΤ και ήταν πρωθυπουργός.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.