Τσίπρας: "Θα λογοδοτήσουν όσοι συμμετάσχουν στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου"


Στην πρώτη του ομιλία ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τους τόνους και χαρακτήρισε τις προχθεσινές Προγραμματικές Δηλώσεις Σαμαρά "αγγελτήριο πωλήσεων" της δημόσιας περιουσίας. Οι ιδιωτικοποιήσεις ("όλα στο σφυρί" όπως γράφει και το σημερινό Βήμα) που επιβεβαίωσε αργότερα και ο υπουργός Οικονομίκών Γιάννης Στουρνάρας, είναι για το ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ όρος λεηλασίας και όχι όρος σωτηρίας της Οικονομίας. Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε τους επίδοξους αγοραστές ότι "θα χάσουν τα λεφτά τους" και προανήγγειλε τα τρία πρώτα σχέδια Νόμου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: 

  •  Άρση της μετενέργειας και επαναφορά κατώτατου μισθού. 
  • Μερική διαγραφή ή και πάγωμα των τραπεζικών υποχρεώσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών.
  •  Απλή αναλογική.
 Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη και κατώτερη των περιστάσεων τη στάση του Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε πως "η χώρα δεν αντέχει άλλο λαϊκισμό, δημαγωγία και απλούστευση".
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση συνεργασίας υποστήριξε πως «το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με τη ΝΔ λόγω εθνικού καθήκοντος», αναφέροντας πως «τα δύο κόμματα δεν ταυτίζονται αξιακά».
 
Στη συνέχεια, ο Πάνος Καμμένος εκ μέρους των "Ανεξαρτήτων Ελλήνων" μίλησε για στημένες ιδιωτικοποιήσεις ενώ ζήτησε την ενημέρωση της Βουλής για την σύμβαση με τον EFSF και δήλωσε ότι δεν υπάρχουν υπογραφές. Ακόμη υπογράμμισε πως "η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ εξυπηρετεί να σβήσουν τα σκάνδαλα και να μην τιμωρηθεί κανένας" (γι' αυτό δε σχηματίστηκε στις εκλογές της 6ης μαϊου).
Όταν ανέβηκε στο βήμα ο ναζιστής Μιχαλολιάκος, οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ αποχώρησαν συμβολικά από την αίθουσα. Δυστυχώς, οι υπόλοιποι ανέχτηκαν την προσβολή στο Κοινοβούλιο, τη Δημοκρατία και την ιστορία της χώρας.
 
Τέλος, ο Φώτης Κουβέλης  είπε πως«η ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνει στο ακέραιο τις ευθύνες που της αναλογούν από τη στήριξη της κυβερνητικής συνεργασίας». «Είχαμε συνείδηση της ανάγκης μιας ευρύτατης συμπαράταξης» τόνισε. Η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, λόγω μια μικρής αδιαθεσίας θα μιλήσει σήμερα.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί σήμερα τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα (τρικομματική) Κυβέρνηση.