Το ΒΗΜΑ εξαπατά μέσω δημοσκόπησης



Μέσα στον καύσωνα του Ιουλίου, ήρθε και η μεγάλη είδηση: η «κοινή γνώμη» δεν θεωρεί προτεραιότητα την «επαναδιαπραγμάτευση» (με σημαία την οποία υφάρπαξαν οι συγκυβερνώντες την ψήφο των πολιτών) του Μνημονίου!

Σύμφωνα με τους πανηγυρισμούς της αξιόπιστης εφημερίδας, η δημοσκόπηση της Kapa Research εντοπίζει «δυσαρμονία των προτεραιοτήτων που θέτουν οι πολιτικοί αρχηγοί σε σχέση με τις προτεραιότητες που θέτουν οι πολίτες».
Και εξηγεί, με βάση ένα ερώτημα της δημοσκόπησης, πως «ενώ τα κόμματα επιμένουν σε στείρους διαξιφισμούς για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και την παραμονή ή μη της χώρας στο ευρώ, οι πολίτες θεωρούν ως τη μέγιστη ανάγκη την οικονομική ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της αγοράς. Ως δεύτερη προτεραιότητα περιγράφουν την αντιμετώπιση της ανεργίας που καλπάζει» (και τρίτο έρχεται το Μνημόνιο).

Μάλιστα. Το κοινωνικά ισοπεδωτικό μνημόνιο, σαν να είναι άσχετο με τα ζητήματα της οικονομικής ανάπτυξης και της ανεργίας, δεν αποτελεί προτεραιότητα των ψηφοφόρων. Για την Kapa Research και το Βήμα, που στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τη μνημονιακή συνέχεια προβαίνουν σε άγαρμπες  κινήσεις, το μνημόνιο διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα ζητήματα, σα να πρόκειται απλώς για ένα κείμενο που δεν επηρεάζει την πορεία της οικονομίας και τη συνοχή της κοινωνίας. Μπορούμε να έχουμε και μνημόνιο (και μάλιστα χωρίς καν επαναδιαπραγμάτευση) και οικονομική ανάπτυξη. Και μνημόνιο και μείωση της ανεργίας.

Γι’ αυτό στο ρώτημα της δημοσκόπησης τίθενται ως διακριτές επιλογές, σε έναν συγχυσμένο κόσμο που μέσα στην απελπισία μπορεί να σκέφτεται: ε, αφού με εξαπατήσατε πάλι με την περιβόητη επαναδιαπραγμάτευση, αν μπορείτε να  πετύχετε κάποια ανάκαμψη, έστω και μέσα στο μνημόνιο, ας το κάνετε…Γίνεται όμως, αγαπητέ ΔΟΛ;


* Το άρθρο αποτελεί προσωπική γνώμη του συγγραφέα και δεν αποτελεί συνολική άποψη των συγγραφέων του μπλογκ.


* Το bloggers-tv είναι μία ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα γνώμης που παρέχει ελευθερία στους συγγραφείς της να διατυπώσουν την άποψή τους.