Αυστηροποιείται ο νόμος Ραγκούση για την Ιθαγένεια



Κάτω από την ακροδεξιά πίεση (Ανεξ. Έλληνες, Χρυσή Αυγή) αλλά και υπό την ανάγκη της τήρησης των ισορροπιών (ενώ η ΝΔ προεκλογικά πρέσβευε την κατάργηση, η ΔΗΜΑΡ δεσμευόταν για τη διατήρηση του εν λόγω νόμου), ο νόμος Ραγκούση περί Ιθαγένειας θα γίνει πιο αυστηρός σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χαράλαμπο Αθανασίου.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στην κυβερνητική πρόταση: επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς του Κώδικα Ιθαγένειας, δηλαδή αυξάνονται από 7 σε 10 τα απαιτούμενα χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής ενός αλλοδαπού στην Ελλάδα προκειμένου για το δικαίωμα υποβολής αίτησης πολιτογράφησης. Μικρές τροποποιήσεις αναμένονται στους υπόλοιπους όρους και προϋποθέσεις (ιστορικό αδικημάτων κ.ο.κ.) για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας.
 
Παράλληλα, αυξάνονται από 5 σε 8 τα απαιτούμενα χρόνια διαμονής των αλλοδαπών γονέων στη χώρα για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από τα παιδιά τους. Επιπλέον, όταν συμπληρώσει τα 18 έτη ηλικίας, το ίδιο το παιδί θα επιλέγει αν επιθυμεί την ελληνική ιθαγένεια. Πάντως, εξετάζεται η προοπτική να χορηγείται αυτομάτως η ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των αλλοδαπών τα οποία εγγράφονται σε ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς σε αυτήν την περίπτωση αποδεικνύεται η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.
 
Μισοάδειο λοιπόν το ποτήρι για τη ΔΗΜΑΡ, που μπορεί να απέτρεψε πλήρη κατάργηση του νόμου Ραγκούση, αλλά δεν απέφυγε την αυστηροποίηση. Παράλληλα, δεν θα σταματήσει προς το παρόν η λειτουργία των σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης, αφού ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας "προανήγγειλε την έναρξη λειτουργίας 25 κέντρων πρώτης υποδοχής και βραχυπρόθεσμης κράτησης παράτυπων μεταναστών ανά την επικράτεια μέσα σε ένα χρόνο". Μένει να μάθουμε πόσο "βραχυπρόθεσμη" και πόσο συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι η κράτηση αυτή...
 
ΠΗΓΗ: tvxs.gr