Το φεστιβάλ της αλληλεγγύης στο Άλσος Γουδή από αύριο




Δύσκολοι καιροί. Καιροί που ο καθένας κλείνεται στους φόβους και τις δυσκολίες. Καιροί που αποδιοπομπαίοι τράγοι, συνήθως στα πρόσωπα των "ξένων" αναζητούνται. Καιροί που η εξουσία διαιρεί και στιγματίζει. Καιροί των νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης, της ρατσιστικής - νεοναζιστικής βίας, του τηλεοπτικού κρετινισμού.

Καιροί που η αλληλεγγύη αποτελεί το μόνο αντίδοτο. Περισσότερο από ποτέ. Γι' αυτό, το 16ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ (6-7-8 Ιουλίου, Άλσος Γουδή) είναι το πιο σημαντικό. Είναι το αναγκαίο μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης τόσο στους μετανάστες (που πλήττονται περισσότερο από την τρέχουσα κρίση) όσο και στους ντόπιους, ότι συλλογικά θα νικήσουμε το φόβο. Μήνυμα αισοδοξίας μέσα στη γενικότερη μαυρίλα.

Στο φετινό φεστιβάλ πολλά ζητήματα θα τεθούν υπό τη μορφή συζητήσεων, εργαστηρίων, δράσεων, εκθέσεων με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών από δραστήριους πολίτες και κινήματα που κάνουν την αλληλεγγύη καθημερινή στάση. Από πρωτοβουλίες "κοινωνικής οικονομίας" μέχρι συλλογικές κουζίνες, όλο το εύρος των κινημάτων που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και αλλού θα καταλάβει τον ιδανικό για τέτοιες εκδηλώσεις χώρο στο πρώην "Άλσος Στρατού".

Κυρίαρχο βέβαια το ζήτημα των μεταναστώνν και οι πολλαπλές όψεις του. Επιστημονες, ακτιβιστές, πολίτες και μετανάστες θα καταθέσουν προβληματισμούς, με έμφαση στο τεράστιο πρόβλημα της ακροδεξιάς βίας και εγκληματικότητας (που έχει θύματα μετανάστες κυρίως από την Ασία).

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες (με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως οι Last Drive, οι Bandista, η Μαρία Φαραντούρη κ.α), εκθέσεις, θεατρικές κολλεκτίβες και ρεμπέτικα γλέντια, όλα στο ανάλογο πολιτκό ύφος του φεστιβάλ: με αντιρατσιστικό και αντι-mainstream περιεχόμενο.

Σίγουρα αποτελεί μια καλή επιλογή για το θερμό τριήμερο που έρχεται. Για όσους τουλάχιστον ευαισθητοποιούνται από τα κρίσιμα θέματα που προσπαθεί να θέσει στο προσκήνιο το φεστιβάλ, το οποίο σημειωτέον συν-διοργανώνουν μεταναστευτικές και αντιρατιστικές οργανώσεις, φορείς αλλά πάνω απ' όλα ενεργοί πολίτες που θα κοπιάσουν αφιλοκερδώς για το στήσιμο, την οργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή όλων των δρώμενων.