Θέαμα και υστερία στους Ολυμπιακούς Αγώνες





Του Σάκη Ιωαννίδη

Σε λίγες ώρες ξεκινά ακόμη μία «φαντασμαγορική» τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων στο πρώην υποβαθμισμένο ανατολικό Λονδίνο με τον σκηνοθέτη Ντάνι Μπόιλ να προσεύχεται να μη βρέξει και χαλάσει τη γιορτή.Μπορεί οι διοργανωτές να προέβλεψαν πως θα αντιδράσουν σε περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και να τοποθέτησαν αντιαεροπορικούς πυραύλους στις στέγες σπιτιών γύρω από το Ολυμπιακό Στρατόπεδο για ν’ αποκρούσουν μια τρομοκρατική επίθεση, αλλά με τη βροχή τι να κάνεις; Μάλιστα, στις Frequently Asked Questions των ενημερωτικών φυλλαδίων που μοίρασε το Υπουργείο Άμυνας στους κατοίκους των υπό πυραυλική αξιοποίηση οικοδομών υπάρχει η ερώτηση εάν γινόμαστε στόχος βάζοντας πυραύλους πάνω απ’ το κεφάλι μας. Στην απάντηση τονίζεται ότι η 24ωρη παρουσία στρατού και αστυνομίας (και βέβαια το πυραυλικό σύστημα) ενισχύει την ασφάλεια στην περιοχή. Γιορτή έχουμε εξάλλου.

Το Ολυμπιακό Χωριό που μοιάζει περισσότερο με στρατόπεδο περικλείεται, όπως λέει ρεπορτάζ του MSNBC, από μεταλλικούς φράχτες με αγκαθωτό ηλεκτροφόρο σύρμα, ενώ σκοποί του στρατού και της αστυνομίας φυλάνε τις εισόδους με ημιαυτόματα όπλα κάτι που είναι περίεργο ακόμη και για το Λονδίνο. Ελικόπτερα με υπερσύγχρονες κάμερες, πολεμικά αεροσκάφη έτοιμα να απογειωθούν, συστήματα ασφαλείας που «σκανάρουν» τα οχήματα που κινούνται στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αλλά και μη επανδρωμένα μικρά αεροσκάφη θα πετάνε πάνω από τα γήπεδα ψάχνοντας για απειλές. Μου θυμίζει λίγο την cult πια ταινία Απόδραση από τη Νέα Υόρκη.

Εκατοντάδες είναι τα σενάρια που έχουν εξεταστεί από τους υπεύθυνους ασφαλείας στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσουν ένα δυσάρεστο ενδεχόμενο και αυτό είναι απόλυτα λογικό όταν πρέπει να διαχειριστείς μεγάλες διοργανώσεις. Το παράλογο όμως είναι όταν απαγορεύεις στους επισκέπτες να φορούν μπλούζες με πολιτικά μηνύματα ή με την προσωπογραφία του Τσε Γκεβάρα για να μην προκαλέσουν αναστάτωση και να είναι politically correct. Παράλογο είναι επίσης όταν υποχρεώνεις τους καλεσμένους σου να φορέσουν ρούχα ή αθλητικά παπούτσια με τo brand των χορηγών σου αφού αυτοί πληρώνουν το πάρτι.

Έτσι την ώρα που θα κορυφώνεται η αγωνία για το ποιος θα βγει πρώτος στο κατοστάρι του στίβου, οι Άγγλοι διπλωμάτες και υπεύθυνοι ασφαλείας θα κρατούν την αναπνοή τους μήπως και κάποιος τρελός αποφασίσει να χαλάσει την τηλεοπτική υπερπαραγωγή στην οποία τόσοι χορηγοί επένδυσαν τα χρήματα τους και τόσοι λαμπροί επιστήμονες χαλάλισαν χιλιάδες ώρες για να είναι ένα βήμα μπροστά από τη WADA στον πόλεμο των απαγορευμένων ουσιών. Για ποια Ολυμπιακά ιδεώδη μιλάμε;



Υ.Γ. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο πρωταθλητής του στίβου Δημήτρης Χονδροκούκης βρέθηκε θετικός στον πρώτο έλεγχο ντόπινγκ.
parallaximag