Πολιτικό πόκερ Κακλαμάνη - Σαμαρά για την γραμματεία της ΝΔ



Νέο ενδιαφέρον αποκτούν τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η στρατηγική κίνηση του νυν βουλευτή της Β' Αθηνών και πρώην υπουργού κ. Νικήτα Κακλαμάνη να διεκδικήσει και επίσημα την θέση του γραμματέα του κόμματος, ανατρέπει για τα καλά τον πολιτικό σχεδιασμό της ηγετικής ομάδας για την εν λόγω θέση. 

Εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η διαδικασία για την εκλογή του νέου γραμματέα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει παρθεί ακόμα καμία απόφαση για το ποιος θα λάβει τελικά το χρίσμα , ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης πρόλαβε για τα καλά τις "βουλές" Σαμαρά, ανακοινώνοντας "αυτεπαγγέλτως" την υποψηφιότητά του και προλαμβάνοντας έτσι αρκετούς στενούς συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ από το να εμπλακούν στην διαδικασία.


Κάποιος για να αντιμετωπίσει τον Νικήτα

Ήδη η πρωτοβουλία Κακλαμάνη να ανοίξει τις συζητήσεις, προκάλεσε αμέσως αλυσιδωτές αντιδράσεις στο αρχηγείο της Συγγρού. Ο πρώην συνεργάτης του Νικήτα Κακλαμάνη και νυν στενός πολιτικός συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ κ. Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος φερόταν και ως το φαβορί για το επίσημο χρίσμα του κόμματος για την θέση του γραμματέα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πριν από λίγο την πρόθεσή του να μη θέσει τελικά υποψηφιότητα. Προφανώς ο κ. Κικίλιας δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με τον πολιτικό του μέντορα κ. Κακλαμάνη, δεδομένου ότι ακόμα ανήκει στη νέα γενιά στελεχών του κόμματος και δεν έχει χτίσει τις απαραίτητες πολιτικές συμμαχίες για να εξασφαλίσει μία άνετη νίκη.

Για τη θέση του γραμματέα του κόμματος έχει επίσης ακουστεί και το όνομα του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., Γ. Μιχελάκη. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι ο κ. Μιχελάκης θα τοποθετηθεί πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κων. Καραμανλής”, θέση που επίσης χηρεύει, μετά την εκλογή του Β. Μεϊμαράκη ως προέδρου της Βουλής. Επίσης νέα πρόσωπα της ΝΔ όπως ο προσφάτως επανενταχθείς στο κόμμα κ. Κώστας Γκιουλέκας και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Παπανικολάου θα μπορούσαν να "παίξουν" για το επίσημο χρίσμα του κόμματος, ωστόσο η Συγγρού θεωρεί ότι είναι νωρίς ακόμα για τις τελικές αποφάσεις.


Ελιγμός ή μετωπική;

Σίγουρα ο Πρόεδρος της Ν.Δ κ. Σαμαράς θα επιθυμούσε να δει στην θέση του γραμματέα της πολιτικής επιτροπής έναν συνεργάτη από το στενό του επιτελείο, ωστόσο η επιθυμία ενός πρωτοκλασάτου στελέχους όπως ο κ. Κακλαμάνης να αναδειχθεί σε αυτή την θέση, αναγκάζει την Συγγρού να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της για να προλάβει μία νέα ενδεχόμενη εσωτερική διαμάχη σε ένα κόμμα που δεν έχει άλλα περιθώρια για διχασμούς. Δεδομένου ότι η υποψηφιότητα Κακλαμάνη θα συγκεντρώσει υποστήριξη από αρκετά κομματικά στελέχη, ο κ. Σαμαράς είναι αναγκασμένος σε κάθε περίπτωση να την αντιμετωπίσει με ελιγμό, αποφεύγοντας να προκαλέσει εσωτερικές έριδες, ακόμα και αν τελικά δεν στηρίξει επίσημα την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Υγείας και Δημάρχου Αθηναίων.

Πάντως, οι υποψηφιότητες για τη θέση του γραμματέα του κόμματος δεν έχουν κατατεθεί ακόμα επίσημα, και αυτό θα γίνει αφού πρώτα οριστεί η ημερομηνία για τη σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπής. Στη συνέχεια και εφόσον υπάρχουν παραπάνω από μία υποψηφιότητες, διενεργείται μυστική ψηφοφορία από τα μέλη της Επιτροπής.