Ειρηνοδικείο Αθηνών: αντισυνταγματικό το Μνημόνιο




Κάθε δικαστήριο της χώρας έχει την υποχρέωση να αποφαίνεται για τη (αντι)συνταγματικότητα
των νόμων. Έτσι, το Ειρηνοδικείο Αθηνών, σε αντίθεση με το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε αντισυνταγματικές τις μνημονιακές διατάξεις που αφορούν εργασιακά ζητήματα. Συγκεκριμένα,  η ειρηνοδίκης κ. Κατρουβίδα αναφέρει ότι τόσο ο νόμος 3833/2010, που αφορά τα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, όσο και ο νόμος 3845/2012 για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο είναι αντίθετοι στα άρθρα 4, 22, 23, 25, 28 και 106 του Συντάγματος, στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 151/1978 και 14/1981.

Στη δικαστική αυτή απόφαση επισημαίνεται ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε βάρος των εργαζομένων πραγματοποιούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συλλογική αυτονομία με αποτέλεσμα να καταλύουν τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος, ενώ δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι η μείωση των τιμών και των φόρων. Αντίθετα, μάλιστα, προσθέτει η απόφαση, επιβλήθηκαν φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα.
Σημειώνεται ακόμη ότι παραβιάζεται και το άρθρο 4 του Συντάγματος (περί ισότητας), καθώς έγινε μείωση ίδιου ύψους στις αποδοχές τόσο των υψηλόμισθών όσο και των χαμηλόμισθων.

Η παραπάνω απόφαση (599/2012) ανοίγει το δρόμο για μαζικές προσφυγές εργαζομένων και νομιμοποιεί τη διεκδίκηση για άμεση ακύρωση των συγκεκριμένων, αντισυνταγματικών αλλά και κοινωνικά ανάλγητων,  νομοθετικών διατάξεων.

πηγές: ΑΠΕ, tvxs.gr, left.gr