Η ΠΑΕ ΑΕΚ πεθαίνει... Ζήτω η ΑΕΚ!!!

AEK LOGO


Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τις μέρες που χιλιάδες οικογένειες κυνηγημένες από τις γειτονιές τους στα παράλια της Μικράς Ασίας, απλώθηκαν στις γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου κτλ. πασχίζοντας να ξαναχτίσουν τα νοικοκυριά τους. Άνθρωποι απελπισμένοι που προσπαθούσαν να επιβιώσουν στον περίγυρο των μεγαλουπόλεων, αυτοί είναι οι ιδρυτές της ΑΕΚ. Χιλιάδες άνθρωποι έφταναν στη μητέρα πατρίδα δίχως λεφτά, δίχως υλικά, δίχως σύνεργα επιβίωσης, μα με την φλόγα της ανάγκης για ζωή να σιγοκαίει μέσα στην ψυχή τους. Την ψυχή που έμελε να γεννήσει την μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου.

Στον χώρο που τους παραχωρήθηκε στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας για να φτιάξουν έναν από τους πολλούς εκείνη την εποχή καταυλισμούς διαμονής, κάποιοι προτίμησαν να διαμορφώσουν μια αλάνα για να παίζουν μπάλα. Δεν ξέρω αν τους έσπρωξε σ΄ αυτό μια μακάρια ηλιθιότητα (όπως θα έλεγαν οι «ρεαλιστές» που υπάρχουν σε κάθε ιστορική περίοδο) ή μια μεγάλη πίστη. Ασφαλώς, δεν υπάρχει σχεδόν πια πουθενά στην οικογένεια της ΑΕΚ μια τόσο ριψοκίνδυνη νοοτροπία. Σήμερα προτιμάμε την «σιγουριά» της Β’ Εθνικής για την ομάδα μπάσκετ του συλλόγου και με τον εθελούσιο υποβιβασμό βρίσκονται και 100.000 ευρώ για να πληρωθεί η εγγυητική!!!

Ωστόσο, η ΑΕΚ γεννήθηκε και μεγαλούργησε με τα ήθη τα τότε. Κατάφερε να επιζήσει και σαν Γνήσια Μάνα να πολλαπλασιάσει τα παιδιά της. Οι ιδρυτές της ΑΕΚ είχαν ένα σύνεργο, ή ένα όπλο που κι αυτό σχεδόν δεν υπάρχει πια, ή που ίσως μονάχα να βρίσκεται ξεχασμένο στα βαθιά της ψυχής. Λένε, πως επειδή πιστεύανε ακράδαντα σ’ έναν δίκαιο και ηθικό Θεό, μπορέσανε να συγκεντρώσουν όλη την πίστη τους εδώ, αφήνοντας τα μικρότερα προβλήματα να λυθούν μονάχα του. Σήμερα οι κρατούντες την κηδεμονία της Μάνας ΑΕΚ αφήνουν τους «στρατιώτες» να λύσουν ότι μπορούν να λύσουν από μικρά η μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας των ερασιτεχνικών τμημάτων, την ώρα που αυτοί παίρνουν αποφάσεις απαλλαγής του καταστροφέα του ιστορικού τμήματος μπάσκετ της ΑΕΚ. Όσο κι αν ενοχλεί η αλήθεια μερικούς, η απόφαση της διοίκησης της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ για το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου εξυπηρέτησε αφάνταστα τον μεγαλοβιομήχανο Φιλίππου. Όπως των εξυπηρετούσαν μέχρι σήμερα οι διοικήσεις Δρόσου, Καραμανλή και Γεωργατζόγλου.

Εγώ νομίζω πως σήμερα υπάρχει μεγάλη πίστη στα φουσκωμένα πορτοφόλια. Κι όμως η ΑΕΚ κατάφερε να επιβιώσει στο πέρασμα του χρόνου επειδή η άνθρωποι που αποτελούσαν τον πυρήνα της, είχαν πίστη στον εαυτό τους και ανθρώπινο αυτοσεβασμό, επειδή ξέρανε αναμφισβήτητα πως είχαν να κάνουν με αξιόλογες και γερές ηθικές μονάδες. Για τούτο μπορέσανε να προσφέρουν στο Θεό, που έκρυβε μέσα του ο καθένας από τους διπλανούς τους, το δικό τους μεγαλείο, κι Εκείνος έπειτα τους τα ξανάδωσε πίσω. Κάτι τέτοια έχουν εξαφανιστεί από τον μικρόκοσμο της ΑΕΚ, ίσως γιατί οι ΑΕΚτζήδες δεν πιστεύουν πια στον εαυτό τους. Κι όταν αυτό συμβαίνει, δεν τους μένει τίποτε άλλο εκτός ίσως να βρουν έναν «δυναμικό» άντρα με πολλά λεφτά που να’ χει πεποίθηση στον εαυτό του, κι έστω αν έχει άδικο να κρεμαστούν από τα @@ του.

Τέτοιοι δυναμικοί άντρες, από τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο και τον Στράτο Γιδόπουλο, μέχρι τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον Γιάννη Καρρά, από τον Μιχάλη Τροχανά και τον Αλέξη Κούγια μέχρι τους ENICάριους Λάκη Νικολάου και Κορνήλιο Σιρχάουζ, από την οικογένεια Ψωμιάδη μέχρι την παρέα Νικολαΐδη, και από τον Γιώργο Κιντή και τον Νίκο Θανόπουλο μέχρι τον Σταύρο Αδαμίδη και τον Ανδρέα Δημητρέλο, οδήγησαν την ΑΕΚ σε μια τέτοια κατάσταση που κάποιος Τσουκαλάς που έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ ως ανεπαρκής, προτίμησε από την ΑΕΚ τον ΠΑΣ Γιάννενα!!! Κάποιος Ιωαννίδης που αποδεσμεύτηκε από τον Παναθηναϊκό, διαρρέει ότι συμφώνησε προφορικά με τον ΟΦΗ αλλά αν τον πάρουν τηλέφωνο από την ΑΕΚ μπορεί και να μας κάνει την χάρη να έρθει τελικά σε εμάς!!! Ο μάνατζερ του Σιαλμά σπρώχνει τον πελάτη του μακριά από την ΑΕΚ στον ποδοσφαιρικό παράδεισο του Αζερμπαϊτζάν, εκεί που προτίμησε να συνεχίσει την καριέρα του και ο μεγάλος έρωτας του Θωμά Μαύρου, Βαγγελάκης Μάτζιος!!! Να μην ξεχάσω τον άλλο Βαγγελάκη, τον Μόρα, από την Ελλάδα και την ΑΕΚ προτίμησε την… Ελλάς Βερόνα!!!

Η ΠΑΕ ΑΕΚ πεθαίνει λοιπόν; Ναι, αλλά ζήτω η ΑΕΚ!!! Υπάρχει ελπίδα και αυτή είναι η ίδια η φύση της μεγαλύτερης ομάδας του κόσμου. Να η τεράστια αντίφαση του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος «ΠΑΕ ΑΕΚ» που δεν μπορούν να αποφύγουν τα κοράκια που προσπαθούν να κρατήσουν στην ζωή μια κλινικά νεκρή εταιρία, μέσα σε ένα κλινικά νεκρό ελληνικό κερδοσκοπικό ποδόσφαιρο, μέσα σε ένα δοκιμαζόμενο οικονομικό σύστημα, από την κρίση υπερσυσσώρευσης κερδών από λίγους, η οποία δεν μπορεί να βρει (ακόμα τουλάχιστον) τη διέξοδό της, για να μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τις βρομοδουλειές τους. Στην ΑΕΚ πρωταγωνιστές, μέσα και έξω από το γήπεδο, ήταν, είναι και θα είναι οι «φτωχοδιάβολοι»!

Μάρτυρες μου όσοι πρόλαβαν το στάδιο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η «σκεπαστή» φώναζε εναντίων της λαίλαπας Τροχανά, η θύρα 18, η θύρα των επισήμων, αλλά και η 5-6-7 των ακριβούτσικων εισιτηρίων μούντζωνε και έκανε κωλοδάχτυλα στους «κακομαθημένους» νεαρούς της «σκεπαστής» εξέδρας! Οι «φτωχοί» νεαροί θαμώνες οι εξοβελισμένοι από τις «καλές» θέσεις του γηπέδου κατάλαβαν πρώτοι την θύελλα που έφερνε ο Μάκης Ψωμιάδης, οι άλλοι, οι «καθώς πρέπει», οι «οικογενειάρχες», φώναζαν: «στείλ’ τους Μάκη στο δωματιάκι». Αλλά και στο ΟΑΚΑ την ώρα που παρέα του Νικολαΐδη ολοκλήρωνε το έργω της. Όταν το «πέταλο» αμφισβητούσε τον «Αυτοκράτορα», η ιαχή «Νικολαΐδης – Νικολαΐδης» ηχούσε πιο δυνατά όσο πλησίαζες προς την εξέδρα με τα ακριβά πούρα. Όσο κι αν βγάζουν σπυριά κάποιοι, με τέτοιες προσεγγίσεις, η ΑΕΚ θα είναι πάντοτε ένα είδος ταξικού καθρέφτη. Όσο οι κοινωνία μας είναι ταξική, η «καραμέλα» για το «Ε» της ΑΕΚ και «τσίχλα» για την περιβόητη ενότητα θα είναι μόνο για λαϊκή κατανάλωση. Στο γήπεδο που αγωνίζεται η ΑΕΚ προβάλλεται η εικόνα της «κοινωνίας ΑΕΚ». Μια εικόνα επάλληλων κύκλων, αυστηρά απομονωμένων μεταξύ τους, στους οποίους εγγράφονται και προβάλλονται οι ιεραρχίες, από τα πέταλα μέχρι τις εξέδρες των επισήμων. Η μικροκοινωνία της ΑΕΚ προσφέρεται ως ένας από τους σπάνιους χώρους στους οποίους μια κοινωνία αυτοπροβάλλεται, σε κλίμακες ανάλογες με τον συσχετισμό κοινωνικών δυνάμεων της εποχής.

Υ.Γ. Η ΑΕΚ είναι ένα ζωντανό ποτάμι από ψυχές, είναι ένας κομήτης από απροσμέτρητες μικρές καρδιές, που πολλαπλασιάζουν το φως του ήλιου και κάνουν πιο λαμπερό τον κόσμο, και τη νύχτα γίνετε αστέρι με ουρά δασιά που αρμενίζει κατά το Βόσπορο.

Παναγιώτης Αλιατάς
aek-live.gr
http://aekblog-aliatas.blogspot.com/