«Πακετάροντας» ανθρώπινες ψυχές

του Πινάκιου
Αναμφισβήτητα ένα από τα θέματα που βρίσκεται στα πάνω-πάνω της δημοσιογραφικής λίστας δεν είναι άλλο από αυτό των λαθρομεταναστών που μεταφέρονται στη Θράκη για να απελαθούν.
«Το  να θέλουμε μια αποτελεσματικότερη και καλύτερη πολιτική για τους μετανάστες είναι ένα θέμα. το να χαιρόμαστε επειδή εκατοντάδες πακιστανοί "πακετάρονται" σαν ζώα - ακριβώς όπως συνέβη κι όταν κάποιοι ασυνείδητοι τους έφεραν παράνομα - είναι άλλο. κι είμαι βέβαιη πως κανένας από εμάς δε θα ήθελε να είναι ούτε για μια ώρα στη θέση τους», έγραφε πριν από λίγο στο λογαριασμό της στο facebook η Μάρω Λεονάρδου.
Εγώ πάλι θα σας καταθέσω την άποψη-άρθρο του διακεκριμένου εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή που μου την είχε στείλει πριν από λίγους μήνες και την είχα δημοσιεύσει στην dealnews.
Πραγματικά αξίζει το χρόνο σας.
Μεταναστευτική πολιτική εν έτη 2012

Του Άγγελου Τσιγκρη
https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif

Η χώρα μας διαχειρίζεται το μεταναστευτικό με την ίδια προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό που τη διακρίνει και στους άλλους τομείς. Τις συνέπειες της προχειρότητα η κοινωνία μας τις βιώνει με τρόπο δραματικό.
Με το νόμο για την ιθαγένεια η Ελλάδα μετατράπηκε σε πόλο έλξης μεταναστών από την Ασία και την Αφρική.
Έγινε πολύ κακή διαχείριση της υπόθεσης των μεταναστών απεργών πείνας της “Υπατίας”, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για τη μαζική νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών.
Επιτέλους, η χώρα μας θα πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι: 1) η παράνομη μετανάστευση αποτελεί κοινό πρόβλημα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και συνεπώς χρειάζεται κοινή και ριζική αντιμετώπιση, 2) απαιτείται συνέπεια στην τήρηση των συλλογικών συμφωνιών από όλες, ανεξαιρέτως, τις χώρες που έχουν συνυπογράψει, 3) η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τη συμφωνία που συνυπέγραψε το 2001 για την επανεισδοχή μη νόμιμων μεταναστών και 4) να ενισχυθεί -με προσωπικό και μέσα- η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή (Frontex).

Μεταξύ των προτάσεων που πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι: 
1) Η διακοπή των κοινοτικών ενισχύσεων προς τις χώρες προέλευσης που δε θα επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας στη δίωξη των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες. 
2) Η ενίσχυση των ελέγχων. 
3) Η στενότερη συνεργασία στο ζήτημα της θεώρησης των διαβατηρίων. 
4) Η αύξηση της κοινοτικής βοήθειας προς τα κράτη του μεσογειακού νότου.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα: 
1) Ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών σε ζητήματα μετανάστευσης. 
2) Περιθωριοποίησης των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού. 
3) Ενημέρωσης των παραγωγικών φορέων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των νόμιμων μεταναστών στην απασχόληση.
 4) Ενημέρωσης των νόμιμων μεταναστών σε ζητήματα εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής ένταξης. 
5) Εκπαίδευσής τους και στοιχειώδους εκμάθησης της γλώσσας των κρατών υποδοχής.

6) Υγειονομικής περίθαλψης των νόμιμων μεταναστών.
 7) Εξέτασής τους για τυχών μεταφορά μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών.
 8) Επίλυσης του στεγαστικού τους προβλήματος των νόμιμων μεταναστών και διευκόλυνσής τους στην απόκτηση στέγης.
 9) Πάταξης των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών.
 10) Θωράκισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. 
11) Επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών στις χώρες καταγωγής  τους.
Η ταυτόχρονη εφαρμογή του συνόλου των παραπάνω προτάσεων θα μπορούσε να αποτελέσει πειστική απάντηση στη σημερινή απουσία μεταναστευτικής πολίτικής στο τόπο μας.
*Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής είναι Καθηγητής της Εγκληματολογίας. Έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.