Η "επιστροφή της ΥΕΝΕΔ" & η έλλειψη αντιπολιτευτικού δελτίου

"Καλησπέρα σας. Είναι τα νέα της συγκυβέρνησης στις... με τον/την ...".

Κάπως έτσι θα έπρεπε να ξεκινούν τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα δελτία ειδήσεων των μεγάλων καναλιών, στην περίπτωση που το ΕΣΡ τους είχε επιβάλει όρο ειλικρίνειας για το περιεχόμενο που παρουσιάζουν. Εκτός από την φθήνια, τον λαϊκισμό και την προπαγάνδα που χαρακτήριζαν ως επί το πλείστον τις εγχώριες τηλε-ειδήσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της τηλεθέασης και των εξυπηρετούμενων συμφερόντων, στην εποχή της τρόικας έρχεται να προστεθεί άλλη μία "παθογένεια" που εκκολαπτόταν χρόνια: η μαζική και ομοιόμορφη προπαγάνδα.

Μας τελείωσαν, προς το παρόν, οι εποχές που οι καναλάρχες τσακώνονταν χαριτωμένα με τις κυβερνήσεις ή έβγαζαν τα μάτια τους μεταξύ τους μέσω των δελτίων των καναλιών τους και των δημοσιογραφικών φερεφώνων τους. Ο κίνδυνος της κατάρρευσης τους, ως συνεπακόλουθο της κατάρρευσης του μεταπολιτευτικού συστήματος, τους ένωσε για πρώτη φορά στα χρονικά της ιδιωτικής τηλεόρασης, με αποτέλεσμα να στραφούν στον μόνο δρόμο για την επιβίωσή τους: την συγκυβέρνηση και την τρόικα. Οι ειδήσεις των καναλιών έχουν πέσει με τα μούτρα στην στήριξη του συνασπισμού ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ως της τελευταίας συστημικής εφεδρείας, παραβλέποντας τις όποιες διαφορές του παρελθόντος και θυμίζοντάς μας καθημερινά πόσο απαραίτητη είναι η λήψη έκτακτων μέτρων ακόμα και αν αυτά χρειαστεί να παρθούν εις βάρος χαμηλοσυνταξιούχων ή ανέργων.

Επιπλέον, υπάρχει ένα ακόμη πράγμα που ενώνει τους καναλάρχες σε μία... φωνή και δεν είναι άλλο από τον μπαμπούλα του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων του αντιμνημονίου. Ενώ κάποτε τα δελτία ειδήσεων χωρίζονταν σε συμπολιτευτικά ή αντιπολιτευτικά, πλέον όχι απλα δεν υπάρχει αντιπολιτευτικό δελτίο, αλλά πολλές φορές παραβλέπεται εσκεμμένα η ένταξη των απόψεων και των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης στην ειδησεογραφία, ακόμα και ως απλή αναφορά. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι αυτές τις μέρες του Αυγούστου, τρία από τα πιο μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, έχουν κανονικά ρεπόρτερ να καλύπτουν ξεχωριστά το κάθε κόμμα της συγκυβέρνησης, αλλά δεν έχουν δημοσιογράφο να καλύπτει το ρεπορτάζ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και όλα αυτά ξέχωρα από το γεγονός ότι τα μικρότερα αντιμνημονιακά κόμματα δεν αναφέρονται σχεδόν καθόλου ή καθόλου κατά την διάρκεια των ειδήσεων, κάτι που φυσικά εναντιώνεται στους κανονισμούς του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Φαίνεται ότι μετά το μονοπώλιο της κρατικής τηλεόρασης και την μονομερή πληροφόρηση του κοινού, η χώρα μας ζει ξανά εποχές ΥΕΝΕΔ, παρόλο που οι δίαυλοι είναι και πολλοί και υπό διαφορετικά ιδιοκτησιακά καθεστώτα. Από εκεί που την προηγούμενη δεκαετία η πολυφωνία των ειδήσεων είχε θεωρηθεί κεκτημένο και ο δημόσιος διάλογος για τα media είχε μετατοπιστεί στην ποιότητα της πολιτικής ενημέρωσης και την εξάλειψη φαινομένων trash tv, η ελληνική τηλεόραση επιστρέφει μερικές δεκαετίες πίσω. Το έτσι και αλλιώς ολιγοθεματικό περιεχόμενο των δελτίων ειδήσεων εξαντλείται πλέον στις κυβερνητικές ειδήσεις, τα νέα της τρόικας και την κατευθυνόμενη από την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης προπαγάνδα, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο προβολής των απόψεων της αντιπολίτευσης, εκτός βέβαια αν πρόκειται για ειδήσεις της κλειδαρότρυπας που αφορούν στην Χρυσή Αυγή.

Ευτυχώς, μπορεί οι ειδήσεις στην τηλεόραση και τις περισσότερες εφημερίδες να αποκτούν μονόπλευρη πολιτική κατεύθυνση όπως την δεκαετία του '70, ωστόσο το θετικό είναι ότι ο κόσμος πλέον δεν μασά από την μονομέρεια της πληροφόρησης και βρίσκει τρόπους για να "αντισταθεί ενημερωτικά". Ακόμα και αν όλα τα ΜΜΕ έχουν συνασπιστεί, όπως και το πολιτικό σύστημα εξάλλου, προς μία πολιτική κατεύθυνση, το κοινό βρίσκει τρόπο να σπάσει την συσταλτική και πολιτικά περιορισμένη εικόνα της πραγματικότητας που του προωθείται, αναζητώντας από μόνο του εναλλακτική και πολύπλευρη ενημέρωση σε ιστοτόπους και άλλα πιο αντικειμενικά μέσα. Δεδομένου λοιπόν ότι οι περισσότεροι τηλεθεατές είναι υποψιασμένοι - οι γρίες υπολείπονται ακόμα - καλό θα ήταν οι καναλάρχες να καταλάβουν ότι οι κλασικοί μέθοδοι προπαγάνδας τους δεν τραβάνε πια και πως αν δεν προσαρμοστούν στους δημοκρατικούς κανόνες δίνοντας χρόνο και βήμα στις απόψεις της αντιπολίτευσης, όχι μόνο προπαγάνδα δεν θα κάνουν, αλλά θα χάσουν και την εναπομείνασα επιρροή τους στον κόσμο κινδυνεύοντας να τους πάρουν και με τις πέτρες. Υπάρχει και το προηγούμενο της ΥΕΝΕΔ...