Ο Κεδίκογλου, ο Σκόμπυ και η ομάδα Χ





Μέσα στη δίνη των πληροφοριών και των ανακοινώσεων που καθημερινά βομβαρδίζουν όσους αντέχουν ακόμα να παρακολουθούν την ειδησεογραφία, οι περισσότερες διατυπώσεις περνάνε «στα ψιλά», ξεχνιούνται αμέσως μετά την εκφώνησή τους, ξεπερνιούνται ως ανεπίκαιρες στη διαρκή ανανέωση  της αζτέντας.

Εκφράσεις που παλαιότερα, όταν ο πολιτικός χρόνος είχε λιγότερη πυκνότητα,  θα προκαλούσαν οξείες και μεγάλης διάρκειας εντάσεις, προσπερνιούνται «αμάσητες». Μία τέτοια ήταν η κατηγορία (από το Γραφείο τύπου της ΝΔ) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «οραματίζεται νέα Δεκεμβριανά».

Ασφαλώς δε μπορεί να θεωρηθεί παράλογος αυθορμητισμός. Ο Σίμος Κεδίκογλου, φέρων την ευθύνη για την ανακοίνωση αυτή, επιστρέφει την πολιτική αντιπαράθεση στον Εμφύλιο. Την ώρα που επιφυλλιδογράφοι (Κασσιμάτης, Πρετεντέρης κ.α) και ομιλούσες κεφαλές των δελτίων ειδήσεων (Καψής, Ευαγγελάτος κ.α) αναλύουν τον «κίνδυνο των άκρων» εξισώνοντας τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς αγώνες με τη ρατσιστική και δολοφονική βία των νεοναζί, το κόμμα της «ευρωπαϊκής προοπτικής» ανακαλύπτει τον υπαίτιο της έντασης: το ΣΥΡΙΖΑ.

Η εθνική συμφιλίωση, για την οποία καυχιέται η φιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ, πετιέται στα σκουπίδια προκειμένου να στοχοποιηθεί ένας πολιτικός αντίπαλος. Να κατηγορηθεί για επιδιώξεις που αντιστοιχούν σε αυτές των "εθνοπροδοτών εαμοβουλγάρων", για να χρησιμοποιήσουμε και την ορολογία της Χρυσής Αυγής για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Την χιτλερική οργάνωση φαίνεται ότι ανταγωνίζεται η ΝΔ στην όξυνση των συντηρητικών αντανακλαστικών των στρωμάτων που παραδοσιακά ταυτίζονταν με τη Δεξιά για αξιακούς και πολιτισμικούς λόγους: χουντικοί, εθνικόφρονες, ελληνορθόδοξοι, αντικομμουνιστές.

Αφού δεν έχει να υποσχεθεί κάτι για τη βελτίωση των υλικών όρων της επιβίωσης, η «κεντροδεξιά» παράταξη επιστρέφει στο παρελθόν που μέχρι τώρα ήθελε να ξεχάσει. Αναρωτιέται κανείς ποιος σύμβουλος στρατηγικού πολιτικού σχεδιασμού πιστεύει ότι η Ελλάδα αποτελείται από μια ακροδεξιά – μισαλλόδοξη πλειοψηφία που θέλει Τάξη και Αφάλεια. Σε ποια κοινωνική και εκλογική βάση απευθύνεται άραγε, εν έτει 2012, η καλλιέργεια εμφυλιοπολεμικού κλίματος;

Και για να θυμίσουμε στους διάφορους Κεδίκογλου την ιστορία, μάλλον οι συνειρμοί περισσότερο θα βλάψουν τη ΝΔ, στο κομάτι τουλάχιστον του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου. Διότι στα Δεκεμβριανά, στις τότε «υπεύθυνες δυνάμεις» του τόπου ανήκαν τα Τάγματα Ασφαλείας (συνεργάτες των Ναζί) και ο βρετανός Στρατηγός Σκόμπυ που διέταξε την αιματοχυσία (στη φωτογραφία στην αρχή του άρθρου διακρίνονται κάποιοι από τους νεκρούς) της 3ης Δεκεμβρίου 1944. Και μαζί με τις φιλελεύθερες δυνάμεις δρούσε και η ομάδα Χ (σε όσους αρέσουν, όπως ο κεδίκογλου, οι ιστορικές αναλογίες, πρόκειται για την οργάνωση – πρόγονο της σημερινής Χρυσής Αυγή, στέλεχος της οποίας, αν δεν κάνω λάθος ο τραμπούκος skinhead Κασσιδιάρης, έχει γράψει και βιβλίο με τον τίτλο «Χ»), η οποία ευθύνεται για την εκατόμβη νεκρών της 4ης Δεκεμβρίου του 1944.

Ποιοι οραματίζονται άραγε «νέα Δεκεμνβριανά» και διχασμό του λαού με σχήματα που έχουν ξεπεραστεί στη διάρκεια του εκδημοκρατισμού;  Και ποιοι τελικά γίνονται ουρά της Χρυσής Αυγής στην αναθεώρηση της ελληνικής ιστορίας όπου οι θύτες (δωσίλογοι) παρουσιάζονταο ως θύματα και οι αγωνιστές (εαμίτες) ως "εχθροί του έθνους"; Ποιος θέλει να αποπροσανατολίσει από τα κοινωνικά προβλήαμτα θέτοντας άκαιρους διαχωρισμούς που στρεβλώνουν τη λαϊκή οργή; Αν θέλει να τους αναζητήσει ο κ. Κεδίκογλου ας κοιτάξει στα δεξιά του (Βορίδης, Άδωνις, Κρανηδιώτης) ή, ακόμα χειρότερα, στον καθρέφτη του...