Η κατηφόρα και ο ξεπεσμός, δεν έχει πάτο



Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ο ένθερμος συνομιλητής του Θωμά Μαύρου, κ. Μάκης Αγγελόπουλος ορέγεται το φιλέτο του ΟΠΑΠ. Αλήθεια όμως γιατί οι σωτήρες του έθνους ακολουθούν την ίδια τακτική με τους σωτήρες της ΠΑΕ ΑΕΚ, την τακτική του ξεπουλήματος; Στη γλώσσα τους το ξεπούλημα βαφτίζεται άλλοτε «αποκρατικοποίηση», άλλοτε «μετοχοποίηση» και άλλοτε «ιδιωτικοποίηση», ενώ στη γλώσσα της ΠΑΕ ΑΕΚ το ξεπούλημα βαφτίζεται «απαλλαγή από τα βαριά συμβόλαια» «απαλλαγή από τους παλιοχαρακτήρες που έπαιρναν ένα σκασμό λεφτά χωρίς να προσφέρουν τίποτα» «νοικοκυρεμένο μπάτζετ» κτλ.

Για να σώσουν την ΑΕΚ οι μεν, για να σώσουν την Ελλάδα οι δεν. Για να απαλλάξουν την ΑΕΚ από χρέη οι μεν. Για να απαλλάξουν το λαό της Ελλάδας από τα χρέη των (κατ' όνομα) κρατικών επιχειρήσεων οι δεν. Για να φέρουν λεφτά στα ταμεία… της ΠΑΕ οι μεν, του κράτους οι δεν.

Στην πραγματικότητα οι διαχειριστές της ΠΑΕ ΑΕΚ έριξαν τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας σε εξευτελιστικά επίπεδα για να την κάνουν ελκυστική σε κερδοσκόπους που με ψίχουλα για τα δικά τους δεδομένα, μπορούν να κρατήσουν έστω διασολινομένη την ΠΑΕ ΑΕΚ στην ζωή, βάζοντας χέρι στο πακέτο που προβλέπετε για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ. Άλλωστε σε αυτή την υπόθεση εμπλέκονται και πολιτικοί που πρωταγωνίστησαν στο πρόσφατο παρελθόν σε ψηφίσματα νομοσχεδίων που προωθούν το πάσης φύσεως ξεπούλημα για να μπουκώσουν με χρήμα, για να διασφαλίσουν κέρδη, πολλά περισσότερα κέρδη στους ντόπιους και ξένους μεγαλοκαρχαρίες, χαρίζοντάς τους ότι έχει απομείνει από τα «φιλέτα» της κοινωνικής περιουσίας. Κοινωνική περιουσία είναι για να μην ξεχνιόμαστε και το οικόπεδο στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Ας επιστρέψουμε όμως στο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του ξεπουλήματος που είναι η υπόθεση του ΟΠΑΠ, που ενδιαφέρει έντονα και τον πολύ καλό φίλο του Θωμά Μαύρου, Μάκη Αγγελόπουλο. Γιατί οι Σωτήρες του Έθνους θέλουν να πουλήσουν τον ΟΠΑΠ; Όταν τα κέρδη του την τελευταία δεκαετία ήταν: το 2002 - 318 εκατ. ευρώ, το 2003 - 381 εκατ. ευρώ, το 2004 - 479 εκατ. ευρώ, το 2005 - 458 εκατ. ευρώ, το 2006 - 600 εκατ. ευρώ, το 2007 - 609 εκατ. ευρώ, το 2008 - 729 εκατ. ευρώ, το 2009 - 594 εκατ. ευρώ, το 2010 - 579 εκατ. ευρώ, το 2011 - 543 εκατ. ευρώ. Αν κάνει κάποιος την πρόσθεση θα βρει ότι στο διάστημα 2002 - 2011, τα κέρδη του ΟΠΑΠ ανήλθαν στα 5,29 δισεκατομμύρια ευρώ! Ήδη, μάλιστα, για το πρώτο εξάμηνο του 2012 η κερδοφορία του ΟΠΑΠ ανέρχεται στα 266,8 εκατ. ευρώ.

Επομένως, γιατί τον ξεπουλάνε; Για να απαλλάξουν το λαό από τα χρέη; Μα ο ΟΠΑΠ δεν έχει χρέη. Έχει κέρδη. Πολλά κέρδη. Αστρονομικά κέρδη! Είναι προφανέστατο: Ο λόγος που ξεπουλάνε τον ΟΠΑΠ είναι ακριβώς το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ έχει κέρδη. Γι' αυτό τον ξεπουλάνε: Επειδή έχει κέρδη! Τον ξεπουλάνε επειδή δεν τους αρκεί ότι ο κατά 66% «μετοχοποιημένος» ΟΠΑΠ εκμεταλλεύεται ουσιαστικά από τους ιδιώτες. Το θέλουν ολόκληρο το «εργαλείο». Οι «σωτήρες», δηλαδή, θέλουν να χαρίσουν σε... κάποιους αυτά τα αστρονομικά κέρδη εξολοκλήρου και στο σύνολό τους.

Πως λοιπόν θα μετριαστούν οι αντιδράσεις, όσων έχουν μείνει να αντιδρούν; Πως θα ρίξουν στάχτη στα μάτια; Εύκολα. Παρασκηνιακοί κυβερνητικοί κύκλοι θα διαρρεύσουν ότι όποιος θέλει τον ΟΠΑΠ θα μα απαλλάξει και από την «καυτή πατάτα» ΑΕΚ. Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Και ο κρατικός μηχανισμός θα απαλλαγεί και ο νέος μεγαλομέτοχος του ΟΠΑΠ θα έχει με το καλημέρα αποκτήσει έναν ιδιαίτερο ιδιωτικό στρατό από πρόθυμους οπαδούς της ΑΕΚ που θα τρέξουν δίπλα στον «πατερούλη» με τυφλή αφοσίωση.

Η συνομοταξία των χρήσιμων ηλιθίων στην ΑΕΚ είναι η μικρότερη που μπορείς να συναντήσεις σε σχέση με της άλλες ομάδες. Δυστυχώς όμως δεν είναι αμελητέα οι ποσότητα των οπαδών της ΑΕΚ που φροντίζουν να κοιτάζουν μόνο εκεί που τους δείχνουν. Που επιλέγουν αυτούς που αντιπροσωπεύουν την ΑΕΚ, με βασικό κριτήριο το όψιμο και κοντόφθαλμο συμφέρων τους, στηριγμένο πάνω στη «λογική» του «κάτσε να δούμε τι θα κάνουμε σήμερα». Που πείθονται εύκολα, παθιάζονται εύκολα και ξεχνάνε ακόμη ευκολότερα, που είναι έτοιμοι να υποδεχτούν με ύμνους τον Σταύρο Αδαμίδη που μέχρι χτες ήταν αυτός που χρεοκόπησε την ΑΕΚ. Που Μισούν τους άλλους οπαδούς χωρίς να καταλαβαίνουν ότι έτσι γίνονται και οι ίδιοι «άλλοι οπαδοί». Σε γενικές γραμμές ανάμεσα στον πιο ποιοτικό οπαδικό λαό της Ελλάδας. Ανάμεσα στους οπαδούς της ΑΕΚ, υπάρχον αρκετοί που είναι ακαλλιέργητοι, απαίδευτοι, πλαστελίνη στα χέρια επιτήδειων της εγχώριας και διεθνούς κερδοσκοπικής σκηνής του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Τελευταίως, μοναδικό κριτήριο του λαού της ΑΕΚ είναι ο φόβος για να μην χάσει κεκτημένα, που όμως τα έχει χάσει… και προσπαθώντας να διατηρήσει ορισμένα τα χάνει όλα… Χάνει την ίδια την ΑΕΚ. Είμαστε όλοι εμείς, όλοι εσείς. Ο Σοφός λαός της ΑΕΚ.

Τα βλέπω τα κοράκια στην γωνία έτοιμα, γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι η παραπάνω γενίκευση έχει ευτυχώς εξαιρέσεις, θέλω να πιστεύω πολλές. Σε γενικές γραμμές όμως νομίζω σε αυτό το πλαίσιο κινείται ο τρόπος σκέψης και δράσης των πολλών. Εδώ παίρνουν τηλέφωνα δημοσιογράφους που με αξιοπρέπεια κρατούν επιφυλάξεις για τους κατά καιρούς εμφανιζόμενους σωτήρες και τους εγκαλούν στην τάξη μην τυχών και παρεξηγηθεί ο κάθε Βιντιάδης και ο κάθε Χάρις, αποδεικνύοντας ότι η κατηφόρα και ο ξεπεσμός, δεν έχει πάτο.

Διότι, είναι κατηφόρα και ξεπεσμός, να περιμένεις κάτι θετικό από έναν διοικητικό μηχανισμό που θα έχει προεδρεύον τον κ. Αδαμίδη. Είναι κατηφόρα και ξεπεσμός, να περιμένεις προκοπή από τα υπάκουα κατοικίδια της Σουπερ Λίγκας και του Μόραλη. Είναι κατηφόρα και ξεπεσμός να ελπίζεις σε πρώην βουλευτές που σε κατέστρεψαν, σε εξαθλίωσαν, σε εξόντωσαν, με τα απανωτά μέτρα που έλαβαν. Είναι ξεπεσμός να επιλέγεις να ταυτιστείς με ανθρωπάκια τα οποία εκτός όλων των άλλων είναι και αναποτελεσματικά, είναι ξεπουλημένα, είναι κράμα αχρήστων, ματαιόδοξων κομπλεξικών προσωπικοτήτων.

Ο λαός της ΑΕΚ, είναι πια αρκετά ώριμος. Μετά από τη διοίκηση δυο μεγάλων ελλήνων εφοπλιστών του Παππά και του Νοτιά, μετά από τη διοίκηση «σωτηρίας» του Ντέμη Νικολαΐδη και μηδενισμού των χρεών της ΠΑΕ, μετά από την διαδρομή Τραχανάς – Enic – Ψωμιάδης, έχει πρόσφατη την εμπειρία και δεν δικαιολογείται η άγνοια, ή το λάθος. Πόσο μάλλον η επανάληψή τους. Μόνο όποιος κάνει ή είναι πράγματι ηλίθιος, δεν βλέπει ότι δεν υπάρχει καμία μορφή διαχείρισης του κερδοσκοπικού ποδοσφαίρου των ΠΑΕ που να δίνει λύση!

Μέχρι σήμερα, το ξεπούλημα της ΑΕΚ, η καταστροφή της καθημερινότητάς μας, η ανασφάλειά μας και η κατάργηση των ονείρων μας, γίνονταν από λαμόγια. Ε λοιπόν φτάνει!!! Τα «προνόμια» αυτά τα έχετε και όλοι εσείς που τους στηρίζετε ή τους ανέχεστε. Το ίδιο είναι! Βάψατε και τα δικά σας χέρια στο αίμα. Κάνατε κάτι που στην ιστορία θα μείνει με την λέξη Ντροπή. Ξέρω τον αντίλογο. Δεν υπάρχει άλλη λύση! Παντού έτσι είναι!!! Είπαμε να δώσουμε άλλη μια ευκαιρία… Τρίχες κατσαρές.

Έχετε μάθει να δικαιολογείτε και να ανέχεστε τα πάντα. Δεν σας ενοχλεί και δεν σας προσβάλει τίποτε. Έχετε ξεπουληθεί και ζητάτε πάντα κάποιον να σας εξαγοράσει. Δεν νιώθετε ντροπή αρκεί η τιμή να είναι καλή. Παραδοθήκατε και γουστάρετε την απάτη. Γίνατε επαγγελματίες θύματα, επαγγελματίες οπαδοί, επαγγελματίες πελάτες, επαγγελματίες κακόμοιροι. Κρίμα όχι για εσάς. Κρίμα για όλους μας. Κρίμα για την ΑΕΚ. Εκτός αν…

ΥΓ. Ο κόσμος της ΑΕΚ είναι μαγικός, όχι γιατί μας κάνει μάγια, αλλά γιατί μας κάνει να μαγεύουμε την πραγματικότητα και ότι την περιστοιχίζει.

Παναγιώτης Αλιατάς

http://aek-live.gr/

http://aekblog-aliatas.blogspot.com/