Σε 2 Αμερικανούς το Νόμπελ Οικονομίας 2012

Η μελέτη των δύο επιστημόνων αφορά τις μεθόδους σύνδεσης διαφορετικών παραγόντων της οικονομίας με τις αγορές (πραγματικές ή χρηματοοικονομικές)
 

Στους Αμερικανούς οικονομολόγους Άλβιν Ροθ και Λόιντ Σάπλεϊ απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για το 2012 για την «θεωρία των σταθερών κατανομών και την εφαρμογή του σχεδιασμού της αγοράς», αναγνωρίζοντας ότι το έργο τους συνέβαλε στο να γίνει κατανοητή και να βελτιωθεί η επίδοση πολλών αγορών, σύμφωνα με την Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.


Το βραβείο συνοδεύεται από ένα ποσό 8 εκατ. κορωνών (1,2 εκατ. δολαρίων). Η έρευνα των Ροθ και Σάπλεϊ επικεντρώνεται στο πώς αντιστοιχίζονται και αλληλεπιδρούν διάφοροι παράγοντες όπως οι μαθητές και τα σχολεία, οι δωρητές οργάνων με εκείνους που βρίσκονται σε καταλόγους ανθρώπων που χρειάζονται μεταμοσχεύσεις, ο διορισμός νέων γιατρών και τα νοσοκομεία κ.λπ.

«Αυτή τη χρονιά, το βραβείο ανταμείβει (την έρευνα για) μια κεντρική οικονομική προβληματική: πώς συσχετίζονται οι διάφοροι παράγοντες», ανέφερε η επιτροπή που απένειμε το βραβείο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης, ο Σάπλεϊ χρησιμοποίησε την θεωρία των παιγνίων για να μελετήσει και να συγκρίνει διάφορες μεθόδους αλληλεπίδρασης και το πώς θα μπορούσε να διασφαλιστεί ότι οι αντιστοιχίσεις είναι αποδεκτές από όλες τις πλευρές, δημιουργώντας επίσης έναν ειδικό αλγόριθμο γι' αυτό.

Ο Ροθ έδωσε συνέχεια στα αποτελέσματα της έρευνας του Σάπλεϊ με μια σειρά εμπειρικές μελέτες και συνέβαλε να επανασχεδιαστούν υπάρχοντες θεσμοί, ώστε π.χ. νέοι γιατροί να αντιστοιχούν σε ανάγκες νοσοκομείων, φοιτητές να αντιστοιχούν σε σχολές και ασθενείς με δωρητές οργάνων.

«Το βραβείο φέτος απονέμεται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα οικονομικής μηχανικής». Το βραβείο δεν ανήκει στην αρχική ομάδα αυτών που είχαν ιδρυθεί βάσει των επιθυμιών του Άλφρεντ Νομπέλ, όπως εκφράστηκαν στην διαθήκη του μεγιστάνα της δυναμίτιδας το 1895.