Εκδήλωση: «Οι αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου – αποτελέσματα και προοπτικές»

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν για όγδοη χρονιά τη σειρά διαλέξεων «Ζητήματα Επικοινωνίας».
Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην πρώτη εκδήλωσή μας, με θέμα: «Οι αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου – αποτελέσματα και προοπτικές».


Οι εκλογές της 6ης Νοεμβρίου 2012 καθορίζονται από την πολυεπίπεδη αντιπαράθεση θεμελιακά αντιθετικών αντιλήψεων: α) της λογικής της υποχώρησης της ανισότητας ως προϋπόθεσης της Δημοκρατίας, της κοινωνικής συλλογικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης και της λογικής που ταυτίζει την ανισότητα με την ελευθερία και τη θεωρεί κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης και β) της πραγματιστικής αντίληψης για το ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο και της αντίληψης που επιμένει στο μύθο του περιούσιου έθνους-οδηγού της παγκόσμιας κοινότητας. 
Η πρωτοφανής μετωπική σύγκρουση μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικανών, στο πλαίσιο της αμέσως μετά τις εκλογές του 2008 εμφάνισης του κινήματος του τσαγιού και της ενορχηστρωμένης δράσης της συντηρητικής Αμερικής εναντίον του Προέδρου που αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά την κρίση της δεκαετίας του ’30, παρέλυσε το αμερικανικό πολιτικό σύστημα και διαμόρφωσε το πεδίο της θεμελιακής αντίθεσης.
Δεν είναι υπερβολή να θεωρήσουμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου θα κρίνει το μέλλον της αμερικανικής κοινωνίας, τη θέση της Αμερικής στον κόσμο αλλά και την πορεία της αντιπαράθεσης μεταξύ του κοινωνικού δαρβινισμού της ακραίας εκδοχής της αγοράς και της αντίληψης ότι η κοινωνία ως συλλογικότητα ελευθέρων ατόμων, φορέων δικαιωμάτων δε μπορεί να επιτευχθεί παρά μέσω της τιθάσευσης της βίας της αγοράς.

Ομιλητές:
Δημήτρης Καραϊτίδης, Πρέσβης ε.τ.
Παντελής Καψής, Δημοσιογράφος
Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Δημοσιογράφος
Μαρίνα Ρήγου, Δημοσιογράφος

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Χαραλάμπης, Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Αν. Διευθυντής του ΕΠΙΕΕ.
Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012, στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), στο αμφιθέατρο Άλκης Αργυριάδης, ώρα 6:00 μ.μ.
H εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Ο Διευθυντής του ΕΠΙΕΕ
Καθηγητής Μιχάλης Μεϊμάρης
Υπεύθυνη επικοινωνίας:
Ρούλα Λάββα, τηλ: 210 3689413, rtsitsop@media.uoa.gr
Η εκδήλωση στο facebook: