Οι «Άμπαλοι» και οι «Μπαλωμένοι»

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΕΚ


Όχι εγώ δεν θα τους κάνω τη χάρη να ασχοληθώ με το επόμενο θύμα τους. Θα είναι ο Άγγελος, θα είναι ο Δέλλας, θα είναι ο Λύμπε, θα είναι όλοι αυτοί μαζί, ή κάποιο ζευγάρι από αυτούς; Τι σημασία έχει; Το πρόβλημα της ΑΕΚ δεν είναι αγωνιστικό, το πρόβλημα της ΑΕΚ είναι οικονομικό και αυτοί που το δημιούργησαν έχουν όνομα, επώνυμο και διευθύνσεις. Αν κάποιοι αρέσκονται στις επισκέψεις ας επισπευτούν αυτούς που εξευτέλισαν το ρόστερ της ΑΕΚ για να έχει λειτουργικά έξοδα ομάδας Δ Εθνικής και να γίνει η εταιρεία ΤΟΥΣ ελκυστική στους «επενδυτές» προβληματικών εταιρειών. Δεν νομίζω να χρειάζεται να έχεις και κανένα βαρέλι μυαλό, αδελφέ μου οπαδέ της ΑΕΚ, για να καταλάβεις τον λόγο που τόσο καιρώ και όταν η ΑΕΚ είχε ένα αξιοπρεπές ρόστερ δεν εμφανιζόταν κανένας και τώρα με ρόστερ «ζωολογικό κήπο» κάτι φαίνετε να κινείτε!

Δημοσιογράφοι - αναλυτές εξαρτώμενοι από την εξουσία των ΠΑΕ, έγραφαν ευθέως κατά την καλοκαιρινή περίοδο και μέχρι πριν από λίγες μέρες, πως για να γίνει η προσαρμογή στα νέα δεδομένα πρέπει να ξηλωθούν όλα τα μεγάλα συμβόλαια κτλ. Η ομολογία εξηγεί και τη σφοδρότητα με την οποία διεξάγονται ορισμένες αντιπαραθέσεις εντός της ΠΑΕ με αφορμή την  στήριξη ή την απομάκρυνση του προπονητή, του τεχνικού διευθυντή κτλ. Αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε δυνάμεις που ενώ γενικά δε διαφωνούν στη λογική της λειτουργίας της ΑΕΚ ως ΠΑΕ, συμφωνούν επίσης ότι πρέπει να μη διαταραχτεί η κερδοσκοπική τάξη πραγμάτων, έχουν όμως διαφορές ως προς τις προτεραιότητες, αφενός γιατί πασχίζουν να εμφανίσουν συγκεκριμένες επιλογές με μέθοδο που να αμβλύνει τις λαϊκές αντιδράσεις, αφετέρου ανάλογα και τα ειδικά οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπούν.

Προσπαθήστε να προσεγγίσετε το παρελθόν της ΑΕΚ και τη σκέψη του παρελθόντος της από την προοπτική του παρόντος. Στην κατεύθυνση αυτή, το ιστορικό παρελθόν της ΑΕΚ και η σκέψη του παρελθόντος της, μπορεί να αξιοποιηθεί από έναν σκεπτόμενο άνθρωπο δημιουργικά για την κριτική αποτίμηση του παρόντος. Κριτική αποτίμηση του παρόντος της ΑΕΚ, σημαίνει, πάνω απ' όλα ιστορική αυτογνωσία. Βεβαίως ο οπαδός δε λειτουργεί αναγκαστικά ως ιστορικός ή ως φιλόσοφος της ιστορίας της ΑΕΚ, ωστόσο είναι σε θέση να προσεγγίσει το ιστορικό παρελθόν της ΑΕΚ και να ερμηνεύσει διαλεκτικά τη σκέψη του παρελθόντος προβάλλοντας την στο παρόν. Όποιος κάνει μια ειλικρινή προσπάθεια να προσεγγίσει το παρελθόν της ΑΕΚ, θα έρθει αντιμέτωπος με την αντικειμενική πραγματικότητα που λέει πως από τη μέρα που αθλητικός σύλλογος ΑΕΚ, έγινε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία, ο κάθε νέος σωτήρας που εμφανιζόταν ήταν χειρότερος από τον προηγούμενο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ευθύνη δεν ανήκει σε κάποιους κακούς, ή απατεώνες που αποτελούν εξαίρεση. Αυτό που ζούμε είναι η φυσική εξέλιξη ενός στρεβλού τρόπου διεξαγωγής ενός ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, που με τη σειρά του είναι αποτέλεσμα ενός στρεβλού τρόπου προσέγγισης του αθλητισμού, που με τη σειρά του είναι αποτέλεσμα ενός στρεβλού κοινωνικοοικονομικού συστήματος που ονομάζεται καπιταλισμός.

Όσο λοιπόν τα πλήθη των οπαδών της ΑΕΚ, θα ασχολούνται με «Βλάχους» και «Αθηναίους», με «Μαύρους» και «Άσπρους», την ώρα που θα υποτιμούν την νοημοσύνη τους πίνοντας «Φούντα» για να είναι «Τσίτα» και να βλέπουν «Αρκούδες»…. Όσο θα συμμετέχουν στη δημιουργία χαζοχαρούμενων καταστάσεων για να «ενθουσιάσουν» τους υποψήφιους επενδυτές… όσο θα παρακολουθούν παθητικά τους υπεύθυνους της κατρακύλας και τους καλοπληρωμένους υπαλλήλους τους από απέναντι στις κλιματιζόμενες σουίτες να καπνίζουν τα πούρα τους… τότε όλα καλά. Το χάπι της συναίνεσης θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του. Όμως και πάλι είναι η ίδια η ΑΕΚ, είναι το ίδιο το παιχνίδι που θα θυμίζει ότι υπάρχουν πολλά που χωρίζουν τους εκμεταλλευτές από τους εκμεταλλευόμενους. Το ίδιο το ποδόσφαιρο είναι που χωρίζει! Σύμφωνα με έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές της ιστορίας και διατελέσαντα αρχηγό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον μεγάλο Ρόι Κιν, οι κάτοχοι των θεωρείων των VIPs πάσχουν από μια ανίατη ασθένεια: «Σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν τελικά καταλαβαίνουν κάτι από ποδόσφαιρο. μερικοί από αυτούς δε θα ξέρουν ούτε καν να συλλαβίσουν τη λέξη»

Ας διοικήσουν οι «Άμπαλοι» που λέει και ο Θωμάς! Όμως κι εσύ Θωμά μου που είσαι και «μπαλωμένος» στα δικά τους μονοπάτια περπάτησες!

Τα ραμφίσματα του Αετού

Ράμφισμα 1: Τους τα λες έτσι, τους τα λες αλλιώς, τους τα λες απλά, τους τα λες περίπλοκα, τίποτα αυτοί εκεί, δεν ακούνε τίποτα, επιμένουν να περιμένουν τον λεφτά που θα μας σώσει.

Φυσικά αυτή τους η βαρηκοΐα μόνο τυχαία δεν είναι.

Όταν είσαι "ευνουχισμένος", δεν έχεις που να γράψεις αυτά που σου διαταράζουν τις ψευδαισθήσεις, και αναγκαστικά τα γράφεις στα... αυτιά σου!

Ράμφισμα 2: Μα καλά δεν υπάρχει κανείς εκεί στη διοίκηση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ να συντάξει ένα συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο από όλα τα Ερασιτεχνικά τμήματα του συλλόγου προς την Πολιτεία; Ενός πλαισίου που στόχο θα έχει ενίσχυση των αθλητικών τμημάτων από το Κράτος το οποίο είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ και πρέπει να παρέχει όλες τις προϋποθέσεις, υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκή χρηματοδότηση και διαμόρφωση του αντίστοιχου νομικού πλαισίου, που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και στον Αθλητισμό για τα παιδιά μας.

Ράμφισμα 3: Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η ΟΥΕΦΑ προσπαθεί να περιφρουρήσει όσο είναι δυνατόν το «προϊόν» που λέγεται ευρωπαϊκό επαγγελματικό ποδόσφαιρο από τους διάφορους Σαουδαράβες ή άλλους επίδοξους «επενδυτές» με αμφιβόλου ποιότητας φράγκα και να διασφαλίσει τα φράγκα που μπαίνουν στο ταμείο της από τις εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει. Η τήρηση του οικονομικού κανονισμού που έχει θεσπίσει είναι ένα από τα «εργαλεία» που διαθέτει στην κατεύθυνση αυτή και για το λόγο αυτό θα είναι πολύ αυστηρή στην τήρησή του. Ελπίζω να το γνωρίζουν αυτό, όσοι καθορίζουν τις εξελίξεις στην ΠΑΕ ΑΕΚ.

Ράμφισμα 4: Στην Μπαρτσελόνα σκέφτονται να χτίσουν καινούργιο γήπεδο, αλλά ο πρόεδρος της, Σάντρο Ροσέλ, λέει ότι μέχρι να ελέγξουν το ζήτημα των χρεών, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Το ακούσατε; Η πιο πετυχημένη ποδοσφαιρική εταιρεία του κόσμου έχει χρέη που αν δεν τα ελέγξει δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Συμπέρασμα: τα χρέη είναι αποτέλεσμα της κερδοσκοπικής λειτουργίας του ποδοσφαίρου κι όχι η δράση κάποιου απατεώνα, ή κάποιας κακής διοίκησης, που αποτελούν εξαίρεση. Τα χρέη των ομάδων μας, είναι τα κέρδη τους.

Ράμφισμα 5: Η Μάντσεστερ Σίτι, μια μικρομεσαία ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, που με τα πετροδολάρια του Σεΐχη Μανσούρ, κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια να γίνει πρωταθλήτρια, είναι ο ορισμός της οικονομικής χούντας. Η ομάδες σήμερα δεν γίνονται μεγάλες για αθλητικούς, ιστορικούς και ιδεολογικούς λόγους. Οι όροι που έχουν αλώσει την μαγεία του απρόοπτου είναι αυστηρά οικονομικοί!

ΥΓ. Ο κόσμος της ΑΕΚ είναι μαγικός, όχι γιατί μας κάνει μάγια, αλλά γιατί μας κάνει να μαγεύουμε την πραγματικότητα και ότι την περιστοιχίζει.


Παναγιώτης Αλιατάς