Άνω Λιόσια: το φρούριο της Xρυσής Aυγής


Αναλυτικό ρεπορτάζ του bloggers-tv.gr


Πρωινή επίσκεψη σε τράπεζα: νεαρός, με ανιστόρητο θράσος, μπαίνει για συναλλαγή με τη γνωστή μαύρη μπλούζα: «Χρυσή Αυγή – Πυρήνας Άνω Λιοσίων».

Απογευματινός καφές στην πλατεία: θορυβώδη μηχανάκια περνούν σε παράλληλη διάταξη. Οι «κάγκουρες» που παλαιότερα, μειδιάζοντας,  έβλεπες  να μαρσάρουν, έχουν αντικατασταθεί με νέο- στρατολογημένους χρυσαυγίτες. Ομοιόμορφα ντυμένους...

Βράδυ, πλατεία Μητροπόλεως (από τα πιο κεντρικά σημεία των Άνω Λιοσίων): πολλοί άντρες, αρκετές γυναίκες, ξυρισμένα κεφάλια, μπόλικη τεστοστερόνη: στα γραφεία της Χρυσής Αυγής διεξάγεται εκδήλωση "ιδεολογικής διαπαιδαγώγησης"  με κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος…

Η καθημερινότητα στα Άνω Λιόσια (ουσιαστικά τον ενιαίο μετά -Καλλικράτη Δήμο Φυλής) σημαδεύεται από τις παρεμβάσεις της Χρυσής Αυγής. Η δράση της εξαπλώνεται σαν επιθετικής μορφής καρκίνος στην υποβαθμισμένη περιοχή. Το μείγμα ήταν από παλαιότερα εκρηκτικό: χωματερή, διεφθαρμένοι τοπικοί παράγοντες, κοινότητα τσιγγάνων σε διενέξεις με άλλες υποομάδες, παραβατικότητα, φτώχεια.


               Χ.Υ.Τ.Α Φυλής: το χρόνιο πρόβλημα της περιοχής, Οι τοπικοί πολιτικοί ιθύνοντες θυσίασαν την υγεία των κατοίκων και την περιβαλλοντική προστασία για τα "αντισταθμιστικά".


Κάπως έτσι άρχισαν τα πρώτα επικίνδυνα κύτταρα να βγαίνουν: «να ξεβρομίσει ο τόπος»! Αυτό, περίμεναν να ακούσουν. Τους το είπε πρώτος ο γνωστός Κασσιδιάρης, ο skinhead θαυμαστής των Waffen SS που μέσα στο πλυντήριο των διαπλεκόμενων media μετατράπηκε σε λίγους μήνες σε φέρελπι πολιτικό. Ήταν η πρώτη μεγάλη και ανοικτή εκδήλωση της οργάνωσης στην περιοχή, λίγο πριν τις πρώτες εκλογές (της 6ης Μαϊου). Ο χώρος του ΚΑΠΗ ήταν κατάμεστος και ο Κασσιδιάρης παραληρούσε για «νάρκες κατά προσωπικού στα σύνορα» προκειμένου να αποκρουστούν οι «εισβολείς λαθρομετανάστες». Ο εχθρός είχε ήδη κατασκευαστεί. Και η τεράστια ανεργία στην εργατική γειτονιά των Άνω Λιοσίων πρόσφερε απλόχερα το χώρο για να στεριώσει ο ακροδεξιός μύθος: «κάθε λαθρομετανάστης και ένας έλληνας άνεργος».



Ο ίδιος ο Κασσιδιάρης διάλεξε τα φιλόξενα, πλέον, Άνω Λιόσια, για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τον τηλεοπτικό τραμπουκισμό εναντίων των 2 βουλευτίνων, στα νέα γραφεία των νεοναζί. Και καταχειροκροτήθηκε από πλήθος στο οποίο και οι γυναίκες αποτελούσαν διόλου αμελητέα ποσότητα. Έχει εντάξει πολλές στρεβλά πολιτικοποιημένες γυναίκες η εν λόγω συμμορία, αποκρύπτοντας το ρόλο που η ναζιστική ιδεολογία επιφυλάσσει  για τη Γυναίκα. Η απουσία συλλογικότητας, η έλλειψη δομών αλληλεγγύης, η σχεδόν πλήρης απουσία του πολιτισμού (δε μιλάμε για τις πανηγυριώτικες φιέστες των δημάρχων που σπαταλούσαν τεράστια ποσά για να φέρνουν ονόματα της «πίστας») έσπρωξε αυτές τις λειτουργικά αναλφάβητες γυναίκες στην αγκαλιά των φασιστών.


                Αρκετές γυναίκες εντάχθηκαν στη τοπική οργάνωση αγνοώντας (;) τις αντιφεμινιστικές αντιλήψεις της χρυσής αυγής.


Το ίδιο συνέβη, απουσία ιστορικής μνήμης, με πολλά νέα παιδιά. Αρκετά μάλιστα εκ των οποίων είναι ομογενείς, προερχόμενα από οικογένειες που έχουν βιώσει τη μετανάστευση στο πετσί τους. Η Χρυσή Αυγή κάνει τρομερή δουλειά στη στρατολόγηση νέων, κατά κύριο λόγω αγοριών, με αποτέλεσμα ήδη κάποια Λύκεια της περιοχής να αποτελούν σφηκοφωλιές. Πρόσφατα, μαρτυρίες καθηγητών αποδίδουν την προσπάθεια κατάληψης στο 1ο Γενικό Λύκειο σε υποκίνηση της Χρυσής Αυγής, ενώ πριν κάποιους μήνες η προσπάθεια καθηγητών να προβάλουν αντιφασιστική ταινία κατέρρευσε υπό τη μαζική αντίδραση μαθητών που αρνήθηκαν να την παρακολουθήσουν. Ακόμα και σε δημοτικό σχολείο, δάσκαλος άκουσε μαθητή να κάνει λόγο για το «Μελιγαλά» και τους «αναρχοκομμουνιστές»!

Η κατασκευή ιδεολογικής ταυτότητας, μπορεί πιο εύκολα να «δέσει» στα μυαλά και τις ψυχές των εφήβων που βρίσκονται απροστάτευτοι (πολιτικά, μορφωτικά, αισθητικά) στη φαιά προπαγάνδα. Ανατριχιαστικότερο παράδειγμα του βαθμού στρατολόγησης των νέων της περιοχής από τη Χρυσή Αυγή ένα πρόσφατο θλιβερό περιστατικό: όταν ένας 20 χρόνος (ήδη ενταγμένος στη ναζιστική οργάνωση) έχασε τη ζωή του σε τροχαίο, τα μέλη της Χρυσής Αυγής μετέτρεψαν την κηδεία του (με την ανοχή της οικογένειας του θύματος) σε ακροδεξιά μάζωξη όπου έψαλλαν τον «ύμνο» της Χ.Α πριν τον εθνικό ύμνο…

Μόνη δυναμική αντίδραση ως τώρα στην ύπαρξη του φασιστικού αποστήματος, μια διαδήλωση αντιεξουσιαστών που για 2 ώρες ανάγκασε τους χρυσαυγίτες να κλειστούν στα γραφεία τους υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Όπως μας έδειξαν και τα πρόσφατα περιστατικά στον Αγ. Παντελεήμονα, στη σύγκρουση των «άκρων», η ΕΛ.ΑΣ δε δυσκολεύεται να διαλέξει πλευρά…


      Μοναδική ως τώρα μαζική απάντηση στη δράση των νεοναζί, μια αντιφασιστική διαδήλωση στο κέντρο των Άνω Λιοσίων από αντιεξουσιαστές.



 Την ίδια μέρα της διαδήλωσης, δύο μέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, οι φασίστες ξεμύτισαν μετά την αποχώρηση των αντιεξουσιαστών τρομοκρατώντας μεσήλικες στα προεκλογικά περίπτερα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ (κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν και για απειλή με φαλτσέτα) και σπάζοντας το περίπτερο των ΑΝ.ΕΛ (με προκλητικά καθυστερημένη αντίδραση της τοπικής αστυνομίας). Γενικότερα, οι μηχανοκίνητες «περιπολίες» χρυσαυγιτών είναι συχνό φαινόμενο στην περιοχή παρ’ ότι μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί ρατσιστικές επιθέσεις. Σε γειτονικό πάντως Δήμο (Αγίων Αναργύρων), με ακόμη μεγαλύτερη κοινότητα μεταναστών, πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα επιθέσεις από αγνώστους σε σπίτια συνοδευόμενες από ρίψη μολότοφ.


        Το προεκλογικό περίπτερο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μετά την "παρέμβαση" των χρυσαυγιτών στις 15 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία των Άνω Λιοσίων. 


Ίσως στα Άνω Λιόσια, λόγω της μαζικής απήχησης (η οποία επισφραγίστηκε από το 12,9%   (στον ενιαίο Δήμο Φυλής) της 17ης Ιουνίου (13, 5% στη δημοτική ενότητα Άνω Λιοσίων που είναι και η μεγαλύτερη του Δήμου), οι ντόπιοι χρυσαυγίτες να κρατούν απόσταση από το ωμά βίαιο προφίλ. Περιορίζουν την παρουσία τους σε «περιφρουρήσεις» θρησκευτικών εκδηλώσεων (περιφορές εικόνας) που ανάγκασαν πριν δύο εβδομάδες τον Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα (Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως) να υπενθυμίσει κατά την πανήγυρη του Ιωάννη του Θεολόγου στα Άνω Λιόσια πως «δε χρειαζόμαστε μπράβους».


    Χρυσαυγίτες "περιφρουρούν", ως μπράβοι, περιφορά εικόνας σε γειτονιά των Άνω Λιοσίων. Ένα συχνό φαινόμενο που δείχνει το οργανωμένο σχέδιο για την εδραίωση του ναζιστικού κόμματος στηνφ περιοχή.



Παρ’ όλα αυτά, η τοπική κοινωνία, αν και δε χρειάζεται, ανέχεται τους μπράβους. Οι πλέον καιροσκόποι «παράγοντες» του τόπου, ανερυθρίαστα, προσκολλούνται στην Τ. Ο των Άνω Λιοσίων οσφριζόμενοι την πιθανότητα επιτυχίας στις επόμενες δημοτικές εκλογές (2014). Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο κ. Τσέλας που σε μία νύχτα, από υπεύθυνος Τύπου ενός ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου (από το χώρο του ΠΑΣΟΚ), αναδείχθηκε, ως «εθνικιστής» πλέον, στην αντίστοιχη θέση της τοπικής Χρυσής Αυγής. Ένας άλλος, επιφανής γιατρός, ονόματι Τσακίρης, μετά από πολλές μεταπηδήσεις στην πολιτική του διαδρομή, βρήκε στη ναζιστική θαλπωρή του «νόμιμου πολιτικού κόμματος» του Μιχαλολιάκου τον προορισμό του.

Στις πρόσφατες εκλογές, με επικεφαλής τον Τσακίρη, δεκάδες χρυσαυγίτες περιπολούσαν στο εκλογικό κέντρο (1ο Λύκειο – Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων) δίνοντας εικόνα του τι θα συμβεί σε περίπτωση μεγαλύτερης ισχυροποίησης τους. Μια ισχυροποίηση που δυστυχώς δεν είναι διόλου απίθανη. Ο ίδιος ο μπράβος – βουλευτής Παναγιώταρος, σε προεκλογική ομιλία εξέφρασε το στόχο της Χρυσής Αυγής να κατεβάσει δικό της υποψήφιο δήμαρχο στον ενιαίο Δήμο Φυλής και φήμες ήδη ακούγονται πως αυτός θα είναι ο Κασσιδιάρης (αν δεν είναι κάποιος από τους προαναφερθέντες παραγοντίσκους που έχουν μηχανισμό την τοπική κοινωνία).


    Ο Κασσιάρης, ο "Χίμλερ" της χρυσής αυγής, προαλείφεται (σύμφωνα με πληροφορίες) για υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Εδώ, σε παλαιότερη φωτογραφία με το μπλουζάκι "Waffen SS"...



Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η ναζιστική οργάνωση έχει δώσει βάρος στα Άνω Λιόσια. Δεν είναι τυχαίο ότι κάνει πολύ συχνά διανομή τροφίμων (με τη γνωστή ρατσιστική υποσημείωση «μόνο για έλληνες»), πολιτικές εκδηλώσεις (με συμμετοχή βουλευτών της) και συνεχή ενημέρωση του site της που καλύπτει τους Δήμους Φυλής, Καματερού και Αχαρνών. Έχει, στο στρατηγικό της σχεδιασμό, σε προτεραιότητα τα Άνω Λιόσια, ακριβώς διότι είναι από τις πιο ευάλωτες περιοχές. Οι μειωμένες αντιστάσεις των κατοίκων, η απουσία συστηματοποιημένης δράσης της Αριστεράς (με εξαίρεση τα Δίκτυο Αλληλεγγύης με διανομή προϊόντων «χωρίς μεσάζοντες» που έχει στηθεί από πολίτες Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων) και η στρεβλή πολιτική διαπαιδαγώγηση από την πασοκική διοίκηση δεκαετιών έχουν δώσει τον απαραίτητο «ζωτικό χώρο» (που θα έλεγε και ο Χίτλερ) στους χρυσαυγίτες.


    Στα γραφεία που άνοιξε η οργάνωση στην πλατεία Μητροπόλεως των Άνω Λιοσίων (με πολύ υψηλό ενοίκιο), οργανώνει συχνά ομιλίες με στελέχη που ντοπάρουν ιδεολογικά τα λούμπεν και όχι μόνο στοιχεία που έχουν ενταχθεί στις γραμμές της χρυσής αυγής.



Το σχέδιο τους κυλάει άριστα μέχρις στιγμής και η μονιμοποίηση της παρουσίας τους δεν μπορεί να ξεριζωθεί με κάποιες αποσπασματικές κινήσεις (όπως η διαδήλωση μεταφερόμενων, στην πλειοψηφία τους, αντιφασιστών). Είναι αναγκαίο, το υγιές κομμάτι της νεολαίας των Άνω Λιοσίων να αναλάβει πρωτοβουλίες, σε πρώτη φάση πολιτιστικού περιεχομένου, για να ανακόψει την πορεία προς την πλήρη σήψη.

Σε αντίθετη περίπτωση το όνειρο του Παναγιώταρου για ανάληψη της διοίκησης του Δήμου από τη Χρυσή Αυγή μπορεί να γίνει εφιάλτης για τη δημοκρατικό λαό της πολύπαθης περιοχής.